Η ίδια κατάσταση που συμβαίνει πανελλαδικά συναντάται και στη Σύρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσο

Σύρος: Ελλείψεις φαρμάκων μία “ανάσα” πριν το κύμα ιώσεων

Εκτιμά πως θα κυλήσει ομαλά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στο νησί

Ελλείψεις αντιβιοτικών, καθώς και άλλων σκευασμάτων ευρείας κυκλοφορίας καταγράφονται και στη Σύρο, όπως και σε άλλα νησιά, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, μία “ανάσα” πριν την εμφάνιση του μεγάλου κύματος ιώσεων.

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ταλαιπωρεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, με τους πολίτες συχνά να ψάχνουν τα σκευάσματα που απαιτείται να προμηθευτούν κατόπιν εντολών των ιατρών τους και δυστυχώς να μένουν με “άδεια” χέρια.

Για το θέμα της έλλειψης κυρίως αντιβιοτικών λίγο πριν ανοίξουν και τα σχολεία για το νέο διδακτικό έτος 2023 – 2024, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, οποίος εξήγησε πως το πρόβλημα είναι “μεγάλο και διαρκείας”, επισημαίνοντας την ανάγκη γενικότερα, να υπάρξει λύση σε πανελλαδικό επίπεδο, κάτι για το οποίο ασκεί πιέσεις ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τονίζει την ανάγκη να αναζητούν τα φάρμακά τους, εγκαίρως και όχι όταν μένουν με ένα χάπι, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να καλυφθούν, χωρίς να προκύψει κενό στην αγωγή τους.

Εκτός των ανωτέρω όμως, δίνει απαντήσεις και για το πώς εκτιμά ότι θα κυλήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, σημειώνοντας πως λογικά δεν θα προκύψουν εμπόδια, αφού οι παραγγελίες γίνονται νωρίς και υπάρχουν αποθέματα σε κάποια φαρμακεία.

Η Σύρος στη δίνη των ελλείψεων όπως συμβαίνει πανελλαδικά

Μιλώντας για το νησί της Σύρου και τις ελλείψεις σε φάρμακα και βασικά σε σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας, ο κ. Ρούσσος αναφέρει με σαφήνεια τα εξής: “Παντού είναι η ίδια κατάσταση. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και εδώ. Ειδικά τώρα που ήταν Αύγουστος και ήταν κλειστές οι εταιρείες είχαμε θέμα”. Συμπληρώνει βέβαια πως, “θα δούμε τώρα από Σεπτέμβριο που ανοίγουν οι εταιρείες τι θα γίνει. Γενικώς, υπάρχουν πάρα πολλά σκευάσματα σε έλλειψη”.

Ερωτηθείς αν προκύπτει ανησυχία καθώς σταδιακά θα “σκάνε” ιώσεις, ο πρόεδρος επισημαίνει: “Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει. Όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο και διαρκείας. Είναι πάνω από έναν χρόνο που υπάρχουν πολλά σκευάσματα σε έλλειψη. Αυτά που έχουν μεγάλο θέμα είναι τα αντιβιοτικά και ειδικά τώρα τον χειμώνα που θα αρχίσουν να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, πιστεύω θα αρχίσουμε να έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα”.

Σε αντίθεση μάλιστα με το καλοκαίρι, που όπως προσθέτει, “το καλοκαίρι ήταν ήπια η κατάσταση γιατί δεν είχαν μεγάλη ζήτηση και με τα κομμάτια που μας έστελναν εξυπηρετούσαμε.

Όταν ένας φαρμακοποιός έχει εφημερία εκεί είναι μεγάλο το πρόβλημα. Για παράδειγμα όταν χρειάζεσαι δέκα και η αποθήκη σου έχει στείλει δύο ή από την εταιρεία έχει πλαφόν και σου στέλνει πολύ λίγα κομμάτια, δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου”.

Πιέζει ο Πανελλήνιος

Αναφορικά με τυχόν παρεμβάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων προς τον Πανελλήνιο ή και προς το Υπ. Υγείας για το θέμα, εξηγεί τα εξής: “Το πρόβλημα το έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει. Ένας τοπικός Σύλλογος δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο απ΄ ό,τι κάνει ο Πανελλήνιος”. Συμπληρώνει δε, πως, “με αυτό που έγινε και απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές κάποιων σκευασμάτων, βοήθησε λίγο την κατάσταση αλλά εντάξει. Δεν έλυσε τελείως το θέμα”.

Ανησυχία στους πολίτες

Ερωτηθείς να μεταφέρει την εικόνα για το αν οι πολίτες κατανοούν το πρόβλημα ή μεταφέρουν παράπονα, παρουσιάζεται σαφής. “Νομίζω πως οι περισσότεροι το έχουν καταλάβει πως το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, αλλά θέμα των εταιρειών. Ανησυχούν για το τι θα γίνει”, σχολιάζει, εξηγώντας ακόμη πως, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που, “αναγκάζονται και παίρνουν κάποιο παρόμοιο, κάποιο γενόσημο και κάποια τους τα αλλάζει ο ιατρός. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν νομίζω πως τα “έχουν” με τα φαρμακεία. Ξέρουν πως δεν υπάρχουν τα φάρμακα”.

Συμπληρώνει μάλιστα πως, “κάποιοι ζητούν τα φάρμακά τους με ένα περιθώριο πριν να τους τελειώσουν. Αν υπάρχει ένα περιθώριο, κάτι κάνεις”.

Να αναζητούν εγκαίρως φάρμακα

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επισημαίνει πως δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η αιτία των ελλείψεων, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει ο κόσμος είναι να αναζητά τα φάρμακα που χρειάζονται εγκαίρως. “Κάποιες φορές η αιτία είναι ότι είναι σε έλλειψη η πρώτη ύλη και δεν μπορούν να παρασκευαστούν. Κάποιες φορές είναι θέμα εισαγωγής, που καθυστερεί. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι.

Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να αφήνει το φάρμακό του να τελειώνει και να το ζητά όταν τελειώσει. Κι αυτό γιατί μπορεί να μην το βρει”. Ως εκ τούτου, σημειώνει πως, “καλό είναι να έχουν ένα περιθώριο δέκα ημερών”.

Αντίστροφη μέτρηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ο κ. Ρούσσος έδωσε απαντήσεις και για την πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού προσεχώς. “Ο αντιγριπικός θα αρχίσει τον Οκτώβριο ή από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά. Πέρυσι δεν είχαμε πρόβλημα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Τα εμβόλια περίσσεψαν γιατί κάποια στιγμή με τον Covid-19 την πρώτη χρονιά υπήρχαν ελλείψεις γιατί ήταν πολύ περισσότερος ο κόσμος που ζητούσε να εμβολιαστεί, αλλά πέρυσι προσωπικά χρειάστηκα πολύ λιγότερα εμβόλια απ΄ό,τι με τον κορωνοϊό”, αναφέρει, λέγοντας βέβαια πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα προκύψει φέτος. “Δεν ξέρω τι θα υπάρξει φέτος. Θα κάνουμε προπαραγγελία τα εμβόλια. Αν μας στείλουν αυτά που χρειαζόμασταν πέρυσι και πρόπερσι, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα”, σχολιάζει, λέγοντας τέλος, πως, “αν μας στείλουν από 500, 200, τότε εκεί θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτό θα το δούμε προσεχώς. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε τώρα. Από την πλευρά μου, εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό”.