Σαφής η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Κατερίνα Καλογεράκη για την επιστροφή του ελικοπτέρου στο νησί

Υπερασπίζεται απόλυτα τη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο

“Άδειασε” δημόσια ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δ. Λιανός τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, Β. Ραπτάκη για τα σενάρια μεταφοράς της

Με αιχμηρό λόγο υπερασπίστηκε τη λειτουργία και διατήρηση της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη, απέναντι στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών του διευθυντή ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, Βασίλη Ραπτάκη για μεταφορά της στη Νάξο, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο.

Η κ. Καλογεράκη μάλιστα, στην προχθεσινή εκδήλωση για τη δημόσια Υγεία στη Σύρο και την κατάσταση του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, από βήματος, κάλεσε τον κ. Ραπτάκη να κρατήσει τις συγκεκριμένες απόψεις για τον εαυτό του, τονίζοντας μάλιστα πως αν πράγματι νοιάζεται για τους πόρους που δαπανώνται στο κομμάτι της Υγείας στα νησιά, να ασχοληθεί με το “παροπλισμένο” σκάφος του δημοσίου στο νησί του που είναι προορισμένο για διακομιδές και να φροντίσει να σταματήσει η μεταφορά ασθενών με σκάφος ιδιώτη, ο οποίος “χρεώνει το κεφάλι 4.000 – 5.000 ευρώ”.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ραπτάκης είχε προβεί στις σχετικές αναφορές, σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Νάξο, τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που είδε το φως της δημοσιότητας και προκάλεσε τις σχετικές απαντήσεις από την Κατερίνα Καλογεράκη.

Ωστόσο, τον ίδιο “άδειασε” δημοσίως και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, στην προχθεσινή εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Σύρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις αναφορές του περί “παράγκας” για την πτητική βάση της Σύρου.

Άγνωστος ο χρόνος επιστροφής του ελικοπτέρου

Για το σοβαρό θέμα της μη ύπαρξης του στρατιωτικού ελικοπτέρου που κάνει τις μεταφορές στα Κυκλαδονήσια με βάση τη Σύρο, η κ. Καλογεράκη τόνισε ξανά πως, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την επιστροφή του. “Θέλω να αναφερθώ στην πτητική βάση και στην απουσία ελικοπτέρου εδώ και δύο μήνες. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε. Κάναμε την καταγγελία αυτή. Τοποθετήθηκε η κ. Μονογυιού, ο κ. Φόρτωμας, κάτι επίσημο όμως ως Σύλλογος δεν έχουμε στα χέρια μας, που να μας λέει ότι το ελικόπτερο θα γυρίσει αυτή την ημερομηνία. Κι εν πάση περιπτώσει, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει πτητική βάση, το ελικόπτερο να εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες και αυτή τη στιγμή, περιμένοντας ένα ελικόπτερο από Αθήνα εδώ και δύο μήνες, έχουμε αναμονή εις βάρος του ασθενούς” ανέφερε αρχικά η ίδια.

Την ανωτέρω κατάσταση μάλιστα περιέγραψε γλαφυρά και ο παιδίατρος του Νοσοκομείου Σύρου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, με πρόσφατο παράδειγμα, αναδεικνύοντας τις συνέπειες της απουσίας του ελικοπτέρου από τη Σύρο.

“Προχθές είχαμε ένα περιστατικό για έναν παιδιατρικό ασθενή που εμφάνισε σπασμούς. Ενώ θα έπρεπε να εκτιμηθεί (σ.σ. η κατάσταση) με μαγνητική εγκεφάλου, εγκεφαλογράφημα και βέβαια από νευρολόγο παίδων κι αυτό θα ήταν λογικό να γίνει μέσα στην ίδια ημέρα, η διακομιδή του παιδιού έγινε μετά από μία ημέρα, διότι το ελικόπτερο ήταν στην Ελευσίνα. Οπότε για να έρθει σε εμάς έπρεπε να συνδυαστεί και με άλλα περιστατικά. Μετά από ένα 24ωρο που βρέθηκαν άτυχοι άνθρωποι και στην Αμοργό και σε άλλο ένα νησί, συνδυάστηκε και το δικό μας περιστατικό και έτσι διακομίσθηκε το παιδί”. Σχολίασε μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος τα εξής: “Πείτε μου ποιος από εσάς θα είχε την ατυχία, το παιδί του να κάνει σπασμούς και να πρέπει να κάνετε υπομονή ένα 24ωρο για να γίνει η περαιτέρω διερεύνηση.”.

Σε καυστικό τόνο η κ. Καλογεράκη σχολίασε πως “δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα του 2023 στην Υγεία”, αναφέροντας και την κατάσταση με τη μεταφορά ιατρών και διασωστών στην Αθήνα, στο πλαίσιο των διακομιδών.

Η βάση ήταν και θα παραμείνει στη Σύρο”

Μετά τα παραπάνω, έδωσε τις απαντήσεις της αναφορικά με τα σενάρια του κ. Ραπτάκη. “Προχθές σε μία ημερίδα που είχε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Νάξο, ο κ. Ραπτάκης ο οποίος είναι διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, - θεωρώ ότι ήταν προσωπική άποψή του αυτή και τον καλώ να την κρατήσει για τον εαυτό του -, χαρακτήρισε την πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο ως “παράγκα” και πρότεινε γιατί όπως είπε ο ανεφοδιασμός του ελικοπτέρου στοιχίζει πιο φθηνά στη Νάξο και επειδή σκέφτεται το δημόσιο συμφέρον, να πάει η πτητική βάση στη Νάξο”.

Απέναντι στα συγκεκριμένα γεγονότα, με απόλυτο ύφος η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βαρδάκειου και Πρώιου ανέφερε: “Θέλω να ενημερώσω τον κ. Ραπτάκη ότι πρωτεύουσα του νομού είναι η Σύρος. Το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο είναι στη Σύρο. Η πτητική βάση είναι και θα παραμείνει στη Σύρο”.

Να μιλήσει για τον ιδιώτη που παίρνει 4.000 ευρώ το κεφάλι”

Σε έντονο ύφος μάλιστα, κάλεσε τον ίδιο να δείξει την… ευαισθησία του αναφορικά με τις δαπάνες στη δημόσια υγεία, όσον αφορά στην κατάσταση με τις πλωτές διακομιδές που κάνει ιδιώτης από τη Νάξο.

“Θα καλέσω τον κ. Ραπτάκη δε, εφόσον ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον κι εφόσον στη Νάξο υπάρχει πλωτό του δημοσίου από το 2016 – 2017, να κάνει ένα αίτημα στο Υπουργείο Υγείας, να επανδρωθεί το σκάφος του Δημοσίου με ιατρό και διασώστη και να σταματήσει ο ιδιώτης να γυρίζει τις Κυκλάδες με ένα κόστος 4.000 – 5.000 ευρώ το κεφάλι από οπουδήποτε προς τη Σύρο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μπράβο στους νησιώτες που αγωνίζονται”

Τέλος, η πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να υπερασπισθούν τα κεκτημένα της Σύρου, λέγοντας τα ακόλουθα: “Ο καθένας φροντίζει για το νησί του. (...) Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Και θεωρώ ότι αν η πτητική βάση ήταν στη Νάξο – χωρίς να μέμφομαι κανέναν – και την έπαιρναν από τη Νάξο, οι άνθρωποι εκεί, πιστεύω ότι θα είχαν ξεσηκωθεί για να παραμείνει στο νησί τους. Μπράβο σε όποιον νησιώτη αγωνίζεται για το νησί του. Αυτή είναι η άποψή μου”.

Δ. Λιανός: Απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός “παράγκα”

Την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου υπερασπίστηκε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επισημαίνοντας μάλιστα πως συμφωνεί στα αιτήματα για στελέχωση και στήριξη γιατί καλύπτονται όλοι οι νησιώτες.

Ειδικότερα, για το θέμα της βάσης δε, τάχθηκε κατά του κ. Ραπτάκη για τους χαρακτηρισμούς του, ενώ επεσήμανε πως συμφωνεί με το να επιστρέψει άμεσα το ελικόπτερο στη Σύρο.

“Φυσικά κι εγώ θέλω το ελικόπτερο να έρθει στη βάση γιατί εξυπηρετούσε κι εμάς. Δεν το συζητάμε. Αυτό που τέθηκε τώρα εδώ και για να πω κι εγώ πολιτικά. Ήρθε ο κ. Ανδρουλάκης στη Νάξο. Του τα είπε ο κ. Ραπτάκης. Δεν ήρθε να ρωτήσει για το τι προβλήματα έχει η Νάξος και στα τέσσερα μικρά νησιά – με τα πολυϊατρεία - που είμαι δήμαρχος. Δεν ήρθε να με επισκεφθεί και να ρωτήσει ποιο είναι το πρόβλημα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, “άκουσε τον κ. Ραπτάκη που του μίλησε για παράγκες. Απαράδεκτη η τοποθέτηση. Αυτά έχω να πω”.

Ο κ. Λιανός έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως, “πάντως όλοι προσπαθούμε στον τόπο μας γιατί κατανοούμε την ιδιαιτερότητα των νησιών. Και δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε καθόλου το Νοσοκομείο της Σύρου. Είμαστε άλλωστε διασυνδεόμενα Νοσοκομεία. Συνεργαζόμαστε και πολύ σωστά έκανε ο νομοθέτης”.

Διευκρινίζεται πως ο δήμαρχος Νάξου για το πλωτό σκάφος του δημοσίου, υπενθύμισε πως, “πάνω από 5 μποφόρ δεν ταξιδεύει. Λάθος σχεδιασμός. Ξόδεψε χρήματα το ελληνικό δημόσιο και η ελληνική πολιτεία και δεν βγαίνει από 6 μποφόρ και πάνω”.