Δύο ώρες παρέμεινε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Υπουργική επίσκεψη “αστραπή” παρά τα προβλήματα

Ήπια η κινητοποίηση των εργαζομένων κατά την άφιξή της, ενώ δεν συνομίλησε μαζί τους

Συζήτηση μόλις δύο ωρών αφιέρωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα για το Νοσοκομείο Σύρου, κατά την χθεσινή επίσκεψή της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, παρά τα προβλήματα που έχουν εκφράσει επανειλημμένως σχετικά με τη λειτουργία του, τόσο τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων, όσο και τα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (ΕΙΝΝΟΣ), στο πλαίσιο κινητοποιήσεων και ανακοινώσεών τους.

Το μείζον θέμα της υποστελέχωσης και το γεγονός πως το Νοσοκομείο Σύρου “σηκώνει” όλο το βάρος του νησιωτικού νομού των Κυκλάδων και ιδιαιτέρως τη θερινή περίοδο - οπότε και η επισκεψιμότητα είναι υψηλή -, δεν αποτέλεσαν ικανούς λόγους για μεγαλύτερη παραμονή της ίδιας στο νησί, ώστε να αναπτυχθούν αναλυτικά τα θέματα που απασχολούν εδώ και αρκετούς μήνες την επικαιρότητα.

Ωστόσο, η κα Γκάγκα δέχθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους των δύο συνδικαλιστικών οργάνων παρουσία και του Διοικητή του Νοσοκομείου, Μιχάλη Ζουλουφού, αλλά και του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστου Ροϊλού, επαναλαμβάνοντας πως στο κομμάτι της ενίσχυσής του με επιπλέον προσωπικό, θα τηρηθούν όσα είχε αναφέρει σε σχετική σύσκεψη στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της Σύρου, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, χθες, λίγο πριν την άφιξη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο Σύρου, εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στον εξωτερικό χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, κρατώντας λευκές κόλλες με τα αιτήματά τους. Από την πλευρά τους υπήρξε μία εξαιρετικά ήπια διαμαρτυρία, αναντίστοιχη των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους.

Μοναδικό πρόσωπο που έσπευσε να συνομιλήσει μαζί τους αποτέλεσε ο κ. Ροϊλός, ο οποίος εισέπραξε έντονα παράπονα όχι μόνον για τις κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για τις απλήρωτες εφημερίες τους, όπως και για το γεγονός της εξάντλησής τους, σε μία περίοδο που η Σύρος καλύπτει υγειονομικά όλες τις Κυκλάδες.

Ο ίδιος δέχθηκε κριτική, καθώς υποστήριξε πως οι διαμαρτυρίες τους έχουν υπερβολικό χαρακτήρα.

Αμέσως μετά ακολούθησε η συνάντηση της αναπληρώτριας Υπουργού με τους εκπροσώπους τους, στις οποίες συμμετείχαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας.

Μίνα Γκάγκα: “Στηρίζουμε τα Νοσοκομεία στην περιφέρεια”

Αναφορικά με την ιδιαιτέρως σύντομη επίσκεψή της στη Σύρο και στο Νοσοκομείο, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας προέβη σε δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ. Η ίδια αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εικόνα και τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου.

“Επισκέφθηκα το Νοσοκομείο Σύρου και περιηγήθηκα σε όλους τους χώρους (Χειρουργικό Τμήμα, ΜΑΦ, Παιδιατρικό κ.α.). Το Νοσοκομείο είναι φροντισμένο, οι συνθήκες για τη νοσηλεία είναι καλές και από τα 127 Νοσοκομεία της Ελλάδας έχω επισκεφθεί τα 85. Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των ιατρών, με τη διοικητική, νοσηλευτική και ιατρική υπηρεσία και ήρθε και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα και για το τι χρειάζονται από εμάς. Είπαμε ποιοι άνθρωποι έχουν έρθει και ποιοι ακόμη χρειάζεται να έρθουν (σ.σ. κάλυψη κενών θέσεων), πως μπορούμε να έχουμε καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου” δήλωσε σχετικά η κα Γκάγκα, επαναλαμβάνοντας πως, “Είμαι ευχαριστημένη από την επίσκεψη και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό Νοσοκομείο που κάνει καλά το έργο του και έχει προσωπικό που το αγαπά”.

Ακολούθως, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η ίδια για το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου σημείωσε ουσιαστικά πως το Υπουργείο θα καλύψει όσες θέσεις έχει ήδη γνωστοποιήσει.

“Έχουμε ήδη δώσει 11 μόνιμες θέσεις ιατρών σε αυτά τα χρόνια και αρκετό λοιπό προσωπικό, όπως νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει θέμα με τις μαίες και υπάρχουν θέσεις που “έρχονται” προσεχώς. Άρα, σε λίγο καιρό θα υπάρξει και νέος κόσμος στο Νοσοκομείο Σύρου” πρόσθεσε λακωνικά, συμπληρώνοντας μάλιστα για το κομμάτι των προκηρύξεων τα εξής: “Αυτό που κάνουμε τώρα στο Υπουργείο είναι ότι προκηρύσσουμε τις θέσεις πρώτα για τα νησιά. Αφού κλείσουν αυτές, θα προκηρύσσουμε τις θέσεις για τις μεγάλες πόλεις”.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε: “Άρα, προσπαθούμε και θέλουμε πάντα και πάρα πολύ να στηρίξουμε όλα τα περιφερειακά Νοσοκομεία. Και βέβαια η Σύρος είναι κεντρικό Νοσοκομείο στην περιφέρεια και θέλουμε να το στηρίξουμε”.

Ακόμη, στην ερώτηση για το θέμα των απλήρωτων εφημεριών των ιατρών, η κα Γκάγκα σύντομα, δήλωσε τα εξής: “Επίσης, τις “τρέχουμε” στο Υπουργείο. Τις “τρέχουν” οι οικονομικές Υπηρεσίες”.

Τέλος, για το γεγονός πως η ίδια όταν έφθασε στο Νοσοκομείο δεν συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους εργαζομένους του, αλλά κατευθύνθηκε απευθείας στους εσωτερικούς χώρους, απάντησε τα παρακάτω. “Τους χαιρέτησα. Οι εργαζόμενοι που μου ζήτησαν να τους δω, τους είδα. Βλέπω πάντοτε όλους εκείνους που μου ζητούν να τους δω.”.

Μιχάλης Ζουλουφός: “Θετικό πρόσημο στη συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό”

Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας εξέφρασε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Μιχάλης Ζουλουφός, σημειώνοντας σχετικά πως η παρουσία της στη Σύρο ήρθε να επιβεβαιώσει την καλή πορεία της δευτεροβάθμιας νοσηλευτικής δομής των Κυκλάδων.

“Καλωσορίσαμε στο Νοσοκομείο μας και στη Σύρο την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό και συνεργάτες τους, σε μία επίσκεψη ουσιαστικά επιβεβαίωσης και περαιτέρω ανάδειξης του γεγονότος ότι το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” παραμένει ο κεντρικός, σταθερός και ολοένα αναπτυσσόμενος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες. Περιηγηθήκαμε σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου και η κα Γκάγκα διαπίστωσε τις πολύ αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Συνομίλησε με πλήθος ασθενών, ιατρών και νοσηλευτών και στο γραφείο μου είχαμε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων, του Συλλόγου των ιατρών (ΕΙΝΝΟΣ) και με στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου μας, καθώς επίσης με Διευθυντές και τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου. Αποτυπώθηκαν όλα τα προβλήματα του Νοσοκομείου αναφορικά και με την στελέχωση και με τα οικονομικά δεδομένα, σημειώθηκαν και τα δυνατά σημεία.”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Διοικητής για το περιεχόμενο της συνάντησης, το Νοσοκομείο Σύρου αναμένει την εφαρμογή των εξαγγελιών του Υπουργού Υγείας, όπως αυτές έγιναν γνωστές σε σύσκεψη με τον ίδιο στην Αθήνα.

“Έχουμε λάβει και υποσχέσεις αλλά και έμπρακτες αποδείξεις στο επόμενο διάστημα, ότι θα έρθουν σύντομα οι προσλήψεις που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τους και ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Σύρου με επικεφαλής τον Δήμαρχο, κ. Λειβαδάρα στο Υπουργείο Υγείας, στις 9 Ιουλίου στην Αθήνα, υπό τον κ. Πλεύρη”.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις και ειδικότερα στην παρατήρηση πως η αναμονή των ενισχύσεων αναφέρεται ξανά σε μία περίοδο που ήδη “τρέχει” το καλοκαίρι και με δεδομένο πως η Σύρος καλύπτει συνολικά τις Κυκλάδες με την αυξημένη επισκεψιμότητα, ο κ. Ζουλουφός υπογράμμισε τα εξής: “Μέχρι τώρα ο σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου και της 2ης ΥΠΕ είναι όπως έχει ανακοινωθεί και έχει προκηρυχθεί. Οπότε ναι, φυσικά και είμαι ικανοποιημένος”.

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάτι νεότερο στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης, ο Διοικητής υπήρξε σαφής: “Έγινε και σε αυτή την συνάντηση μία επανάληψη όλων όσων έχουν λεχθεί κατά καιρούς σε επίπεδο αναγγελιών. Ανακοινώθηκε κυρίως στο ιατρικό προσωπικό ότι οι προκηρύξεις που έπονται, θα είναι πρώτα για τις νησιωτικές περιοχές και μετά για τις ηπειρωτικές περιοχές”.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Ζουλουφός ρωτήθηκε αν στην ίδια συνάντηση τέθηκε και το θέμα της επιλογής του ιατρικού διευθυντή του Νοσοκομείου. Ο ίδιος τόνισε τα εξής: “Έγινε αναφορά και σε αυτό. Θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πως ο νόμος είναι συγκεκριμένος για την επιλογή Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Υποβάλλονται υποψηφιότητες, το επιστημονικό συμβούλιο αξιολογεί αυτές, ο Διοικητής του εκάστοτε Νοσοκομείου εισηγείται προς την ΥΠΕ και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ επιλέγει οριστικά – και κατά το νόμο αυτή είναι η διαδικασία – τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.”.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με το πρόσημο που βάζει ο κ. Ζουλουφός στη συνάντησή του με την κα Γκάγκα με θέμα το Νοσοκομείο, υποστήριξε τα ακόλουθα. “Κρίνω ότι έχει πολύ θετικό πρόσημο γιατί έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λέγεται κατά καιρούς, ότι το Νοσοκομείο Σύρου έχει εχθρό το καλύτερο. Το επιβεβαιώνουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς και συνοδοί που υπάρχουν εδώ. Κατανοώ τα παράπονα που μπορεί να προκύπτουν από ανθρώπους που δεν έχουν την περιποίηση που θα ήθελαν, αλλά μιλάμε για ένα δημόσιο Νοσοκομείο το οποίο 24 ώρες το 24ωρο εφημερεύει, δέχεται περιστατικά από όλες τις Κυκλάδες και δίνουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Απαντώντας λοιπόν, θεωρώ θετική την επίσκεψη και ακόμη πιο θετικό το πρόσημο της επίσκεψης αυτής. Το προσωπικό του Νοσοκομείου δίνει τον καλύτερό του εαυτό και ακριβώς αυτό αναγνωρίζεται εμπράκτως από το Υπουργείο όταν έχουμε καλύψει 300 θέσεις από τον Οργανισμό μας και είμαστε πολύ πιο πάνω ως προς την κάλυψη προσωπικού συγκριτικά με άλλα μεγάλα Νοσοκομεία.”.

Τέλος, στην ερώτηση αν ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη του κ. Ροϊλού πως οι αντιδρώντες του Νοσοκομείου εκφράζουν υπερβολική ανησυχία για τα θέματα του Νοσοκομείου και κινητοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, ο κ. Ζουλουφός απάντησε τα εξής: “Δεν θα κρίνω κανενός άλλου δηλώσεις. Θα μείνω στις δικές μου δηλώσεις. Η διεκδίκηση πάντα είναι θεμιτή και μπορεί να φέρει και επιπλέον αποτελέσματα. Δεν κρίνω κανενός άλλου τις δηλώσεις πολύ περισσότερο κάποιου ιεραρχικά ανωτέρου μου.”.

Γιώργος Λεονταρίτης: “Να επανέλθει και να αφιερώσει αρκετό χρόνο η αναπληρώτρια Υπουργός”

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αφιέρωσε στο Νοσοκομείο Σύρου μόλις δύο ώρες για όλα τα γνωστά θέματα που το συνοδεύουν στη λειτουργία του, εξέφρασε με δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την κα Γκάγκα να επανέλθει στο νησί και να πραγματοποιήσει μία μεγάλη σύσκεψη για το Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο καλείται να καλύψει τα νησιά των Κυκλάδων συνολικά, υποστηρίζοντας δημοσίως πως αυτό αρμόζει στη μεγαλύτερη νοσηλευτική δομή του νομού.

“Ήρθα στο Νοσοκομείο για να συναντήσω την αναπληρώτρια Υπουργό διότι αυτό επιτάσσει ο πολιτικός πολιτισμός. Δεν μπορώ να μην πω όμως ότι θεωρώ λάθος τον χρόνο που αφιέρωσε για την επίλυση των προβλημάτων υγείας στις Κυκλάδες. Επιμένω ότι το Νοσοκομείο Σύρου είναι Νομαρχιακό Νοσοκομείο και όχι Νοσοκομείο Σύρου. Μέσα σε αυτό άπτονται και συνδέονται όλα τα θέματα υγείας που προκύπτουν στις Κυκλάδες. Επομένως, ο χρόνος που θα έπρεπε να έχει αφιερωθεί έπρεπε να είναι πολύ περισσότερος. Καλωσορίζουμε την Υπουργό και προσωπικά την προσκαλώ να επανέλθει, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο ώστε να συζητήσουμε – σε βάθος – τα θέματα που αφορούν την υγεία σε μία από τις πιο δυναμικές περιοχές της Ελλάδας, η οποία το καλοκαίρι φιλοξενεί πάνω από 5-6 εκατομμύρια επισκέπτες” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, αναφέροντας τέλος και τη θέση του για ένα ακόμη ζήτημα που συνδέεται με το Νοσοκομείο Σύρου.

“Θέλω να συμπληρώσω ακόμη πως επειδή έχουμε φθάσει στα όρια λειτουργίας του Νοσοκομείου, ότι αυτό που διαπιστώνω μέσα από επικοινωνία και γνώση των πραγμάτων με πολλούς ανθρώπους είναι πως υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την εσωτερική λειτουργία του Νοσοκομείου. Πέραν της υποστελέχωσης που είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, εξίσου σοβαρό είναι οι σχέσεις που επικρατούν εντός του Νοσοκομείου. Κι αυτές δημιουργούν μεγάλες δυσλειτουργίες” παρατήρησε ο ίδιος, λέγοντας τέλος, πως, “γι αυτό οφείλει η πολιτική εξουσία να δώσει λύση και να τη δώσει το συντομότερο δυνατόν”.