Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Ζουλουφός δίνει σαφείς απαντήσεις για τη λειτουργία της υγειονομικής δομής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, με φόντο τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των εργαζομένων

Εξελίξεις και απαντήσεις απέναντι στα σοβαρά προβλήματα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου έχει αναδείξει με ξεκάθαρο τρόπο τα κύρια θέματα όσον αφορά στη λειτουργία του

Απαντήσεις για τα σοβαρά θέματα και προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών δίνει ο Διοικητής του, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από την “Κοινή Γνώμη”, σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκρίνει το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) για τη μεγαλύτερη υγειονομική δομή των Κυκλάδων.

Τα σοβαρά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, της προσωρινής αναστολής των τακτικών χειρουργείων, της ανυπαρξίας μόνιμου ψυχιάτρου, αλλά και της μη αντικατάστασης των ανεμβολίαστων εργαζομένων του Νοσοκομείου που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από αρχές Σεπτέμβρη αποτέλεσαν τη βασική ατζέντα των ερωτήσεων προς τον ίδιο, ο οποίος έδωσε απαντήσεις επιπλέον και για το θέμα της λειτουργίας των ανελκυστήρων του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς πλέον για τον έναν εξ αυτών, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση προκειμένου να αντικατασταθεί.

Όλα τα παραπάνω, όπως αναδείχθηκαν ιδιαιτέρως ξεκάθαρα και με σαφή αγωνία από την πλευρά του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου και την περασμένη εβδομάδα, οπότε και έγιναν σχετικές διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις, θορύβησαν και την τοπική κοινωνία των Κυκλάδων, η οποία εξυπηρετείται από τη νοσηλευτική δομή της Σύρου.

Η “Κοινή Γνώμη” σε συνέχεια της ανάδειξης αυτών των προβλημάτων και των θέσεων του Σωματείου Εργαζομένων, φιλοξενεί σήμερα τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με εξελίξεις που αφορούν τα κύρια προβλήματα στη λειτουργία του.

Νέος ανελκυστήρας στο κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου

Δεδομένης της αναγκαιότητας ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των ανελκυστήρων στο Νοσοκομείο Σύρου, καθώς με αυτούς εξυπηρετούνται στις μετακινήσεις τους οι ασθενείς στα φορεία, αλλά και οι ασθενείς που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια, ρωτήθηκε ο ίδιος, καθώς προσφάτως τέθηκε για διάστημα μισής ώρας εκτός λειτουργίας ένας εκ των δύο, στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.

“Το διάστημα διοίκησης με την πανδημία σε εξέλιξη έχει υπάρξει μία ευκαιρία για εμάς ώστε να μην αφήσουμε να χαθεί τίποτα από πλευράς χρηματοδότησης ή από πλευράς έργου για το Νοσοκομείο Σύρου. Η ευχάριστη εξέλιξη των τελευταίων 15 ημερών είναι ότι επιτέλους μετά από 20 χρόνια, αντικαθίσταται συνολικά ο ανελκυστήρας στο κεντρικό κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου” δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ζουλουφός, ο οποίος γνωστοποίησε πως υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

“Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μετά από διαγωνιστική διαδικασία έχουμε 60 χιλ. ευρώ και προχωράμε στην αντικατάσταση του παλαιού ανελκυστήρα και την τοποθέτηση του νέου εξοπλισμού και νέου ανελκυστήρα το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου καθώς και στην πιστοποίηση αυτού” πρόσθεσε σχετικά, επισημαίνοντας πως αρχές του τρέχοντος έτους “επισκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό ο ανελκυστήρας στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη εμφάνισε βλάβη για μισή ώρα”. Σχετικά με το εν λόγω θέμα δε, τόνισε πως, “Υπήρξαν διάφορες αναφορές ότι δεν έχει ασανσέρ το Νοσοκομείο Σύρου”, ωστόσο όπως υποστήριξε, η συγκεκριμένη κριτική δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. “Αυτό δεν ισχύει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αναφορές μας” θέλησε να σχολιάσει ο κ. Ζουλουφός προς πάσα κατεύθυνση.

Αναμονή για μόνιμο ψυχίατρο και Διευθυντή της ΜΑΦ

Πέραν των ανωτέρω, έντονη παραμένει η αγωνία για το ζήτημα του διορισμού μόνιμου ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο Σύρου, καθώς και Διευθυντή της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ομαλά.

Για τα ανωτέρω θέματα, ο Διοικητής υπήρξε σαφής, σημειώνοντας στις δηλώσεις του πως το Νοσοκομείο αναμένει προσεχώς την κάλυψη και των δύο θέσεων.

Ειδικότερα, περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε τη θερινή περίοδο από την έλλειψη μόνιμου ψυχιάτρου, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Στο τέλος του 2020 η τότε υπηρετούσα ψυχίατρος του Νοσοκομείου Σύρου συμμετείχε σε μία προκήρυξη για θέση ψυχιάτρου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών. Πέτυχε στην προκήρυξη και παραιτήθηκε από το Νοσοκομείο Σύρου.

Αμέσως, τόσο προσωπικά ως Διοικητής, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο ζητήσαμε την κάλυψη του Νοσοκομείου μας με μετακίνηση ψυχιάτρου και την επαναπροκήρυξη της θέσης του επιμελητή β΄. Με την μεγάλη βοήθεια της Υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη και φυσικά της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου υπήρξαν για διάστημα τεσσάρων μηνών τη θερινή περίοδο, μετακινούμενοι ψυχίατροι, οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ στο να διαχειριστούμε όλα τα περιστατικά της τουριστικής περιόδου” δήλωσε ο Διοικητής, διευκρινίζοντας παρακάτω πως, “Η θέση του ψυχιάτρου προκηρύχθηκε και στις 7 Οκτωβρίου που έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, υπήρξαν συμμετοχές και για τη θέση αυτή”. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιον, “Αναμένεται η κρίση, η αξιολόγησή τους και ο διορισμός ψυχιάτρου”.

Παρομοίως, επεσήμανε πως θα προκύψει κάλυψη της θέσης του Διευθυντή της ΜΑΦ. “Και ο Διευθυντής ΜΑΦ θα έρθει από την ίδια προκήρυξη” ανέφερε, υπενθυμίζοντας πρόσφατη σχετική δήλωσή του στην “Κοινή Γνώμη”, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την επαναλειτουργία της.

Από 1η Νοεμβρίου ξεκινούν ξανά τα τακτικά χειρουργεία

Ιδιαιτέρως σημαντική αποτελεί η εξέλιξη της επανεκκίνησης των τακτικών χειρουργείων από 1η Νοεμβρίου. Η απόφαση προσωρινής αναστολής τους εξαιτίας της μη ύπαρξης επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε αναστάτωση και προβλήματα σε προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών.

Σήμερα, μία εβδομάδα μετά, ο κ. Ζουλουφός γνωστοποιεί πως έγινε επαναξιολόγηση της κατάστασης και δεδομένης της παραμονής δύο αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Σύρου, είναι εφικτή η επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων.

Ο ίδιος αφού υπενθύμισε πρωτίστως πώς ξεκίνησε το πρόβλημα, κατέληξε να γνωστοποιεί την πολύ θετική απόφαση της επανεκκίνησής τους.

“Από την αρχή του έτους υπήρχαν στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου διάφορες παραιτήσεις, στο πλαίσιο της ελεύθερης βούλησης των ιατρών να συμμετέχουν σε προκηρύξεις για θέσεις σε άλλα Νοσοκομεία ή να θέλουν να μετακινηθούν για προσωπικούς – οικογενειακούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτών των αποχωρήσεων από τη Νάξο προέκυψε η ανάγκη στήριξης του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου από τη Σύρο. Κατά καιρούς έχουν μετακινηθεί σε αυτήν τη δομή γυναικολόγοι, αναισθησιολόγοι, παιδίατροι και χειρουργοί. Στο πλαίσιο μίας τέτοιας μετακίνησης, στις 16 Οκτωβρίου τραυματίστηκε μία αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Σύρου” τόνισε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως η ίδια έπρεπε να βγει σε αναρρωτική.

Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής των τακτικών χειρουργείων, “δεν σημαίνει ότι δεν γίνονταν καθόλου χειρουργεία. Όλα τα έκτακτα εξυπηρετήθηκαν και εξυπηρετούνται από όλες τις Κυκλάδες και τη Σύρο και δεν σταμάτησε ποτέ αυτή η πλευρά της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Γίνονται όλες οι μικροεπεμβάσεις και όλες οι επεμβάσεις που δεν προϋποθέτουν την παρουσία αναισθησιολόγου” ενώ αν και “υπήρξε προσωρινή αναστολή όλων των τακτικών χειρουργείων”, ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε πως, “από την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε επαναξιολόγηση όλων των δεδομένων και από 1η Νοεμβρίου επανεκκινούν τα τακτικά χειρουργεία πάντα σύμφωνα με την ποσόστωση που μας επιτρέπει ο νόμος για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού”.

Άρα, σήμερα, ξεκαθαρίζει πως, “Έχουμε δύο αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο. Και η μία είναι σε αναρρωτική”.

Ο ίδιος μάλιστα έχοντας αφουγκραστεί πλέον το πρόβλημα και την αναστάτωση που προκλήθηκαν από την εν λόγω κατάσταση, θέλησε να δηλώσει τα εξής: “Είναι κατανοητό ότι αυτή η αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων προκάλεσε κάποια προβλήματα σε ασθενείς, στον προγραμματισμό επεμβάσεων και απολογούμαστε γι αυτό. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση”.

Καλύπτεται πλέον ένας αριθμός των ανεμβολίαστων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας

Εν αναμονή της νέας απόφασης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το πώς θα πορευθούν τα Νοσοκομεία πανελλαδικά δεδομένης της ύπαρξης ανεμβολίαστων ιατρών και νοσηλευτών, αλλά και σχετικά με το αν οι ίδιοι θα συνεχίσουν να παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, ο Διοικητής εξήγησε τα ακόλουθα.

“Μέρα με την ημέρα περιμένουμε να μας πουν τί θα κάνουμε από 1η Νοεμβρίου ενώ μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο Σύρου έχουν βγει σε αναστολή εργασίας 22 ανεμβολίαστα άτομα από όλες τις Υπηρεσίες”.

Αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα που ανέδειξε ο Σύλλογος Εργαζομένων σχετικά με τη μη κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν από τις κυβερνητικές αποφάσεις, ο κ. Ζουλουφός πληροφόρησε για την περίπτωση του Νοσοκομείου Σύρου.

“Πρόσφατα εγκρίθηκαν 14 θέσεις - προσλήψεις 3μηνιτών επικουρικού προσωπικού. Από αυτούς έχουν αποδεχθεί τον διορισμό οι επτά. Έχουν αναλάβει οι περισσότεροι υπηρεσία από την περασμένη εβδομάδα” δήλωσε προς την εφημερίδα, αναγνωρίζοντας πως η κάλυψη των κενών θέσεων με 3μηνιτες, δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά. “Είναι δίκαιο και σωστό αυτό που διατυπώνουν ότι δεν μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος σε αυτό το διάστημα. Ωστόσο είναι και θέμα του προσώπου που έρχεται το πώς θα δουλέψει και αν θέλει πραγματικά να προσφέρει” σχολίασε ο Διοικητής, τονίζοντας παράλληλα πως για τις θέσεις που παραμένουν κενές εξαιτίας της άρνησης ορισμένων, αυτές ζητήθηκε να καλυφθούν.

“Όσοι έχουν αρνηθεί την πρόσληψη, γι αυτές τις θέσεις, η πλευρά μας, η πλευρά της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου ζήτησε την επαναξιολόγηση ώστε να καλυφθούν και οι υπόλοιπες επτά. Άρα, περιμένουμε και νέα πρόσωπα” τόνισε ο ίδιος, εστιάζοντας τέλος στο θέμα του ποσοστού των εμβολιασμένων ιατρών και νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο όπως εξήγησε “υπερβαίνει το 92-23%, ποσοστό από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στην Ελλάδα σε δομές Υγείας”.

Καμία υποβάθμιση σε Κέντρο Υγείας”

Δεδομένου πως ο ίδιος κρίθηκε ιδιαιτέρως έντονα για τη στάση του μέχρι σήμερα όσον αφορά τα ανωτέρω προβλήματα του Νοσοκομείου Σύρου και χρεώθηκε “μπαχαλοποίηση” των υπηρεσιών, κλήθηκε να απαντήσει στην εφημερίδα για τον σχολιασμό που δέχθηκε ως Διοικητής. Μεταξύ άλλων, εισέπραξε κριτική και για το ότι το Νοσοκομείο Σύρου οδεύει προς τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.

“Αυτή η κρίση του κορωνοϊού και οι ανακατατάξεις που συνέβησαν από 1η Σεπτεμβρίου με την απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, έχουν αναδείξει και τις δυνάμεις μας, αλλά και κάποιες παθογένειες του Συστήματος, πανελλαδικά. Με όλες μας τις δυνάμεις κάνουμε ό,τι μπορούμε. Όσοι έχουν μείνει στις θέσεις τους και σηκώνουν αυτό το δύσκολο έργο, καλύπτουν τα κενά με ίδιες δυνάμεις και γι αυτό ευχαριστώ όσους έχουν μείνει πίσω. Τους ευχαριστώ. Αναγνωρίζω τη συνεισφορά τους ως προς το ότι δεν έχει μπαχαλοποιηθεί το Νοσοκομείο Σύρου” θέλησε να τονίσει ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως, “Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου δεν έχει κλείσει για να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Παραμένει δυνατό και θα συνεχίσει δυνατότερα”.

ΣΔΑΕ για το Νοσοκομείο Σύρου

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Ζουλουφός ρωτήθηκε και για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου χθες, να εγκρίνει το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας στη χθεσινή σύγκληση των μελών του.

“Το Νοσοκομείο Σύρου είναι το μοναδικό ελληνικό νοσοκομείο που συμμετέχει στην πράξη “Low Carbon Healthcare in the Mediterranean Region”, η οποία χρηματοδοτείται κατά 100% από το EUKI και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανικής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, της συγκεκριμένης πράξης, έλαβε υποστηρικτικές υπηρεσίες για θέματα διαχείρισης περιβαλλοντικών πόρων και διαχείριση κλιματικού αποτυπώματος αξίας πάνω από 40 χιλ. ευρώ. Μία από τις υποχρεώσεις του ήταν να εκπονήσει το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ). Το ΣΔΑΕ στο Νοσοκομείο Σύρου εκπονήθηκε δωρεάν στα αγγλικά. Θα μεταφραστεί στα ελληνικά. Εγκρίθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Με αυτό, το Νοσοκομείο Σύρου γίνεται το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα που έχει εγκεκριμένο ΣΔΑΕ και προλαβαίνουμε να διεκδικήσουμε και νέα προγράμματα χρηματοδότησης. Σύμφωνα με αυτά, αν δεν έχεις ΣΔΑΕ δεν μπορείς να εκδηλώσεις ενδιαφέρον”.

Τέλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου έγινε γνωστό πως συμμετείχε ως ομιλητής στο πανευρωπαϊκό συνέδριο περιβαλλοντικής διαχείρισης με τίτλο “European Health Care Summit 2021”, μεταφέροντας την εμπειρία του Νοσοκομείου Σύρου, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.