Ολοκληρώθηκε ο 28ος Διάπλους της ομάδας Αιγαίου

Εθελοντισμός με Επίκεντρο τον Άνθρωπο

Ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, η αποστολή της Ομάδας Αιγαίου  «28ος Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους».

Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1995 στα μικρά και ακριτικά νησιά του  Αρχιπελάγους προσφέροντας, σε αμιγώς εθελοντική βάση, ιατρικές υπηρεσίες, έργα για αναβάθμιση υποδομών, ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα καθώς  και διεξαγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Φέτος, στις 11  ημέρες του Διάπλου, τα φουσκωτά σκάφη της Ομάδας Αιγαίου -με 100 εθελοντές και εθελόντριες, ιατρούς από 15 διαφορετικές ειδικότητες, νοσηλευτές και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό – διένυσαν περισσότερα από 450 ναυτικά μίλια για να προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, στους κατοίκους και του πιο απομακρυσμένου νησιού. Πρόσφατα, στον ιατρικό διαγνωστικό της Ομάδας Αιγαίου, προστέθηκε ένα νέο απόκτημα, ένας υπερσύγχρονος φορητός θωρακικός υπερηχοτομογράφος.

Από 5 έως και 15 Μαΐου 2022, οι εθελοντές και τα μέλη της ομάδας Αιγαίου επισκέφτηκαν τους Φούρνους, τη Θύμαινα, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, την Πάτμο, τη Δονούσα, την Ανάφη και τέλος το Κουφονήσι.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, στη Δονούσα, διενεργήθηκαν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου μπάσκετ, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμβολή της ομάδας Αιγαίου. Στα εγκαίνια παρεβρέθη πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και ο μπασκετμπολίστας Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος δήλωσε:  « Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στη Δονούσα με την ομάδα Αιγαίου για να εγκαινιάσουμε αυτό το γήπεδο μπάσκετ». Στη συνέχεια, συμμετείχε σε φιλικό αγώνα με τα παιδιά. Για τα «Σουτάκια Αιγαίου» όπου οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών συνδέθηκαν διαδικτυακά με το νέο γήπεδο και  με  μαθητές του σχολείου της Δονούσας για να παίξουν μαζί, η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, διευθύντρια του σχολείου της Δονούσας δήλωσε: «Η δράση που πραγματοποίησε σήμερα η ομάδα Αιγαίου με τις Ουρσουλίνες ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν», επιβεβαιώνοντας το ρόλο που παίζουν τέτοιες δράσεις στη ψυχολογία των παιδιών.

Η ομάδα Αιγαίου, στις 12/05, ταξίδεψε προς την Ανάφη, τον προτελευταίο σταθμό του 28ου Διάπλου.

Η Αθηνά Γερολυμάτου, Γενική Γραμματέας της ομάδας, δήλωσε από το όμορφο κυκλαδίτικο νησί: «Η ομάδα Αιγαίου στηρίζει τους ακρίτες των νησιών του Αρχιπελάγους προσφέροντας τις υπηρεσίες της ανιδιοτελώς και με πολλή αγάπη προς τον συνάνθρωπο». Ο Αλκιβιάδης Ντουσόπουλος- Τσιμής, εθελοντής στην ομάδα, σε σχέση με την ικανοποίηση που αντλούν οι ίδιοι οι εθελοντές από αυτές τις δράσεις, συμπλήρωσε: «Ακόμα όμως πιο ξεχωριστό είναι αυτό το συναίσθημα που σου δημιουργούν οι κάτοικοι. Την αγάπη που μας προσφέρουν κάθε φορά που φτάνουμε στον τόπο τους».

Ο ογκολόγος και μέλος της ομάδας Νίκος Τουρούτογλου, φτάνοντας στο Κουφονήσι, τον τελευταίο προορισμό του φετινού Διάπλου, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, είπε για τη φετινή εμπειρία : « Ξεκινήσαμε από το Λαγονήσι, πήγαμε στους Φούρνους και τη Θύμαινα, μετά πήγαμε στο Αγαθονήσι, μετά στους Αρκιούς, στους Λειψούς και στην Πάτμο και μετά στη Δονούσα. Από τη Δονούσα πήγαμε στην Ανάφη κι από εκεί ήρθαμε στο Κουφονήσι. Η υποδοχή είναι συγκινητική γιατί έχουμε και κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες της εκκλησίας και πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες . Είναι συγκινητική γιατί έρχεται σύσσωμος ο πληθυσμός του νησιού πολύ συχνά, με τα παιδάκια να έχουν ετοιμάσει ζωγραφιές και διάφορα χειροτεχνήματα και μας πλαισιώνουν πολύ με την αγάπη τους. Ήταν όνειρο ζωής μου να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορούσε να υπάρχει στα απομακρυσμένα νησιά. Έτσι, έχουμε οργανώσει με την ιατρική ομάδα της ομάδας Αιγαίου, συνεργασίες και υπογεγραμμένα μνημόνια με διάφορες εταιρείες όπως είναι η Δερματολογική Εταιρεία, η Πνευμονολογική Εταιρεία, η Καρδιολογική Εταιρεία καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός κ.α.  Επιπλέον, έχουμε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με την οποία σήμερα στο Κουφονήσι θα ξεκινήσουμε μαστογραφίες στις γυναίκες του νησιού. Ας είναι και λίγες , αξίζει τον κόπο να έρθει η μονάδα της μαστογραφίας από τον Πειραιά μέχρι εδώ για να εξυπηρετήσουμε τις γυναίκες του νησιού ώστε να έχουνε την ίδια πρόσβαση που έχουμε στις μεγάλες πόλεις όπου μια γυναίκα, μπορεί να κάνει μαστογραφία δύο- τρία τετράγωνα πιο κάτω, ενώ εδώ πρέπει να πάει με το πλοίο στον Πειραιά , να πάει στο ραντεβού της το οποίο μπορεί να μην είναι την ίδια μέρα οπότε θα πρέπει να νοικιάσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο, να κάνει την εξέταση, να γυρίσει στο νησί χωρίς ακόμα να έχει τα αποτελέσματα και να κάθεται με αγωνία να περιμένει. Ενώ εδώ, έχουμε το κλιμάκιό μας ολόκληρο με υπερηχογράφο και μαστογραφία. Εγώ προσωπικά, εξυπηρετώ σαν ογκολόγος αλλά έχουμε και χειρουργό μαστού». Σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι μετοικώντας στα ακριτικά νησιά, δήλωσε: «Το να υπάρχουν καλές ιατρικές υπηρεσίες είναι ένα από τα κίνητρα αλλά νομίζω ότι το να βασιζόμαστε στον τουρισμό και μόνο, στα ακριτικά νησιά είναι λίγο δύσκολο γιατί ο τουρισμός πόσο να επεκταθεί, πόσους μήνες το χρόνο μπορεί να έχει κανείς ενοικιαζόμενα δωμάτια σε λειτουργία και να μπορέσει να αποκομίσει τα προς το ζην για όλον τον υπόλοιπο χρόνο όντας με μια οικογένεια και με παιδιά. Γιατί δεν μιλάω για τα παιδιά που έρχονται ευκαιριακά για να κερδίσουν χρήματα το καλοκαίρι εργαζόμενοι σε κάποιο μπαρ αλλά για να εγκατασταθούν εδώ με οικογένεια, αυτό είναι το ζητούμενο».

Κλείνοντας, διηγήθηκε ένα τρυφερό περιστατικό για μια ηλικιωμένη κυρία

«Φέραμε μια γιαγιά από το σπίτι της, σιγά - σιγά μέχρι τα ιατρεία για να κάνει έναν σωστότατο οφθαλμολογικό έλεγχο και βυθοσκόπηση αλλά και για να πάρει ταυτόχρονα συνταγή για γυαλιά ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση. Ήταν μια πολύ όμορφη και συγκινητική στιγμή αγάπης γιατί είδαμε τη γιαγιά να μπορεί πλέον να απολαύσει κάτι περισσότερο στο νησί αντί να κάθεται μόνο στην καρέκλα».