Απολογισμός του πρώην διοικητή του Βαρδάκειου και Πρώιου, Μιχάλη Ζουλουφού για τη θητεία και τα πεπραγμένα του

“Μέσα από τις κρίσεις, το Νοσοκομείο Σύρου ισχυροποιήθηκε”

Υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα σε ορισμένα προβλήματα, όταν οι παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο, έπεφταν στο κενό

Ενδυναμωμένο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού βγήκε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, μέσα από τις κρίσεις των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα μέσα από την πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό της θητείας του, που πραγματοποίησε ο πρώην διοικητής του Βαρδάκειου και Πρώιου, Μιχάλης Ζουλουφός, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

Έχοντας ολοκληρώσει την ενημέρωσή του προς τον νέο διοικητή, Νικόλαο Ρούσα, στο πλαίσιο της παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων της παλαιάς και νέας διοίκησης, αμέσως μετά το “κλείσιμο” της θητείας του, ο κ. Ζουλουφός προβαίνει σε απαντήσεις εφ΄ όλης της ύλης για την τριετία που υπηρέτησε στη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου.

Αρχικά, τόνισε πως για τη συνέχιση ή μη της παραμονής του στη συγκεκριμένη θέση μετά τη συμπλήρωση της θητείας του, δεν είχε καμία ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ως εκ τούτου, για προσωπικούς λόγους δήλωσε παραίτηση.

Παράλληλα, μίλησε ξεκάθαρα για τη φημολογία που ήθελε τον ίδιο να έχει πέσει σε δυσμένεια σε κεντρικό επίπεδο, επειδή δεν εμπόδισε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δηλώνοντας πως πέραν του ότι αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να διεκδικεί μέσα σε σωστό πλαίσιο, αυτές οι διαμαρτυρίες ήταν που σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν αποτέλεσμα και προκηρύξεις θέσεων ιατρών.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε την οπτική του σχετικά με τις αναφορές του Συλλόγου Εργαζομένων για κίνδυνο υποβάθμισης της λειτουργίας του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας προ μηνών, ενώ παρείχε στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτό, κατά 50 άτομα. Σε συνάρτηση με τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την υποστελέχωση, έδωσε απαντήσεις για το σκεπτικό ανάπτυξης νέων Τμημάτων στο Βαρδάκειο, ενώ έκανε αποτίμηση της διαχείρισης την περίοδο της πανδημίας.

Ο Μιχάλης Ζουλουφός, ως Συριανός διοικητής των τελευταίων ετών στο Νοσοκομείο, μίλησε και για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια ανέγερσης ενός νέου κτηρίου με φόντο τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του Βαρδάκειου και Πρώιου ενώ τέλος, έδωσε απαντήσεις και για το τι θα σημάνει ουσιαστικά η πρόσληψη ιατρού ογκολόγου για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο, η οποία έγινε λίγο πριν το τέλος της θητείας του.

  • Κλείσατε τον κύκλο σας στη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου υποβάλλοντας παραίτηση, μετά από τη συμπλήρωση – χρονικά - της θητείας σας, στην οποία είχατε να διαχειριστείτε πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως η πανδημία. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

“Μετά το τέλος της συμβατικής περιόδου στη θέση του κοινού διοικητή των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και σε εκκρεμότητα μεγάλων ζητημάτων για το «Βαρδάκειο και Πρώιο» – όπως η σύσταση και λειτουργία της Ογκολογικής κλινικής μονάδας, οι διαδικασίες των παγίων αιτημάτων του Νοσοκομείου και προφανώς λόγω της διπλής εκλογικής διαδικασίας που θα ακολουθούσε – αλλά και με βάση το γεγονός πως δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση σε σχέση με την οποιαδήποτε παραμονή – παράταση στη θέση της διοίκησης, οδηγήθηκα για προσωπικούς λόγους στην υποβολή της παραίτησης από τη θέση.”.

  • Τι απαντάτε στη φημολογία που ήθελε το Υπουργείο Υγείας να έχει δυσαρεστηθεί μαζί σας καθώς δεν μπορέσατε να αποτρέψετε τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου;

“Γνωρίζετε αρκετά καλά ότι φημίζομαι για τη δημοκρατικότητά μου. Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία. Επιτρέπεται στον οποιονδήποτε να διαμαρτύρεται κόσμια και κατά το νόμο ορθά, για την όποια διεκδίκησή του. Είμαι ο τελευταίος που θα εμπόδιζα ή θα έλεγα ψέματα στον οποιονδήποτε φορέα ή πολίτη ή εμπλεκόμενο στη λειτουργία του Νοσοκομείου για να τον ή τους αποτρέψω να βγουν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι, πολλές φορές και για δίκαια αιτήματα. Ως διοικητής του Νοσοκομείου επί 3 χρόνια και λίγους μήνες, πάντα ακολουθούσα τον διάλογο ως μέση οδό αλλά και ως ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, ποτέ όμως δεν απείλησα και ποτέ δεν θα έφτανα στα άκρα, προσπαθώντας να αποτρέψω τη δημόσια εκδήλωση αντιρρήσεων ή διεκδικήσεων από το προσωπικό του Νοσοκομείου. Ο τ. Υπουργός, κ. Πλεύρης σε συνάντηση με τους φορείς της Σύρου στην 1η Ιουνίου του 2022, είχε πει πως κανέναν δεν θα αποτρέψουμε να μη βγει στο δρόμο να διεκδικήσει. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα λοιπόν, του οποιουδήποτε να διαμαρτύρεται. Από εκεί και μετά, κοιτάζει ο καθένας τις ευθύνες του. Και φυσικά κι εγώ τις δικές μου για το διάστημα και τις πράξεις που μου αναλογούν και κατά το οποίο ωθήθηκε ο κόσμος στις κινητοποιήσεις. Πολλές φορές οι διεκδικήσεις αυτές, έφεραν αποτέλεσμα, όσο οι προσπάθειες του πολιτικού κόσμου και της διοίκησης δεν έφερναν. Θυμίζω την προκήρυξη θέσης ιατρού καρδιολόγου και της διευθύντριας παθολογίας – ογκολογίας. Δεν θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις του κόσμου. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είμαστε μετρημένοι στο πώς δικαιολογούμε ή ρίχνουμε ευθύνες. Η δημοκρατικότητα του καθενός μας είναι διαχρονικά εμφανής. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν εχέγγυα δημοκρατικότητάς μου.”.

  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του είχε υποστηρίξει ότι “σας αντικαθιστούν” αντί να προβεί το Υπουργείο Υγείας σε προσλήψεις. Πώς σχολιάζετε αυτή την τοποθέτηση;

“Αφενός, τους ευχαριστώ γι’αυτή τη δήλωση γιατί στο περιεχόμενο της ανακοίνωσής τους υπήρχαν δύο θετικές αναφορές στο πρόσωπό μου. Αφετέρου, υπενθυμίζω πως έχουν προγραμματιστεί προκηρύξεις ενδυνάμωσης του Νοσοκομείου Σύρου, οι οποίες θα καθυστερήσουν προφανώς λόγω των εκλογών. Είναι προφανές πως ένας διοικητής όποιος κι αν είναι αυτός, δεν θα λύσει χρόνια και λιμνάζοντα προβλήματα στο οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή στον οποιονδήποτε φορέα. Ποτέ δεν υποστήριξα ως πρώτο ή ως μοναδικό θέμα του Νοσοκομείου Σύρου, την υποστελέχωσή του.”.

  • Σε κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις σας, είχατε υποστηρίξει πως το «Βαρδάκειο και Πρώιο» σήμερα είναι περισσότερο στελεχωμένο από ποτέ. Πώς το τεκμηριώνετε αυτό με στοιχεία;

“Παρέλαβα το Νοσοκομείο στις 21 Ιανουαρίου του 2020 με 263 εργαζομένους (με κάθε είδους σύμβαση και με κάθε είδους ειδικότητα) και το παρέδωσα στις 12 Απριλίου του 2023 με 315 εργαζομένους. Μιλάμε για 50 άτομα περισσότερα. Αυτό το βλέπω θετικό. Θετικά βλέπω και το γεγονός πως προβλήματα που υπήρχαν στη στελέχωση συγκεκριμένων Τμημάτων επιλύθηκαν και δεν έχουν ακουστεί διαμαρτυρίες ως προς αυτά. Αντιλαμβάνομαι ότι τα παράπονα προκύπτουν από τη μη στελέχωση Τμημάτων ίσως νοσηλευτών, ίσως διοικητικών και ιατρικών. Αλλά ό,τι μπορούσε να γίνει, έγινε. Μακάρι κάθε διοίκηση να προσθέτει στο τέλος της “ημέρας”, 50 άτομα. Έγιναν περισσότερες από 70 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, κάποιοι από τους οποίους μονιμοποιήθηκαν και προφανώς ορισμένοι έφυγαν γιατί βρήκαν αλλού δουλειά καλύτερα. Έγιναν και πάνω από 20 μονιμοποιήσεις ιατρών. Στην τριετία της θητείας που εργάστηκα, θεωρώ πως έγινε ένα πολύ θετικό έργο στο Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο για πολλούς λόγους δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί, όμως τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα.”.

  • Ωστόσο η ανάπτυξη του Νοσοκομείου Σύρου και το περαιτέρω άνοιγμα Τμημάτων, διόγκωνε το πρόβλημα που παρατηρούσε ο Σύλλογος Εργαζομένων. Έχει ρεαλιστική βάση αυτός ο ισχυρισμός τους;

“Έχει ρεαλιστική βάση. Η λογική μου είναι συγκεκριμένη. Προχωράμε μπροστά και δημιουργικά, χωρίς να περιμένεις τις κατάλληλες συνθήκες, γιατί στο ελληνικό δημόσιο δεν μπορείς να περιμένεις τις τέλειες συνθήκες. Εκμεταλλεύεσαι ευκαιρίες, χρηματοδοτικά “εργαλεία” για να προχωρήσεις μπροστά το Νοσοκομείο ή τον φορέα που διοικείς και προεδρεύεις για το καλό του τόπου και των νησιωτών. Από εκεί και πέρα κάτι που δουλεύει, κάτι που κρίνεται και αξιολογείται θετικά, θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο οι επόμενες διοικήσεις να το ενδυναμώσουν και να το βελτιώσουν. Δεν μπορείς να κρατήσεις πίσω έναν φορέα στην ανάπτυξή του, επειδή δεν υπάρχουν τέλειες συνθήκες.”.

  • Κινδύνευσε το Νοσοκομείο να έχει λειτουργία Κέντρου Υγείας στη θητεία σας; Ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε επισημάνει αυτό το σενάριο με φόντο τη μη ύπαρξη προσωπικού στην αιμοδοσία.

“Προφανώς και αναφέρθηκαν στο “ιστορικό” τετραήμερο που υπήρξε λόγω ζητημάτων στο Νοσοκομείο, κατά το οποίο οι δύο εναπομείναντες – τότε – μικροβιολόγοι του Νοσοκομείου Σύρου, ασθένησαν και δεν μπόρεσε να βρεθεί καμία λύση είτε από εμένα, είτε από τη 2η ΥΠΕ, είτε από το Υπουργείο Υγείας ως προς τη μεταφορά – μετακίνηση δύο ιατρών βιοπαθολόγων από άλλο Νοσοκομείο της χώρας. Γι αυτές τις τέσσερις ημέρες, αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τη λειτουργία των εργαστηριακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και της Αιμοδοσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει μία αδυναμία του Νοσοκομείου αυτές τις τέσσερις ημέρες, να δεχθεί περιστατικά που ήθελαν την υποστήριξη της Αιμοδοσίας. Κατά τη γνώμη του Συλλόγου Εργαζομένων, εκείνες τις ημέρες το Νοσοκομείο, δούλεψε σαν Κέντρο Υγείας. Αυτό παραφράστηκε με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ως κινδυνολογία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ως Κέντρο Υγείας και έμεινε έτσι δυστυχώς στη συνείδηση του κόσμου. Πιστέψτε με ότι με όλες μου τις δυνάμεις και με τη διοικητική ικανότητα που είχα, ακριβώς αυτό προσπαθούσα να αποφύγω. Όχι μόνο την παραμονή συνθημάτων στη συνείδηση του κόσμου, όσο και την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, τέτοιων προβλημάτων που είναι καθημερινά στα Νοσοκομεία και συμβαίνουν παντού. Και σε άλλα Νοσοκομεία έχουν συμβεί ταυτόχρονες ασθένειες ιατρών. Είναι ζωντανοί οργανισμοί. Η υποβάθμιση όμως δεν προκύπτει.”.

  • Πώς αξιολογείτε σήμερα τη διαχείριση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου αναφορικά με την πανδημία; Ο κορωνοϊός “έσκασε” στα χέρια σας σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων σας...

“Όντως, όλοι σε όλα τα Νοσοκομεία κι όχι μόνο εμείς, κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε επίπεδο δεκαετιών. Χρειάστηκε να υπάρξουν επείγουσες αποφάσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο ΕΣΥ και κατ΄ επέκταση στο Νοσοκομείο της Σύρου. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, θέλω να πω ότι λάβαμε βοήθεια από το Υπουργείο Υγείας, από τη 2η ΥΠΕ, από φορείς της Σύρου, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, την Καθολική Επισκοπή Σύρου, τους ιδιώτες συνεργάτες μας, τους δωρητές μας και από τον κόσμο. Αυτή η βοήθεια ήταν για να ενδυναμώσουμε το Νοσοκομείο της Σύρου. Πέραν της γενικής κρίσης η οποία κράτησε τρία χρόνια και ακόμη κρατά, το Νοσοκομείο βγαίνει πιο δυνατό σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε ανθρώπινο δυναμικό. Έγιναν προσλήψεις, αναπτύχθηκαν Τμήματα και ήρθε νέος εξοπλισμός, υπήρξαν νέες υπηρεσίες από το Νοσοκομείο Σύρου, χάρη στην κρίση της πανδημίας. Προφανώς, υπήρξαν και προβλήματα, αντιδράσεις και συγκρούσεις, αλλά μία διοίκηση πρέπει να αντιδρά όπου υπάρχουν νέες απαιτήσεις. Θυμίζω τον Αύγουστο του 2021 που σε μία νύχτα ανατέθηκαν 30 κλίνες Covid στο Νοσοκομείο Σύρου. Έγιναν με ειλικρίνεια προσπάθειες για το καλό των νησιωτών των Κυκλάδων και της Σύρου. Βεβαίως και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πανδημίας, έγιναν λάθη στον σχεδιασμό και στην αντιμετώπιση. Αυτά όμως, άμεσα διορθώθηκαν και άμεσα προσαρμοστήκαμε στη λειτουργία. Λέω ξανά, πως ήταν μία κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους.”.

  • Στη θητεία σας προσλήφθηκε για πρώτη φορά ογκολόγος. Τι σημαίνει αυτό για το Βαρδάκειο από εδώ και πέρα;

“Δυστυχώς για εμένα, δεν μπόρεσα να χαρώ αυτή την πρόσληψη της κ. Γκέκα που προσελήφθη στο Νοσοκομείο Σύρου, στις αρχές του 2023. Εντός δεκαπέντε ημερών λειτούργησε το εξωτερικό ιατρείο της ώστε να έχουν οι ογκολογικοί ασθενείς της Σύρου και των Κυκλάδων, έναν ιατρό στη Σύρο που θα βοηθά στην παρακολούθησή τους. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Το επόμενο αφορά στην οργάνωση για τη σύσταση και λειτουργία της Ογκολογικής μονάδας στο Βαρδάκειο για να γίνονται κάποιες χημειοθεραπείες και παρεμβάσεις σε ογκολογικούς ασθενείς. Κι αυτό για να προσφέρει το Νοσοκομείο επιπλέον υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς της Σύρου και των Κυκλάδων που αναγκάζονται να φεύγουν στην Αθήνα. Αυτό θα ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου και θα ενδυναμώσει τη θέση που έχει, στο Νότιο Αιγαίο.”.

  • Μία εξαιρετικά σημαντική απόφασή σας για το Νοσοκομείο Σύρου ήταν να αρχίσετε την προσπάθεια για εύρεση χώρου και ανέγερση νέου κτηρίου για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του νομού και τις επόμενες γενιές. Σε ποιο στάδιο φτάσατε αυτή την προσπάθεια και τι κληροδοτείτε στην επόμενη διοίκηση;

“Το 2020 μετά από εισήγηση του τέως διευθυντή διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, κ. Νίκου Τρίτζαλη, το Δ.Σ. των δύο Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, ομόφωνα αποφάσισε υπέρ της ανέγερσης νέου, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, λόγω της παλαιότητας του υπάρχοντος κτηρίου, αλλά και της “πύκνωσης” των δραστηριοτήτων του. Αποδεχθήκαμε αυτή την εισήγηση γιατί εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει αυτή η ανάγκη. Προχωρήσαμε και στη δημοσιοποίηση της απόφασης, γιατί όπως πολύ καλά ξέρετε, στα κοινά χρειάζεται κάποια στιγμή η λήψη της πρώτης επίσημης απόφασης για έναν στόχο. Θεωρώ μεγάλη τιμή για το τότε διοικητικό συμβούλιό μας ότι ήταν αυτό που εξέδωσε την πρώτη αναγκαία απόφαση προς την κατεύθυνση της ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου στη Σύρο. Δόθηκε εντολή στην αρμόδια πλευρά για αναζήτηση ακινήτων. Βρέθηκαν κάποια. Δεν έχει σήμερα σημασία ποια ήταν αυτά. Επί των ημερών μου, το 2022 έγιναν συναντήσεις στην Αθήνα με τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων για τη δυνατότητα αξιοποίησής τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτές οι συζητήσεις προφανώς άπτονται και κυβερνητικού επιπέδου. Υπήρξε μία καταρχήν θετική συμφωνία ως προς τη θετική τους αντιμετώπιση αναφορικά με το αίτημα του Νοσοκομείου και ορίστηκε χρόνος ώστε εντός του 2023 να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζητήσεις. Για όλα αυτά είναι πλήρως ενημερωμένος ο κ. Νικόλαος Ρούσας, ο νέος διοικητής. Του έχει παραδοθεί ο σχετικός φάκελος και ευελπιστώ για το καλό του τόπου μας να συνεχίσει τη διαδικασία και να προσθέσει τη δική του προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.”.

  • Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό, τι θεωρείτε πως πετύχατε στη θητεία σας για το Νοσοκομείο Σύρου;

“Ήταν μεγάλη τιμή να αναθέσει η κυβέρνηση σε εμένα, να με επιλέξει και να με ορίσει διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου. Θεωρώ ότι φέρω ως παράσημο αυτή την επιλογή και αυτή την υπηρεσία, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Θεωρώ πως πρέπει να δίνονται τέτοιες θέσεις σε άτομα – ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου – τα οποία γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ώστε να μπορούν να ενεργοποιήσουν τοπικές δυνάμεις για το Νοσοκομείο και τους νησιώτες. Και μόνο η αναφορά που έκανα προηγουμένως στην αύξηση των θέσεων εργασίας όταν το 2020 απολυόταν κόσμος ή έμπαινε σε αναστολή εργασίας, λαμβάνοντας τον μισό μισθό του, σημαίνει κάτι. Το Νοσοκομείο Σύρου προχώρησε αυτό το διάστημα σε 70 προσλήψεις. Επιπλέον, αυξήθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του. Επίσης, όποιο στοχευμένο αίτημα του Νοσοκομείου έγινε για αύξηση της χρηματοδότησης έγινε δεκτό. Δεν θεωρώ ότι μεσσιανικές διεκδικήσεις λύνουν τα προβλήματα, αντίθετα, θεωρώ ότι σε χαρακτηρίζουν γραφικό. Ό,τι όμως στοχευμένο υπήρξε από εμάς, έγινε δεκτό και άμεσα υλοποιήθηκε.

Θεωρώ σημαντικό ότι είχαμε – με αφορμή την πανδημία – την υποστήριξη όλων αυτών των συναρμοδίων αρχών, φορέων και πλευρών που ανέφερα. Λάβαμε αγάπη από τον κόσμο. Επίσης είναι πολύ σημαντική η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου όλα αυτά τα χρόνια (2020 – 2022) και από τότε μέχρι σήμερα, καθώς συνεργαστήκαμε εξαιρετικά. Είναι πολύ σημαντικό ακόμη πως με την αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου-Κ.Υ. Νάξου είχαμε άψογη συνεργασία, σε αντίθεση με άλλα Νοσοκομεία της χώρας. Είχαμε αρμονική συνύπαρξη. Επιπρόσθετα, σημαντικό είναι πως δεν υπήρξε πρόβλημα στη σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα νησιά, ούτε και με τους τοπικούς βουλευτές.

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν προβλήματα, αλλά μέσα από την κρίση θεωρώ πως βγήκε πιο δυνατό.

Πέραν από αυτά όμως, υπήρξε ανάπτυξη στο χώρο της τηλεματικής ιατρικής με την παρουσία του Νοσοκομείου επί μία τριετία ως μοναδικού φορέα των ελληνικών Νοσοκομείων σε παγκόσμια δίκτυα υγειών και πράσινων Νοσοκομείων, αναφορικά με τη διεκπεραίωση περιβαλλοντικών δράσεων που μας έφεραν 7 μέχρι τώρα, παγκόσμια βραβεία, αναγνωρισμένα από φορείς όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.α.. Αυτό είναι ένα “χρυσό” πεδίο δράσης για τη νέα διοίκηση. Να μην ξεχάσουμε φυσικά τα μεγάλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που έρχονται σύντομα να ολοκληρώσουν μία μεγάλη παρέμβαση σε αυτόν τον άξονα, στο Νοσοκομείο της Σύρου για τη βελτίωση και της εικόνας, όπως της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους πολίτες των νησιών.”.

  • Πραγματοποιήθηκε κανονικά η παράδοση – παραλαβή στο Νοσοκομείο Σύρου με τον νέο διοικητή, κ. Ρούσα. Ενημερώσατε πλήρως τον ίδιο για τις υποθέσεις του Βαρδάκειου;

“Σεβόμενος τη διοικητική διαδικασία και τη διοικητική συνέχεια σε έναν τέτοιο σημαντικό φορέα όπως το Νοσοκομείο μας, για τη Σύρο και τις Κυκλάδες, υποδέχτηκα τον κοινό νέο διοικητή Σύρου και Νάξου, κ. Ρούσσα. Επί ένα τριήμερο τον ενημέρωσα για όλες τις τρέχουσες υποθέσεις του Νοσοκομείου Σύρου και κάναμε μία σύντομη περιγραφή για το Νοσοκομείο-Κ.Υ. Νάξου. Έγινε συνάντηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. με τον ίδιο και παρουσία μου, συναντήθηκε με τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη του Νοσοκομείου Σύρου. Καταθέτω την ειλικρινή άποψή μου ότι ο κ. Ρούσσας αποτελεί ένα “κόσμημα” στη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου. Του εύχομαι τα καλύτερα. Να έχει υπομονή και τύχη στα καθήκοντά του για να προσθέσει κι εκείνος το δικό του “λιθαράκι” στην ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Σύρου, για το καλό της Σύρου και των Κυκλάδων.”.