Ομαλά η εξυπηρέτηση των πολιτών από το επιστημονικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας δομής υγείας στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου

Απρόσκοπτα συνεχίζει το Κέντρο Υγείας Ερμούπολης στο νέο κτίριο

Δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου του Κ.Υ., Θ. Σαραντόπουλου και του Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Ζουλουφού

Συμπληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης στους νέους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, όπου και μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες του, μετά από θετική συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, με τους πολίτες να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται ομαλά στα ραντεβού τους, αλλά και στον εμβολιασμό ενάντια στην Covid-19.

Σε συνέχεια της διαπίστωσης και τεκμηρίωσης από αρμόδιους μηχανικούς πως το κτίριο του πρώην ΙΚΑ στην Ερμούπολη είναι ακατάλληλο ώστε να υποδέχεται καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, εξαιτίας προβλημάτων στατικότητας, δόθηκε εντολή από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου να μεταφερθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας, στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, ο οποίος ανήκει στο Νοσοκομείο Σύρου.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, εκ του αποτελέσματος κρίνεται θετική, αφού από τις 3 Οκτωβρίου ξεκίνησε ομαλά η εξυπηρέτηση των ασθενών και των πολιτών στους νέους χώρους του ισογείου του ΚΕΦΙΑΠ, όπου λειτουργούν οι περισσότερες Υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας.

Παράλληλα με την ανωτέρω εξέλιξη, το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μεταφέρθηκε σε γειτνιάζοντες χώρους εντός του ΚΕΦΙΑΠ, με εκείνους που λειτουργούσαν μέχρι προσφάτως, συνεχίζοντας να παρέχουν απρόσκοπτα υπηρεσίες στήριξης στα 25 άτομα που είναι οι ωφελούμενοι.

Η “Κοινή Γνώμη” καταγράφοντας στο πλαίσιο του ρεπορτάζ τις ανωτέρω αλλαγές αλλά και αποτυπώνοντας αν το σύνολο των δομών Υγείας στη Σύρο, συνεχίζει την ομαλή λειτουργία του μετά τη μεταφορά του Κέντρου Υγείας, ήρθε σε επικοινωνία με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κ.Υ., Θεόδωρο Σαραντόπουλο, καθώς και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφό.

Θ. Σαραντόπουλος: Ομαλά η λειτουργία του Κ.Υ. στους νέους χώρους

Ερωτηθείς ο κ. Σαραντόπουλος για τη μεταστέγαση του Κέντρου Υγείας, όπως απαιτήθηκε για σοβαρούς λόγους, υπήρξε σαφής. “Επειδή το κτίριο του πρώην ΙΚΑ κρίθηκε ακατάλληλο, βγήκε απόφαση από τη 2η ΥΠΕ και έπρεπε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου να είχαμε μετακινηθεί. Το κτίριο που βρισκόμασταν κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων, μετά από μελέτη μηχανικών” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, ως εκ τούτου, “έγινε η μεταφορά μας από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΚΕΦΙΑΠ”.

“Από την προηγούμενη Δευτέρα δουλεύουμε εδώ στον νέο χώρο, στο ΚΕΦΙΑΠ. Εμβολιαστικό, φάρμακα υψηλού κόστους, Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, παθολόγος, οδοντίατρος, καρδιολόγος και τα πάντα” πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως, “Ο καρδιολόγος λόγω έλλειψης χώρων βρίσκεται στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, σε γραφείο νευρολόγου”.

Στην ερώτηση αν η λειτουργία την πρώτη εβδομάδα κύλησε ομαλά, ο κ. Σαραντόπουλος απάντησε καταφατικά. “Ναι. Από τις πρώτες ημέρες η λειτουργία είναι σοβαρή. Ο κόσμος σταδιακά κατανοεί ότι υπήρξε αλλαγή. Έχουμε αφήσει ενημερωτικές ανακοινώσεις και στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ Σύρου και έχουμε προχωρήσει σε ανακοινώσεις στα Μέσα, με τη βοήθεια του Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφού” διευκρίνισε, ενώ πρόσθεσε πως, ομαλά διενεργούνται και οι εμβολιασμοί κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Τα εμβόλια “δουλεύουν” κανονικά. Εμείς τα ραντεβού μας τα εξυπηρετούμε όλα κανονικά. Ορισμένοι πολίτες απλώς αναζητούν ακόμη τις υπηρεσίες μας στο παλιό κτίριο. Χρειάζεται ίσως να εμπεδώσουν αυτήν την αλλαγή στους χώρους” εξήγησε, ενώ ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα παραμείνει το Κέντρο Υγείας στη νέα του “στέγη”, τόνισε τα εξής. “Θα παραμείνουμε γιατί η απόφαση ήταν να μεταφερθούμε εδώ μέχρι την εύρεση καινούργιου χώρου. Οι Υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί, μηχανήματα όμως και αναλώσιμα έχουν παραμείνει στο παλιό κτίριο. Δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι εδώ”.

Ιδανική λύση ένα νέο κτίριο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, απάντησε για το ποια θα ήταν η ιδανική λύση για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας προσεχώς.

“Το Κέντρο Υγείας είναι πρωτοβάθμια μονάδα, οπότε θα ήταν καλό να φύγει από τους χώρους του Νοσοκομείου το συντομότερο, ώστε όλα αυτά τα άτομα που εξυπηρετούνται, να μην “επιβαρύνουν” τον Νοσοκομειακό χώρο” τόνισε ο Θεόδωρος Σαραντόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Καλό θα ήταν να βρεθεί ένα μεγάλο κτίριο, με αίθουσα αναμονής για τους πολίτες και όσους περιμένουν να εμβολιαστούν, χώρο για 5-6 γραφεία και για άτομα με ειδικές ανάγκες”. Εξήγησε μάλιστα πως, “Όσο το δυνατόν συντομότερα θα ήταν χρήσιμο να μεταφερθούμε για να έχει ξανά τους χώρους του το Νοσοκομείο. Εμείς εξυπηρετούμε σχεδόν 22.000 κόσμο τον χρόνο. Προβλήματα δεν υπάρχουν σήμερα”. Ο ίδιος ευχαρίστησε και τον Διοικητή του Νοσοκομείου για τη συνεργασία τους.

Μ. Ζουλουφός: Το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε ως όφειλε

Αναφορικά με το γεγονός της μεταφοράς του Κέντρου Υγείας σε χώρους του Νοσοκομείου Σύρου μίλησε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός. Σύμφωνα με όσα εξήγησε το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε καθώς διέθετε τους χώρους και λειτούργησε με “πυξίδα” την εξυπηρέτηση και κάλυψη των ασθενών.

“Εμείς στα μέσα του Σεπτέμβρη λάβαμε μία επιστολή και ο κ. Σαραντόπουλος ως επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης και εγώ ως Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου προκειμένου να εκτελέσουμε μέχρι 30/9 το έργο της μεταφοράς. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες, για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, το έργο της προσωρινής μεταφοράς και προσωρινής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης στο Νοσοκομείο Σύρου.

Αυτό ολοκληρώθηκε και έγκαιρα και πλήρως για τις ανάγκες κυρίως των ασθενών της Σύρου και του κόσμου, ο οποίος ωφελείται από τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Υγείας και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό και έρχεται να συνυπάρξει μαζί μας για όσο διάστημα χρειαστεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουλουφός, απαντώντας παρακάτω και για το πώς μεταφράζεται η προσωρινή φιλοξενία.

“Αυτό το προσωρινό διάστημα φιλοξενίας είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε να το ορίσουμε. Για όσο διάστημα χρειαστεί εμείς, το Νοσοκομείο είμαστε εδώ στην πρώτη γραμμή και θα ανταποκριθούμε. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τα όποια μικρά προβλήματα της καθημερινότητας προκύπτουν, ακριβώς γιατί η δουλειά μας είναι να κοιτάμε το καλό όλων στη Σύρο και στις Κυκλάδες” πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως για τις ενέργειες της μεταφοράς, υπήρξε θετική η συνεργασία με το Κέντρο Υγείας.

“Θέλω να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τον κ. Σαραντόπουλο για τη δική του συμμετοχή σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε. Δεν γίνεται συχνά μεταφορά Κέντρου Υγείας, σε δευτεροβάθμια δομή, σε Νοσοκομείο. Έγινε αναίμακτα, χωρίς αντιδράσεις και άμεσα. Δεν κόψαμε καμία παροχή σε πολίτη και αυτό είναι το σημαντικό” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Σε μεγαλύτερους χώρους το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ εντός του ΚΕΦΙΑΠ

Παράλληλα με την ανωτέρω αλλαγή, υπήρξε και η “μετακόμιση” του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, σε νέες αίθουσες, σε απόσταση... αναπνοής από τους χώρους που χρησιμοποιούσε και στους οποίους σήμερα είναι το Κέντρο Υγείας, εντός του ΚΕΦΙΑΠ.

“Ένα σημαντικό θέμα και απότοκο της μεταφοράς του Κέντρου Υγείας στο ΚΕΦΙΑΠ είναι και η συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και η αλλαγή των χώρων χρήσης του ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ στο ΚΕΦΙΑΠ σύμφωνα με το οποίο αιτήθηκε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ξανά μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του, μέσω της επαναξιολόγησης των χώρων, προκειμένου να ωφεληθούν και τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ από μεγαλύτερους χώρους και καλύτερες συνθήκες για τη δική τους δραστηριότητα” ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, σημειώνοντας ακόμη πως, “Ο σχεδιασμός αρχικά αφορούσε μόνον τις δομές Υγείας στη Σύρο”, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “μεγάλωσε την αγκαλιά του και συμπεριέλαβε και την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

“Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την ανταπόκριση που είχαμε. Είμαστε εδώ για να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το γενικό καλό” τόνισε ο κ. Ζουλουφός.

Η “Κοινή Γνώμη” ήρθε σε επικοινωνία με την πλευρά της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να καταγράψει αν η εν λόγω αλλαγή υποστηρίζει αλλά και ενισχύει το πολύ σημαντικό έργο του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, από πλευράς Κοινωνικών Υπηρεσιών τονίσθηκε πως αυτή η αλλαγή κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση. “Η αλλαγή αυτή είναι κάτι που μας διευκόλυνε. Με την ευκαιρία της μεταφοράς του Κέντρου Υγείας ζητήσαμε την ανταλλαγή της αίθουσας και πήραμε αυτή που είχαμε και στο παρελθόν. Είναι μεγαλύτερος χώρος. Αποδέχθηκαν αυτό που ζητήσαμε οπότε συνεχίζουμε κανονικά. Εξυπηρετούμε και στηρίζουμε 25 άτομα καθημερινά” αναφέρθηκε σχετικά με το θέμα.

Προχωρά ο εμβολιασμός

Ομαλά διεξάγεται και ο εμβολιασμός πολιτών κατά της Covid-19 στο Κέντρο Υγείας Σύρου, σύμφωνα με όσα τόνισαν τόσο ο κ. Σαραντόπουλος, όσο όμως και ο υπεύθυνος ιατρός, Ευάγγελος Πανοηλίας.

“Τα εμβόλια γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και η ροή είναι αρκετά καλή. Συνήθως έχουμε 70 – 80 προσελεύσεις και εμβολιασμούς ημερησίως. Μιλάμε για τα επικαιροποιημένα εμβόλια ΒΑ 4/5. Ενδιαφέρον υπάρχει από τον κόσμο και προχωράμε. Εμβόλια έχουμε και έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τα κεντρικά. Συνεχίζουμε κανονικά” τόνισε στην εφημερίδα ο κ. Σαραντόπουλος, ενώ σε ανάλογο τόνο, ο κ. Πανοηλίας μίλησε για την αξία του εμβολιασμού, καθώς όμως και για την πληροφόρηση που παρέχεται στους πολίτες, όπως επίσης και για τον κατ΄ οίκον εμβολιασμό.

“Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται τα εμβόλια και κατ΄ οίκον. Επισκεπτόμαστε τους ενδιαφερόμενους πολίτες, εγώ, μία νοσηλεύτρια και με τη βοήθεια του Δήμου ή του ΕΟΔΥ κάνουμε τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον” ανέφερε σχετικά, ενώ πρόσθεσε πως, αυτό “πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος πως άτομα που έχουν δυσχέρεια να έρθουν να εμβολιαστούν, ερχόμαστε εμείς και τους εξυπηρετούμε”.

Σχετικά δε, με τον εμβολιασμό και την προστασία των πολιτών ενάντια στην πανδημία, ο Ευάγγελος Πανοηλίας υπήρξε προτρεπτικός.

“Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται και να κατανοήσουν οι πολίτες ότι δεν έχουν παρενέργειες, ανεβάζουν τα αντισώματα, μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν, ενώ από εμάς παρέχεται και ενημέρωση. Δεν μένουμε μόνον στον εμβολιασμό αλλά προχωρούμε και σε ενημέρωση.

Υπάρχουν άτομα που ανάλογα της κατάστασής του, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν κι επιπρόσθετη αντιική αγωγή που προσφέρει σήμερα η πολιτεία δωρεάν. Τους ενημερώνουμε για το χάπι της Pfizer” πρόσθεσε σχετικά, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, σήμερα, “υπάρχει ροή ανθρώπων που έρχονται και αυτό είναι θετικό”.

Για τον εμβολιασμό στη Σύρο, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, είχε ξεκινήσει από 12 Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, “από πέρυσι στα τέλη Σεπτεμβρίου το Κέντρο Υγείας είχε αναλάβει τις εμβολιαστικές γραμμές του Νοσοκομείου και μετέτρεψε την εμβολιαστική γραμμή από AstraZeneca σε Pfizer. “Από τότε, από τέλη Σεπτεμβρίου έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί σχεδόν 25.000 εμβολιασμοί” ανέφερε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Οδηγίες για τους πολίτες σχετικά με το Κέντρο Υγείας

Σε ανακοίνωσή τους, το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο Σύρου είχαν γνωστοποιήσει τα εξής: “Οι αιμοληψίες εθελοντών αιμοδοτών θα διενεργούνται στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2281360633. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της COVID-19 θα διενεργείται στο ΚΕΦΙΑΠ του Νοσοκομείου (πρώην γυμναστήριο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ). Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το εμβολιαστικό κέντρο είναι το 2281360309. H επικοινωνία για διευθέτηση θεμάτων αναφορικά με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα υψηλού κόστους θα γίνεται στο 2281360309. Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 08.00 π.μ. Tο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί καθημερινά 10.00-14.30. Η Γραμματεία του Κ.Υ. Ερμούπολης και η Γραμματεία της Α’ Υ.Ε. θα λειτουργούν στο πρώην Γραφείο Ψυχιάτρου, ΚΕΦΙΑΠ. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στα θέματα Γραμματείας Κ.Υ. Ερμούπολης, Α’ Υ.Ε. και στον προγραμματισμό των ραντεβού (ιατρών Κ.Υ., οδοντιάτρου Κ.Υ. και εμβολιασμών COVID-19). Το τηλέφωνο επικοινωνίας με την Γραμματεία είναι το 2281360345. Τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς παίδων θα διεκπεραιώνονται από τη Γραμματεία του Κ.Υ. Ερμούπολης και θα πραγματοποιούνται στα αντίστοιχα εξωτερικά ιατρεία των παιδιάτρων του Νοσοκομείου. Ο Οδοντίατρος του Κ.Υ. θα μοιράζεται το ιατρείο της Οδοντιάτρου του Νοσοκομείου στο ΚΕΦΙΑΠ. Τα ραντεβού με τον Οδοντίατρο του Κ.Υ. θα προγραμματίζονται μέσω της Γραμματείας του Κ.Υ.. Ο κ. Θεόδωρος Σαραντόπουλος, Διευθυντής Καρδιολόγος, θα εδρεύει στο πρώην εξωτερικό ιατρείο Νευρολόγου στο ισόγειο του Γ.Ν. Σύρου. Η κα Μόνικα Πιντικάνου, Διευθύντρια Παθολόγος, θα βρίσκεται στο γραφείο του Διατροφολόγου στο ΚΕΦΙΑΠ”.