Με γοργούς ρυθμούς οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την πτητική βάση του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο Σύρου από συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προώθηση εργασιών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι και την επίσημη εκδήλωση των εγκαινίων για τη λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, με τα συνεργεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να υλοποιούν ήδη τις σχετικές εργασίες και παρεμβάσεις τόσο σε εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου, όσο και σε τμήμα πλησίον του διαδρόμου προσαπογείωσης των αεροσκαφών.

Μετά τη δημόσια δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί προ ημερών, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει πως η λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, θα υπάρξει η δυνατότητα να ξεκινήσει από τις 24 Οκτωβρίου, η δημοτική πλευρά ενεργοποιήθηκε στην κατεύθυνση των συμφωνηθέντων με το σύνολο των αρμοδίων που συμμετείχαν στην τεχνική σύσκεψη, προκειμένου να “τρέξει” τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, καθώς και εργάτες του Τμήματος Μικρών Έργων του Δήμου, κατόπιν των εγκρίσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και καθ΄ υπόδειξη των αρμοδίων της Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησαν χθες και στις παρεμβάσεις επί της “πίστας” του αεροδρομίου, προκειμένου να διαμορφωθεί καταλλήλως, ο χώρος που θα προσαπογειώνεται το ελικόπτερο των αεροδιακομιδών, αλλά επίσης, θα φυλάσσεται και θα παραμένει.

Αναφορικά με την πορεία εργασιών εκ μέρους του Δήμου και τις σχετικές εξελίξεις, μίλησε στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, εκτιμώντας πως, ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας το σύνολο των παρεμβάσεων θα έχει ολοκληρωθεί.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό φιλοξενείται και προβάλλεται στο site της “Κοινής Γνώμης”.

Ανακαίνιση πέντε χώρων και κατασκευή βάσης

Ειδικότερα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ξεκίνησε τις απαραίτητες διαμορφώσεις στους εσωτερικούς χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για την ομαλή και 24ωρη λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, δύο ημέρες πριν τη άφιξη του κ. Πολάκη στο νησί, ο οποίος κι αφίχθη στο νησί στις 12 Οκτωβρίου για να σημάνει επίσημα τη δημιουργία της βάσης αεροδιακομιδών.

“Οι εργασίες ξεκίνησαν δύο ημέρες πριν έρθει στο νησί ο Υπουργός” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουσγουνέλης, επισημαίνοντας πως, “Από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει η βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο”, κάτι που όπως επεσήμανε “είναι πολύ σημαντικό για το νησί, τις Κυκλάδες και το Νοσοκομείο, αναλάβαμε δράση ως Τεχνική Υπηρεσία και Τμήμα Μικρών Έργων ώστε να καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις που προϋποθέτει αυτή η βάση”.

Περιγράφοντας αναλυτικότερα το ύφος των εργασιών, κάποιες από τις οποίες είναι σε εξέλιξη ενώ άλλες, έχουν ολοκληρωθεί, ανέφερε σε επίπεδο συνολικού σχολιασμού, πως, πρόκειται επί της ουσίας “για την ανακαίνιση (σσ. βάψιμο) των χώρων στέγασης και εργασίας του προσωπικού που σχετίζεται με τη λειτουργία της βάσης”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Θα υπάρχουν δύο χώροι για το νοσηλευτικό προσωπικό, δύο μεγάλοι χώροι που θα καλύπτουν το υπόλοιπο προσωπικό και τους τεχνικούς κι ένας χώρος αποθήκης ανταλλακτικών κι αναλώσιμων που χρειάζονται για το ελικόπτερο”. Οι συγκεκριμένοι χώροι, ήδη, “ανακαινίσθηκαν ενώ επισκευάσθηκαν και τα air condition και όποιος άλλος εξοπλισμός χρειαζόταν”. Ο κ. Γουσγουνέλης έδωσε έμφαση στο γεγονός πως, το σύνολο των εργασιών, “υλοποιείται από το προσωπικό του Δήμου” γνωστοποιώντας παράλληλα πως, από χθες, “προωθούνται επιπλέον οι εργασίες που χρειάζονται στην “πίστα” του αεροδρομίου για την πτητική βάση”. Όπως διευκρίνισε, απαιτείται “κατασκευή ειδικών βάσεων πρόσδεσης του ελικοπτέρου με προδιαγραφές που μας έχουν δώσει από την Πολεμική Αεροπορία για την ασφάλεια του ελικοπτέρου”. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως, για τη διαδικασία της προσαπογείωσης του υπερσύγχρονου ελικοπτέρου στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων προβλέπεται “να γίνει η κατάλληλη διαγράμμιση, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια. Η βάση πρέπει να είναι κατάλληλη καθώς το ελικόπτερο θα παραμένει εδώ και άρα, ο χώρος που θα βρίσκεται πρέπει να είναι ασφαλής. Ενεργούμε βάσει των προδιαγραφών που έχει ορίσει η Πολεμική Αεροπορία” η οποία και παραχωρεί το ελικόπτερο μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, Πάνου Καμμένου.

Αξίζει να τονισθεί πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαμόρφωσης της βάσης αεροδιακομιδών, στο αεροδρόμιο βρίσκονται και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έφθασαν χθες με ελικόπτερο.

Όλα έτοιμα ως τις 24 Οκτωβρίου”

Σε επίπεδο προόδου των εργασιών, ο Σταύρος Γουσγουνέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας μάλιστα πως, στο αεροδρόμιο βρέθηκε και ο ίδιος με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους εργάτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Από την πλευρά του Δήμου προχωράμε συστηματικά προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ως τις 24 Οκτωβρίου”.

Όσον αφορά στη διάθεση του λοιπού εξοπλισμού για τους εσωτερικούς χώρους, διευκρίνισε πως, αρμόδιοι είναι το ΕΚΑΒ και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, με τον ίδιο να ευχαριστεί το σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών. “Είναι μία θετική εξέλιξη για το νησί ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου με τους εντατικολόγους και τη λειτουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας. Θα προκύψει όφελος για το σύνολο των δημοτών” σχολίασε παρακάτω, διατυπώνοντας τέλος, τις ευχαριστίες του και προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, καθώς και προς την ΥΠΑ.