Άνδρος: Με επιτυχία η διεξαγωγή των δράσεων για την υγιή γήρανση

  • Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024 - 11:12

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσεων για την Υγιή Γήρανση, στις 12-13/4/2024,  που οργάνωσε το Κέντρο Υγείας Άνδρου σε συνεργασία με την Α Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, με συμμετοχή επαγγελματιών υγείας του προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ) οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Άνδρο και της Υπεύθυνης της 60+ Υπηρεσίας Διαχείρισης δυσκολιών μνήμης και πΡΟαγωγής της ΥγειούΣ  ΓήρΑνσης (ΥΔΡΟΥΣΑ)  που λειτουργεί στο ΚΥ.

Ο έλεγχος μνήμης και η εκτίμηση παραγόντων κινδύνου στους κατοίκους  άνω των 60 ετών που έγινε στο ΚΥ και όλα τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού, συνέβαλε στον εντοπισμό  δυσκολιών σε μέρος των εξεταζόμενων, έθεσε τη βάση για την παρακολούθηση αρκετών άλλων και ανέδειξε την ανησυχία του πληθυσμού σε θέματα που αφορούν την μνήμη και την πρόληψη.

Η ενημερωτική εκδήλωση «Υγιής γήρανση – Η μεγάλη πρόκληση» πραγματοποιήθηκε στις 13/4/2024 στο Γαύριο με μεγάλη προσέλευση κόσμου και τοπικών εκπροσώπων. Την έναρξη έκανε η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ε. Λιαποπούλου, η οποία υποστηρίζει την λειτουργία της υπηρεσίας στο ΚΥ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Άνδρου Θ. Σουσούδης  ο οποίος και ανακοίνωσε την απονομή τιμητικής πλακέτας στον Ανδριώτη καθ. Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Αντώνη Μ. Πολίτη στην εορτή της Θεοσκεπάστου, ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου του στο νησί τα τελευταία 20 χρόνια. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Ι.Βρούτσης, η βουλευτής Α.Μονογιού, η Έπαρχος Άνδρου Α.Βρεττού,  ο Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Ν. Ρούσας, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και τέλος απηύθυνε χαιρετισμό  και ο Γ.Γ.ΣΚΛΕ Ν. Αιγαίου Ηλίας Μαρκούσης.  

Ο καθηγητής Α.Μ.Πολίτης επιμελήθηκε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης «Υγιής Γήρανση – Η μεγάλη Πρόκληση» όπου αναφέρθηκε στις συνέπειες της δημογραφικής γήρανση του πληθυσμού, με ιδιαίτερη αναφορά στην Άνδρο, όπου ο πληθυσμός στην Χώρα και το Κόρθι φαίνεται να παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα γήρανσης. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην υγιή γήρανση εστιάζοντας στους παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε και να παρέμβουμε, οι οποίοι προάγουν την υγεία μας. Μας προέτρεψε να οπλιστούμε και να δράσουμε ώστε να προλάβουμε και να προστατευτούμε. Εστίασε δε στην κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη αλλά και την ικανοποίηση ζωής ως σημαντικούς παράγοντες πρόληψης.

Η κα. Ε. Αγγελετάκη νοσηλεύτρια του Γεν. Νος. Σύρου ανέλυσε τους σκοπούς και την λειτουργία του  Προγράμματος ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (επιστημονικά υπεύθυνος Α. Πολίτης)  που είναι η κάλυψη των αναγκών απομακρυσμένων γεωγραφικών διαμερισμάτων οι οποίοι στερούνται εξειδικευμένων υπηρεσιών, μέσω διασύνδεσης της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ΠΦΥ,  με μια σειρά υπηρεσιών που παρέχει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δράσεις που υλοποιούνται στην Σύρο.

Οι ψυχίατροι της ΟΠΨΥ και επιστημονικοί συνεργάτες της Α ψυχ. Κλινικής Αιγινητείου ΕΚΠΑ Κώστας Σιάρκος και Ρήγας Σολδάτος, ανέπτυξαν τα πρώτα δεδομένα για τους εξυπηρετούμενους της ΟΠΨΥ στην Άνδρο. Ο πρώτος αναφέρθηκε σε ανθρώπους με άνοια και ο δεύτερος για το γενικό πληθυσμό. Αναδείχτηκαν η ανησυχία των κατοίκων για τα προβλήματα στην μνήμη, η μοναξιά αλλά και η πολλαπλότητα των προβλημάτων υγείας που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αντιμετωπίζουν, υποδεικνύοντας την ανάγκη περισσότερο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την Μ. Αλεξάκη κοινωνική λειτουργό Κέντρου Υγείας Άνδρου που αναφέρθηκε στις δράσεις της ΟΠΨΥ στην Άνδρο.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Μ.Δελατόλα πρόγραμμα ΟΠΨΥ Τήνου καθώς και τους Α.Ευκαρπίδη, Α. Πέτρου, Μ. Καλόγερα από την Σύρο και την Ευ. Κοντογιάννη που υποστήριξαν ενεργά την δράση πρόληψης με τον έλεγχο μνήμης  στο νησί της Άνδρου. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε την σημαντική συνεισφορά στην διοργάνωση της δράσης της ομάδας υποστήριξης χρηστών της ΟΠΨΥ Άνδρου, που έχουν συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα ΟΠΨΥ .

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ο αντίκτυπος των εκδηλώσεων στην τοπική κοινωνία αποτελεί εφαλτήριο και έμπνευση για τους επαγγελματίες ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και δράσεις στο νησί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλεται στους επιχειρηματίες οι οποίοι αγόγγυστα συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και διάδοση των δράσεων αλλά και την φιλοξενία των επαγγελματιών: Golden Star Ferries, Fast Ferries, Blue Star Ferries, Saos Ferries, Porto Andros, Rent a car, Perrakis hotel, Ostria hotel, Paradise design apartments, Blue Era, Villa Arni, Ανθος Γαυρίου, Βιβλιοπωλείο Λογάρι, Μελισσοκήπι Γρηγόρας Ζάννες, Ταβέρνα Σταμάτης, Καραβοστάσι, Ανδριακή Εφημερίδα, ραδιοφωνικός σταθμός Αστέρας και Περίγυρος Κινηματογραφικής Λέσχης (ιδιαίτερη μνεία στον Βαγγέλη Λουκίσσα για την βιντεοσκόπιση) . Τέτοιες καινοτόμες δράσεις απαιτούν την αποδοχή αλλά και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και η Άνδρος αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά σύμμαχος.

 

Ετικέτες: