Εγκαινιάσθηκε η μόνιμη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου και του Υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη

“Η στήριξη της Υγείας στα νησιά, αντισταθμιστικό μέτρο”

Τη λειτουργία της μόνιμης βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο εγκαινίασαν με την παρουσία τους στο νησί ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, χθες το μεσημέρι, οπότε και αφίχθησαν στο αεροδρόμιο της Σύρου, εκφράζοντας “την κυβερνητική βούληση στήριξης της Δημόσιας Υγείας στο νησιώτικο χώρο”.

Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός σημαντικού αιτήματος των νησιωτών που παρέμενε σε θεωρητικό επίπεδο επί πολλά χρόνια, με τους τρεις Υπουργούς να επισημαίνουν πως, η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί δείγμα της “προσπάθειας ανάπτυξης πολιτικής”, τέτοιας, που “θα αποτελεί στο μέτρο του εφικτού, αντιστάθμισμα” σε όσα μέτρα – δήλωσαν εκ νέου – πως, “αναγκάστηκαν να ψηφίσουν μετά από ωμό εκβιασμό, πέρυσι” και τα οποία χτυπούν κατάφορα τη νησιωτικότητα.

Να σημειωθεί πως, οι ίδιοι υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου επισφραγίζεται και ξεκινά η συνεργασία των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την 24ωρη λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο.

Πέραν των τριών Υπουργών, στο νησί, προκειμένου να παραστούν στην προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων της πτητικής βάσης, μετέβησαν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, καθώς επίσης οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός αλλά και η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, Όλγα Ιορδανίδου.

Κατά τη διάρκεια της λιτής εκδήλωσης που έλαβε χώρα – αποκλειστικά - στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Σύρου και κατόπιν της τέλεσης των εγκαινίων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, τον οποίον πλαισίωσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, απηύθυναν χαιρετισμό η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν καθώς προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αιρετοί του Α΄ και Β΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης όπως επίσης εργαζόμενοι και ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου.

Π. Πολάκης: Κριτήριο της πολιτικής μας, η εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών

Μεστή σε νόημα υπήρξε η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αναφορικά με την πολιτική που – όπως ισχυρίστηκε – επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, θέτοντας ως κριτήριο των αποφάσεών της, “την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών” στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. “Σήμερα εγώ είμαι πολύ χαρούμενος. Και είμαι χαρούμενος γιατί κάθε κυβέρνηση είναι ό,τι κάνει και όχι ό,τι λέει. Ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία της η βάση και δεν υπογράφουμε για να αρχίσουμε. Εδώ είναι το ελικόπτερο, ξεκινάμε από σήμερα” σημείωσε αρχικά, τονίζοντας παράλληλα πως, η παρούσα κυβέρνηση με παραδείγματα και σε επίπεδο πράξεων αποδεικνύει τη στήριξή της στη νησιώτικη Υγεία. Σε συνέχεια της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας και της στήριξης μέσω “θέσπισης επιδομάτων” για όσους στελεχώνουν τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας της άγονης γραμμής, ο κ. Πολάκης επεσήμανε πως, το Υπουργείο Υγείας μετά από τη συνεργασία του με τα άλλα δύο Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υποδομών, θέτει – πλέον - στη διάθεση των Κυκλαδιτών τη βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο. “Ένα αίτημα πολλών δεκαετιών απ΄ό,τι ήξερα, υλοποιείται σήμερα με αυτήν τη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ εδώ, που έχει πολλαπλά οφέλη” πρόσθεσε παρακάτω, επισημαίνοντας πως, ένα εξ αυτών είναι “ο γρήγορος χρόνος ανταπόκρισης στις αεροδιακομιδές” κι επίσης ένα θετικό στοιχείο είναι πως, προκύπτει εξοικονόμηση κόστους. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Είναι άλλο πράγμα (σσ. ένα ελικόπτερο) να ξεκινά από τη βάση της Ελευσίνας για να πάει στην Αμοργό και να επιστρέφει στην Ελευσίνα και άλλο να ξεκινήσει από τη Σύρο να πάει στην Αμοργό και να επιστρέψει για να αντιμετωπισθεί μία μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών εδώ”.

Πέραν των ανωτέρω, σημείωσε πως, η εν λόγω εξέλιξη φέρνει – μοιραία - στο προσκήνιο και την αναγκαιότητα ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, καθώς όπως επεσήμανε, “όχι όλα, αλλά μία μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών θα αντιμετωπίζονται εδώ, στη Σύρο”.

Έχουμε πάρει ήδη μέτρα για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο της Σύρου και ενισχύεται με καινούργιους μόνιμους ιατρούς, με προσωπικό και βέβαια σαφώς και αυτή η δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών, θα ληφθεί με διαφορετικό τρόπο υπόψιν στη χρηματοδότηση της επόμενης χρονιάς και στις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Υπογράψαμε κάποια πράγματα που χτυπήσανε τα νησιά και το ξέρουμε”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στον χαιρετισμό του, άδραξε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στον άξονα ωστόσο που θέλησε να υποστηρίξει πως, η στήριξη της Δημόσιας Υγείας από τη νυν κυβέρνηση, δύναται να εκληφθεί ως “αντισταθμιστικό μέτρο” κόντρα σε καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται και που όπως αναγνώρισε δημοσίως, χτυπούν τη νησιωτικότητα και υποστηρίχθηκαν “μετά από ωμό εκβιασμό” από τη σημερινή πλειοψηφία της Βουλής.

“Ως κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούλιο υπογράψαμε έναν συμβιβασμό που μας έδωσε το δικαίωμα να κρατηθούμε όρθιοι. Δεχθήκαμε έναν πολύ σκληρό εκβιασμό, δεχθήκαμε κάποια πράγματα που δεν τα πιστεύουμε και δεν ντρεπόμαστε να το πούμε ότι δεν τα πιστεύουμε. Υπογράψαμε κάποια πράγματα που και τα νησιά χτυπήσανε και το ξέρουμε πολύ καλά, αλλά προσπαθούμε να υλοποιήσουμε πολιτικές που να αντισταθμίζουν αυτά τα πράγματα που πέρυσι με αυτόν τον ωμό εκβιασμό αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως, “παλεύουμε διαρκώς από τότε για να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο”.

Όπως κατηγορηματικά ανέφερε παρακάτω, “Η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στον νησιωτικό χώρο των Κυκλάδων είναι ένα αντισταθμιστικό μέτρο”, στην κατεύθυνση που βάσει των όσων δήλωσε, “κριτήριό μας είναι η εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα, επεσήμανε πως, σχέδιο του Υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία τριών βάσεων αεροδιακομιδής στο Αιγαίο (Ρόδος, Σύρος και Μυτιλήνη προσεχώς) προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας κατοίκων κι επισκεπτών. “Σήμερα είμαστε στη φάση υλοποίησης της βάσης της Σύρου και πολύ σύντομα θα υλοποιήσουμε και με καινούργιες προσλήψεις και τη βάση στη Μυτιλήνη με τον ίδιο τρόπο που συνεργαζόμαστε μέχρι τώρα” σχολίασε ακολούθως, εκφράζοντας τέλος τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία τόσο προς τους συναδέλφους του Υπουργούς κκ. Καμμένο και Σπίρτζη, όσο και προς τους βουλευτές, τους αιρετούς, τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου καθώς και την τοπική κοινωνία. “Σήμερα ξεκινάμε και ραντεβού σε ορατό χρονικό διάστημα στην Μυτιλήνη” δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος για τη σημερινή εξέλιξη.

Π. Καμμένος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πέραν του βασικού σκοπού τους, υπηρετούν τους πολίτες

“Βρεθήκαμε σήμερα εδώ με τους συναδέλφους μας τον κ. Πολάκη και τον κ. Σπίρτζη για να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας για τη λειτουργία των βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη Λέσβο, όπου θα επιχειρούν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού” ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπενθυμίζοντας πως, η λειτουργία της πτητικής βάσης αποτέλεσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς και του ΕΚΑΒ για την καλύτερη αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Καθιστώντας σαφές πως, αναφορικά με τη δημιουργία της εν λόγω πτητικής βάσης στη Σύρο, “παραμείνει η κεντρική διαχείριση στο Υπουργείο Υγείας” διασαφήνισε πως, ο ρόλος του Υπουργείου του, “είναι καθαρά υποβοηθητικός”, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως, “Όπως γνωρίζετε, η συμβολή των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της Υγείας είναι καίριας σημασίας” και λέγοντας ακόμη πως, “το Αιγαίο καλύπτεται αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού καθώς και τα super puma της Πολεμικής μας Αεροπορίας”.

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε μάλιστα πως, σήμερα, η ανταπόκριση του Υπουργείου του σε θέματα αεροδιακομιδής μέσω της αποστολής των πτητικών μέσων είναι αξιοσημείωτη καθώς, σε επίπεδο χρόνου η κάλυψη και μεταφορά ενός περιστατικού “έχει μειωθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά από τότε που θα πάρουμε την εντολή” επισημαίνοντας πως, αυτό το αποτέλεσμα αναδεικνύει και τον κοινωνικό ρόλο που εκπληρώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα όπως υπενθύμισε έχουν μετρήσει σοβαρές απώλειες - γενικότερα - κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών.

Δεσμευόμενος πως, το Υπουργείο του, θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εξήγησε πως, αυτή η στάση προκύπτει στον άξονα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης “για ενίσχυση των δεσμών της κοινωνίας, αύξησης του αισθήματος ασφάλειας και σφυρηλάτησης της κοινωνικής συνοχής”.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, πρωταρχικός σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι “η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας” έκλεισε τον χαιρετισμό του, λέγοντας πως, παράλληλα, οι υπηρεσίες τους, βρίσκονται στη διάθεση του πολίτη.

“Οι Κυκλάδες μπορεί να θεωρούνται από κάποιους ως ένα τουριστικό μέρος, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν ιδίως οι κάτοικοι της μητροπολιτικής Ελλάδας ότι το να μένεις στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Αμοργό, στη Δονούσα τον χειμώνα, με πολλές φορές αποκλεισμένα τα νησιά μας για δύο, τρεις, πέντε κι επτά ημέρες, κάνουν τις συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες” σχολίασε συμπερασματικά, ενισχύοντας τη θέση απαίτησης στήριξης της νησιωτικότητας.

 

Χρ. Σπίρτζης: Με συνεργασία “σπάμε” το αίσθημα ανασφάλειας

Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως ο κ. Πολάκης, καθώς η παρέμβασή του, όπως υποστήριξε, υπήρξε “καταλυτική στη διευθέτηση διαδικαστικών θεμάτων με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας” για τη δημιουργία της μόνιμης πτητικής βάσης στη Σύρο.

Αναφορικά με τη συνεργασία των τριών Υπουργείων και της τοπικής κοινωνίας η οποία “γέννησε” τη θετική εξέλιξη της λειτουργίας μίας μόνιμης βάσης αεροδιακομιδών τοποθετήθηκε με τη σειρά του ο κ. Σπίρτζης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “Το πρώτο μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή προσπάθεια είναι ότι έχουν σταματήσει να υπάρχουν Υπουργεία βιλαέτια. Όταν είχαμε μονοκομματικές κυβερνήσεις υπήρχαν 20 Υπουργεία, 20 διαφορετικές κυβερνήσεις. Αυτό σήμερα όπως έχετε διαπιστώσει, παρότι την κυβέρνηση στηρίζουν δύο διαφορετικά κόμματα, έχει τελειώσει κι έχει τελειώσει και μία νοοτροπία που είχε άλλες δράσεις και άλλον σχεδιασμό και στο τέλος την “πλήρωνε” ο πολίτης”. Επεσήμανε μάλιστα πως, ως θετικό γεγονός αποτιμάται και “η διαπραγμάτευση που επιχειρούμε και καταφέρνουμε να κάνουμε, με βάση αυτά που βρήκαμε” και η οποία όπως εξήγησε σε πρακτικό επίπεδο “αποδίδει”, επικαλούμενος ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κάτι που όπως πρόσθεσε, έχει τη σημασία του για την ομαλή και συμφέρουσα λειτουργία της πτητικής βάσης. “Αν δηλαδή πριν λίγο καιρό δεν πετυχαίναμε στη διαπραγμάτευση να κρατήσουμε δημόσια την ΥΠΑ όλο αυτό που θα παρουσιάζαμε σήμερα σε λίγους μήνες θα ήταν στο κενό γιατί ο ιδιώτης που θα διαχειριζόταν τα υπόλοιπα αεροδρόμια προφανώς θα ζητούσε αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Υγείας για να λειτουργήσει αυτή η βάση” δήλωσε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του όσον αφορά τη συνδρομή του Υπουργείου του στη λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

 

Κ. Καρακατσιανόπουλος: Στην πρώτη γραμμή η επείγουσα προ-νοσοκομειακή φροντίδα

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε τέλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, η πτητική βάση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, “είναι ένα “εργαλείο” στα χέρια του ΕΚΑΒ με το οποίο ενισχύεται η δωρεάν Δημόσια Υγεία στην Περιφέρεια και μάλιστα σε μία καθαρά νησιωτική περιοχή στην οποία για χρόνια αγνοούνταν οι ανάγκες για επείγουσα προ-νοσοκομειακή φροντίδα”. Αποτέλεσμα της κατάστασης που ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι “η εκτόξευση των δαπανών στα ύψη” όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, στηλιτεύοντας επιπλέον και το γεγονός πως παράλληλα, στο πεδίο των διακομιδών, “κάποιοι έστηναν τρελό χορό μέσα στα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τόσα χρόνια”.

Στο πλαίσιο μίας γενικότερης τοποθέτησης, ο κ. Καρακατσιανόπουλος επεσήμανε πως, “Το ΕΚΑΒ μέσα σε αυτές τις σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες που επιβλήθηκαν στη χώρα και ιδιαίτερα στη δημόσια Υγεία - η οποία ήταν μάλιστα και από τους αγαπημένους στόχους των μνημονίων - με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση προσπαθεί σχεδόν δύο χρόνια τώρα να σταθεροποιηθεί αποφεύγοντας την αναπόφευκτη κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση στην οποία το οδηγούσαν οι πολιτικές καταστροφής της Δημόσιας Υγείας. Και τα καταφέρνει” σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος, παρακάτω.

Σημειώνοντας δε, πως, στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και δη, σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, “οι συνέργειες και οι συνεργασίες των διάφορων φορέων του Δημόσιου τομέα αποτελούν μονόδρομο”, υποστήριξε πως, από την πλευρά του, το ΕΚΑΒ αντιλαμβανόμενο πως, “είναι μία ψηφίδα σε αυτό που καλούμε Δημόσια Υγεία” θα πράξει τα δέοντα για να υπηρετήσει με τις δυνάμεις του τις ανάγκες των νησιωτών. Κάνοντας μάλιστα μνεία στις προσπάθειες ανανέωσης και ανασύνταξης των δυνάμεων του ΕΚΑΒ, κατέληξε, λέγοντας πως, “Δε θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε” καθώς, “Το Αρχιπέλαγος απαιτεί επιπλέον προσπάθειες μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης”.