Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη για τη μοναδική δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή της Σύρου που καλύπτει συνολικά το νησιωτικό νομό

Οι πολίτες απαιτούν ισχυρό Νοσοκομείο Σύρου για τις Κυκλάδες

Με σαφή ατζέντα σήμερα εκπρόσωποι της Σύρου και του Νοσοκομείου στην Αθήνα και στον αρμόδιο Υπουργό για το σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης

Ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης ενός ισχυρού Νοσοκομείου Σύρου που καλύπτει συνολικά όλες τις Κυκλάδες εξέπεμψε χθες η τοπική κοινωνία της πρωτεύουσας του νησιωτικού νομού, προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τον οποίον σήμερα αντιπροσωπεία της Σύρου θα συναντηθεί στο γραφείο του στην Αθήνα για το σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Πολίτες, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, νοσηλευτές, ιατροί, εργαζόμενοι του Νεωρίου, μέλη της Δημοτικής Αρχής, των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης συνολικά όπως και μέλη Συλλόγων, φορέων και Σωματείων από όλες τις παραγωγικές τάξεις του νησιού, πραγματοποίησαν μία άκρως δυναμική κινητοποίηση στην Ερμούπολη, ξεκαθαρίζοντας πως η στήριξη του Νοσοκομείου Σύρου επιβάλλεται να υπάρξει, καθώς αποτελεί τη μοναδική δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή σε όλο το νομό Κυκλάδων.

Το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της μη πρόσληψης ιατρών, όπως επίσης και της ανυπαρξίας κινήτρων ώστε να γίνονται αποδεκτές οι θέσεις, θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση (15.00) με τον Υπουργό Υγείας, από τον οποίον θα απαιτηθούν λύσεις στον παρόντα χρόνο. Κι αυτό καθώς ήδη ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος, τα νησιά του νομού υποδέχονται σταδιακά μεγάλα κύματα επισκεπτών και μοιραία τα περιστατικά που πρέπει να καλύψει το Νοσοκομείο Σύρου “εκτοξεύονται” αριθμητικά. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τη γενικότερη υποστελέχωση δημιουργούν μία “εκρηκτική” κατάσταση, καθώς το ήδη υπάρχον προσωπικό, όπως πολλάκις έχει αναφέρει η πρόεδρος του Σωματείου “εργάζεται ξεπερνώντας τον εαυτόν του”.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα σε συνεννόηση και συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς επίσης την Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ. αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, στην οποίαν έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν και οι τέσσερις βουλευτές του νομού (Γ. Βρούτσης, Φ. Φόρτωμας, Κ. Μονογυιού και Ν. Συρμαλένιος).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” τα αιτήματα που θα κατατεθούν έχουν άμεσο χαρακτήρα καθώς όμως και αναπτυξιακό και συνδέονται με τη γενικότερη βελτίωση του Νοσοκομείου Σύρου.

Υπόθεση όλων η στήριξη του Νοσοκομείου Σύρου

Ειδικότερα, χθες λίγο πριν τις έντεκα το πρωί εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου και πολίτες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της νοσηλευτικής δομής και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης. Η ανταπόκριση του κόσμου για το Νοσοκομείο Σύρου υπήρξε μεγάλη και σημαντική μετά από αρκετό καιρό, γεγονός που αποδεικνύει πως τα τεράστια προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του έχουν γίνει κατανοητά από όλους. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, το Νοσοκομείο Σύρου για διάστημα επτά περίπου ημερών λειτούργησε σαν Κέντρο Υγείας, αφού η απουσία ιατρών που δεν αναπληρώθηκαν (κάποιοι νόσησαν με Covid-19), εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του και δεν ήταν εφικτή η πραγματοποίηση χειρουργείων.

Με αφορμή τα παραπάνω, χθες η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη στον αρχικό χαιρετισμό της πριν την έναρξη της πορείας διαμαρτυρίας προς το κέντρο της Ερμούπολης, ανέφερε τα εξής: “Ο αγώνας όλων των υγειονομικών και των πολιτών πρέπει να βρει επιτέλους δικαίωση γιατί η Υγεία τον τελευταίο καιρό έχει κατακρεουργηθεί πανελληνίως. Όλες οι δημόσιες δομές έχουν υποβαθμιστεί τόσο πολύ. Αυτό δεν θα το δεχθούμε για το Νοσοκομείο Σύρου που καλύπτει ουσιαστικά όλα τα νησιά του νομού Κυκλάδων”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Είναι υποχρέωση όλων μας η διασφάλιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας κι ενός ισχυρού Νοσοκομείου, που αποτελεί και το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο των Κυκλάδων”.

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι πολίτες κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Ερμούπολης, αφού πραγματοποίησαν πρωτίστως έναν “σταθμό” στο λιμάνι. Ειδικότερα, προχώρησαν σε έναν δεκάλεπτο συμβολικό αποκλεισμό και ανέβηκαν στον καταπέλτη του πλοίου Blue Star Paros, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Νοσοκομείου Σύρου, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε κανονικά και απρόσκοπτα η φορτοεκφόρτωση φορτηγών και οχημάτων, όπως επίσης και η αποβίβαση και επιβίβαση των πολιτών. Στο λιμάνι ήταν και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, όπως επίσης και ο Περιφερειακός Διοικητής της Αστυνομίας για το Ν. Αιγαίο, Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Λύσεις τώρα ή κορύφωση κινητοποιήσεων”

Η πορεία των συγκεντρωμένων πολιτών κατευθύνθηκε στην πλατεία Μιαούλη, αφού προηγουμένως διήλθε από τους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης. Η κα Καλογεράκη στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς όλους στην πλατεία, τόνισε πως στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας θα ζητηθούν όλα τα προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου και θα απαιτηθούν τώρα(!) λύσεις.

“Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους σας που είστε εδώ. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που είχαμε μία μαζική συμμετοχή. Νομίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει στη δημόσια Υγεία. Υπάρχει καθημερινή υποβάθμιση των δημοσίων δομών, αφού δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού και προτιμούν να παίρνουν ιδιώτες στη θέση των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας. Αύριο υπάρχει συνάντηση με την Επιτροπή που έχει ορίσει ο Δήμαρχος του νησιού και θα συμμετέχουν οι τέσσερις βουλευτές των Κυκλάδων, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ., δηλαδή των ιατρών και εγώ ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων” γνωστοποίησε η ίδια, τονίζοντας πως η συνάντηση με τον Υπουργό, Θάνο Πλεύρη θα γίνει στις 15.00 στο γραφείο του.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξουν λύσεις στα άμεσα αιτήματα για τη στήριξη του Νοσοκομείου και την ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού με νέα άτομα, ιατρούς και νοσηλευτές, τότε, θα ακολουθήσει δυναμικότερη κινητοποίηση και θα κορυφωθεί ο αγώνας.

“Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρήσουμε σε κατάληψη διαρκείας στο λιμάνι της Ερμούπολης” τόνισε, λέγοντας στους πολίτες πως θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Να σημειωθεί πως σε έναν σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ., Γιάννης Γαβριήλ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων.

Με σαφή ατζέντα στον Υπουργό Υγείας για εκκρεμότητες και αναπτυξιακές ανάγκες

Προετοιμασία για τη σημερινή συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούποηλης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος σε συνέχεια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, έκλεισε το ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ήρθε σε επαφή με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Μιχάλη Ζουλουφό, την πρόεδρο του Σωματείου, Κατερίνα Καλογεράκη, την Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ., τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη και τους βουλευτές ώστε να υπάρξει κοινή ατζέντα αιτημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε πως προς τον Υπουργό Υγείας θα καταθέσει εκ νέου το έγγραφο από 3/6 του Διοικητή του Νοσοκομείου που αφορά στις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, τα αιτήματα του Σωματείου και κάποια άμεσα αιτήματα για το Νοσοκομείο.

“Αρχικά θα αναφέρω και γενικά στοιχεία στον Υπουργό σχετικά με το Νοσοκομείο. Είναι μία δευτεροβάθμια δομή δυναμικότητας 300 εργαζομένων όλων των βαθμίδων. Εξ αυτών των θέσεων είναι καλυμμένες οι 200. Από τις 100 κενές, οι 50 αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι υπόλοιπες 20 σε ιατρικό προσωπικό και οι άλλες σε παραϊατρικό προσωπικό και σε θέσεις διοικητικής υπηρεσίας” τόνισε ο Δήμαρχος, εξηγώντας πως πέραν των άμεσων αιτημάτων που θα ζητηθούν, σήμερα το Νοσοκομείο είναι σε αναμονή και για άλλες θέσεις.

“Έχει ζητηθεί θέση μόνιμου βιοπαθολόγου (μικροβιολόγου) και μία θέση φυσικής ιατρικής (για το ΚΕΦΙΑΠ). Είχαν προκηρυχθεί δύο θέσεις εργαστηριακού αιματολόγου και γαστρεντερολόγου που βγήκαν άγονες.

Επίσης, από τον διαγωνισμό 2Κ/2019 εκκρεμεί μία θέση τραυματιοφορέα για να έρθει και από την 6Κ/2020 εκκρεμεί μία θέση μηχανολόγου – μηχανικού. Επίσης, για το νοσηλευτικό προσωπικό υπήρχαν τρεις θέσεις ΤΕ νοσηλευτών εκ των οποίων οι δύο έχουν αποδεχθεί τις θέσεις και αυτός που ήταν για την τρίτη θέση καθώς δεν αποδέχθηκε τη μετακίνησή του, προχώρησαν στον αμέσως επόμενο. Τέλος, αναμένουν αποτελέσματα για εννέα θέσεις, εκ των οποίων οι 5 είναι θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών και οι 4 θέσεις για διοικητικούς” γνωστοποίησε ο κ. Λειβαδάρας μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας πως, “Αυτό που θα καταθέσουμε είναι το έγγραφο του Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφού που αναφέρει αναλυτικά ποιες θέσεις ζητάμε, θα δώσουμε το έγγραφο με τις άμεσες ανάγκες και τις αναπτυξιακές ανάγκες και θα προωθηθεί και το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων”.

Συμπληρωματικά μάλιστα, εξήγησε ότι θα κατατεθούν “και οι θέσεις που ανέφερα τον Νοέμβρη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορούν στα κίνητρα”.

Αιτήματα άμεσης φύσης

Τέλος, ο κ. Λειβαδάρας αποκάλυψε τα αιτήματα άμεσου χαρακτήρα που θα ζητηθεί από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να ικανοποιήσει, προς στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου την παρούσα στιγμή, που ήδη έχει ξεκινήσει η θερινή και τουριστική περίοδος.

“Στα άμεσα αιτήματα το Νοσοκομείο Σύρου ζητά δύο θέσεις καρδιολογίας, μία θέση νεφρολογίας, μία θέση παθολογικής ανατομικής, μία θέση μαιευτικής, μία θέση βιοπαθολόγου – εργαστηριακού αιματολόγου και μία θέση ογκολόγου” γνωστοποίησε, κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα της σημερινής συνάντησης στην Αθήνα.