Σήμερα στη Σύρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης για τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται εκ μέρους του συνόλου των εμπλεκομένων πλευρών

Δρομολογείται η πτητική βάση του ΕΚΑΒ

Τις διαδικασίες δημιουργίας πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο επισφραγίζει η σημερινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στο νησί, εξέλιξη η οποία έρχεται να ικανοποιήσει ένα πολύχρονο αίτημα των Συριανών και των Κυκλαδιτών αναφορικά με την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών που χρήζουν αεροδιακομιδής.

Η πρωινή άφιξη του αρμόδιου Υπουργού στο νησί, όπως είχε προγραμματισθεί, οφείλεται στην πραγματοποίηση συνάντησης με το σύνολο των εκπροσώπων των πλευρών που προωθούν και στηρίζουν οργανωμένα την εν λόγω προσπάθεια, με σκοπό να τεθούν επί τάπητος και να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σε αυτό το μήκος κύματος, εστιάστηκε και η παρουσία του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού στο αεροδρόμιο της Σύρου, χθες το πρωί, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας είχαν συνάντηση με τον αερολιμενάρχη προκειμένου να δουν τους χώρους στους οποίους - κατόπιν της σχετικής έγκρισης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας - μπορεί να παρέμβει ο Δήμος, προκειμένου να συνδράμει στην κατάλληλη διαμόρφωσή τους για την εξυπηρέτηση των περιστατικών αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ.

Αναφορικά με τα συγκεκριμένα δεδομένα και την προσπάθεια δημιουργίας της πτητικής βάσης μίλησε ο κ. Μαραγκός στην εφημερίδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, κατόπιν της συνεχούς επαφής κι επικοινωνίας των συνεργαζόμενων πλευρών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη - ως προκύπτει - θα τεθεί προς εξέταση και το ζήτημα του τρόπου αξιοποίησης της ναυτικής βάσης για την κάλυψη ορισμένων αναγκών.

Υπενθυμίζεται πως, η θετικότατη εξέλιξη για το νησί και τις ανάγκες των Κυκλαδιτών στον δημόσιο χώρο Υγείας, είχε γνωστοποιηθεί από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο προ εβδομάδων, μέσω συνέντευξης που είχε αποδεχτεί ο ίδιος να παραχωρήσει στην “Κοινή Γνώμη”.

Καταγραφή αναγκών για τον προγραμματισμό παρεμβάσεων

Διευκρινίζοντας εξ αρχής πως, “Η πρωτοβουλία των σχετικών ανακοινώσεων ανήκει ξεκάθαρα στον Υπουργό που θα είναι στο νησί” σχετικά με τη δημιουργία πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, ο Γιώργος Μαραγκός προέβη σε λιτή ενημέρωση αναφορικά με την παρουσία της δημοτικής “αποστολής” το πρωί της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

“Η παρουσία μας, αφορούσε στη συνδρομή του Δήμου για την προετοιμασία ορισμένων χώρων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, μιλάμε για πέντε χώρους στους οποίους θα φιλοξενηθούν οι δομές του ΕΚΑΒ, δηλαδή θα είναι κάποιος χώρος με εξοπλισμό και κρεβάτι νοσοκομείου για την προσωρινή παραμονή κάποιου περιστατικού, θα είναι ένας χώρος γραφείου για τον ιατρό που συνοδεύει τον ασθενή στο ελικόπτερο ή για τον διασώστη. Επίσης κάποιοι χώροι για τη φιλοξενία των πληρωμάτων του ελικοπτέρου κι ένας χώρος αποθηκευτικός για τον εξοπλισμό κι εξαρτήματα του ελικοπτέρου” ανέφερε σε πρώτο επίπεδο, κάνοντας γνωστές ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται να καλυφθούν ώστε να λειτουργήσει η πτητική βάση του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα δε, με όσα πρόσθεσε, στους εν λόγω χώρους, είναι εφικτή η παρέμβαση “μετά από συνεννόηση με τον διοικητή της ΥΠΑ, κ. Λιτζεράκο αλλά και τον αερολιμενάρχη”, με τον κ. Μαραγκό μάλιστα τονίζει πως, δεν αποκλείεται από σήμερα να “τρέξουν” κάποιες παρεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου. “Επισκεφθήκαμε τους χώρους και συμφωνήσαμε σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και ήδη από αύριο το πρωί (σσ. σήμερα) θα είναι στο αεροδρόμιο συνεργεία του Δήμου για να προχωρήσουν στις παρεμβάσεις αυτές”. Ολοκληρώνοντας μάλιστα την αναφορά του στο κομμάτι που σχετίζεται με την παρουσία του ίδιου, του αντιδημάρχου και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, διευκρίνισε πως, επί της ουσίας σε αυτό το στάδιο η συμμετοχή του Δήμου στη διαμόρφωση χώρων αφορά “σε υπηρεσίες όπως ελαιοχρωματισμούς και γενικότερα σε εξωραϊσμό χώρων”.

Προς ρύθμιση ζητήματα φιλοξενίας, φύλαξης και ανεφοδιασμού του ελικοπτέρου

Στην περίπτωση που προωθηθεί η πτητική βάση στους χώρους του αεροδρομίου Σύρου, όπως είχε γνωστοποιηθεί εξ αρχής, στην ατζέντα της συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με την πλευρά του Δήμου και του Νοσοκομείου καθώς και με την πλευρά του ΕΚΑΒ και κάθε συνεργαζόμενης πλευράς, θα υπάρξει προς συζήτηση και η αναγκαιότητα κάλυψης της φιλοξενίας των πληρωμάτων, των ιατρών και των διασωστών, καθώς επίσης και τα θέματα φύλαξης και ανεφοδιασμού του υπερσύγχρονου ελικοπτέρου που διαθέτει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

“Επειδή τα ζητήματα είναι πάρα πολλά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ, ουσιαστικά μιλάμε για φιλοξενία, διαμονή και σίτιση του διασώστη εκ μέρους του ΕΚΑΒ και του συνοδού ιατρού, για τη διαμονή και διατροφή πληρωμάτων, μιλάμε για τη φύλαξη του υπερσύγχρονου ελικοπτέρου με πολύ λίγες ώρες πτήσεις, άρα λοιπόν, αναδεικνύονται και ζητήματα φύλαξης ή στέγασης του ελικοπτέρου και ανεφοδιασμού του από τη ναυτική βάση ενδεχομένως στις Αγκαθωπές, όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα και τα οικονομικά ζητήματα θα τα δούμε εν συνόλω με τους αρμοδίους” πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός, αφήνοντας να εννοηθεί πως, προκύπτει ένα σημαντικό κόστος, η κάλυψη του οποίου θα προσδιοριστεί και θα απασχολήσει στη σημερινή συνάντηση. “Θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός αναφορικά με το ποιός καλύπτει τί” σχολίασε χαρακτηριστικά, καθώς, όπως τόνισε, ακριβώς επειδή η λειτουργία της πτητικής βάσης θα έλθει να καλύψει τις ανάγκες συνολικά του νησιώτικου συμπλέγματος των Κυκλάδων και άρα, “μιλάμε για μία βάση του ΕΚΑΒ, η οποία είναι και υπερτοπικής σημασίας, δηλαδή δεν στοχεύει μόνο να καλύψει τους Συριανούς δημότες, αλλά και τους δημότες κι άλλων νησιών, όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και τα κοστολόγια τα οποία θα προκύψουν, θα επιμεριστούν και ουσιαστικά με τη συνδρομή των εμπλεκομένων και των αρμοδίων, θα καταλήξουμε σε τί βαθμό και με ποιόν τρόπο θα συνεισφέρει ο κάθε ένας, άρα και ο Δήμος μας”. Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης θέλησε δε, να υπογραμμίσει πως, είναι δεδομένη η στήριξη του Δήμου στη συλλογική προσπάθεια, συμπληρώνοντας όμως πως, “όλα αυτά τα θέματα, θα τεθούν και στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου”.

Η περίπτωση της ναυτικής βάσης στις Αγκαθωπές

Βάσει των αναγκών που προκύπτουν για την ομαλή και 24ωρη λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, γεννάται εύλογα και η “απαίτηση” αναζήτησης οικονομικών τρόπων κάλυψης αυτών, προκειμένου το δημόσιο να επωμιστεί ένα ανεκτό οικονομικό φορτίο. Προς αυτήν την κατεύθυνση και με φόντο τη δυνατότητα ανεφοδιασμού του ελικοπτέρου από το σημείο της ναυτικής βάσης στην περιοχή των Αγκαθωπών, καθώς όμως και με δεδομένη την ύπαρξη ξενώνων φιλοξενίας και ελικοδρομίου στο συγκεκριμένο μέρος, τίθεται σαν σενάριο προς εξέταση η αξιοποίησή της, από συνολικότερη σκοπιά.

Κληθείς να τοποθετηθεί μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Μαραγκός δήλωσε τα εξής: “Είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για το νησί μας αλλά και για τον νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων γενικώς η πτητική βάση και είναι σαφές πως είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας όσο περισσότερο μπορούμε κι εμείς. Γνωρίζω πως είναι πλήρως ενήμερος για όλα τα ζητήματα ο κ. Πολάκης και προφανώς με το επιτελείο του, δεν αποκλείεται να ζητήσει να εξετασθούν όλα τα σενάρια ή και οι χώροι. Από την πλευρά μας, είμαστε διαθέσιμοι να συνδράμουμε προς όποια κατεύθυνση μας ζητηθεί”. Σημείωσε μάλιστα πως, “Όλα αυτά, την παρούσα στιγμή είναι στο τραπέζι των συζητήσεων κι ενδεχομένως να μπορούσαν να φιλοξενηθούν ορισμένα στελέχη στη βάση ή σε κάποιους χώρους που μπορεί να μισθώσει ο Δήμος ή σε κάποιο ξενοδοχείο κλπ” επαναλαμβάνοντας κατηγορηματικά όμως, πως, το σύνολο των ανοικτών θεμάτων “θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη με τον Υπουργό, τον κ. Πολάκη” κατόπιν της οποίας κι εκ μέρους του θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση.

Ξεκάθαρη η κυβερνητική βούληση να “τρέξει” το θέμα της πτητικής βάσης”

Εμφανώς ικανοποιημένος από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και αναμένοντας το περιεχόμενο, τις συζητήσεις και τις θέσεις του κ. Πολάκη, ο δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά του με φόντο και τη σημερινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στη Σύρο. “Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σαφής κυβερνητική βούληση, σύμφωνα με όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, να λειτουργήσει επιτέλους αυτή η υποδομή, αυτός ο σταθμός βάσης του ΕΚΑΒ για το νησιώτικο χώρο. Αυτή η υποδομή είναι πάρα πολύ σημαντική. Η κυβερνητική βούληση ήταν ξεκάθαρη από τις πρώτες μας συνομιλίες και με τον Υπουργό Άμυνας, τον κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος ουσιαστικά συνδράμει τα μέγιστα στην υποδομή αυτή, δεδομένου ότι διαθέτει το πτητικό μέσον, το ελικόπτερο” δήλωσε ο Γιώργος Μαραγκός, σημειώνοντας επιπλέον πως, “υπ΄ αυτήν την έννοια, προσωπικά διακρίνω μία σαφής κυβερνητική πρόθεση να “τρέξει” και μάλιστα να “τρέξει” άμεσα τα θέματα οργάνωσης”.

Ως εκ τούτου, έσπευσε να προσθέσει πως, “Δεν μπορούμε ως νησιώτες κι εμείς, ως Δήμος να μην χαιρετήσουμε αυτήν την προσπάθεια για την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας στην δημόσια υγεία, την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών των Κυκλάδων. Νομίζω πως είναι μία πρωτοβουλία, η οποία στην πράξη πιστοποιεί τη βούληση για την εφαρμογή μίας νησιωτικής πολιτικής ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας. Ιδιαίτερα για το κομμάτι της υγείας ήταν μία ανάγκη αδήριτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επιτέλους ήρθε η ώρα να γίνει πράξη”.

Θετικές εξελίξεις για το Νοσοκομείο Σύρου

Πέραν της αμεσότητας στην κάλυψη έκτακτων περιστατικών που θα προκύπτουν στον χώρο των Κυκλάδων κι άρα, ικανοποίησης του πολυετούς αιτήματος των νησιωτών, θετικές εξελίξεις όπως θέλησε να σχολιάσει λακωνικά ο κ. Μαραγκός, θα καταγραφούν και στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

“Είναι ένα “στοίχημα” και για το νησί μας, καθώς “ενός καλού μύρια έπονται”” σχολίασε ο δήμαρχος παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή φράση, αφού όπως υπογράμμισε εν συνεχεία, “Η δημιουργία ενός σταθμού βάσης του ΕΚΑΒ, θα συμπαρασύρει και είναι αυτονόητο αυτό και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας, διότι για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη περιστατικών τα οποία διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ, από όσο γνωρίζω και λόγω της καλής συνεργασίας με τη διοικήτρια, έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για τη δημιουργία και λειτουργία μίας μονάδας αυξημένης φροντίδας με ειδικότητες εντατικολόγων”. Σημειώνοντας μάλιστα πως, η παρουσία των συγκεκριμένων ιατρών στο εξής θα είναι σε μόνιμη βάση στο νησί, κατέληξε στη θέση πως, “Όλη αυτή η προσπάθεια, συμπαρασύρει και τη γενικότερη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησί μας”, εκφράζοντας τέλος για ακόμη μία φορά την ικανοποίησή του για τον τρόπο που προωθείται η συγκεκριμένη προσπάθεια. “Το ζήτημα της νησιωτικής υγείας είναι ένα θέμα που για πρώτη φορά – εξ όσων γνωρίσω - αντιμετωπίζεται συντονισμένα και συντεταγμένα στο νησί μας. Ήταν μία σημαντική ανάγκη η ύπαρξη πτητικής βάσης που επιτέλους γίνεται πράξη”.