Κανένα αθλητικό έργο στις Κυκλάδες και προθυμία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει ανάλογες προτάσεις της αυτοδιοίκησης

Αθλητική αναπτυξιακή προοπτική

  • Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 27 Ιουν. 2016 - 20:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Οι αθλητικές υποδομές των νησιών αποτελούν καίριο κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό παράγοντα, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη συντήρησης, αναβάθμισης, και εύρυθμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στη νησιωτική χώρα.

Με το δεδομένο ότι η υποστήριξη των αθλητικών υποδομών συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, Δ. Γάκης άνοιξε τη συζήτηση του θέματος για την αθλητική ανάπτυξη των νησιών.

Για την ανάπτυξη του αθλητισμού και των απαιτούμενων αθλητικών υποδομών στις νησιωτικές περιφέρειες ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ενώ τοποθετήθηκαν σχετικά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι αλλά και αθλητικοί παράγοντες από τις περιφέρειες βόρειου και νότιου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Συζητήθηκαν οι προτεραιότητες, ο σχεδιασμός αλλά και η πορεία ολοκλήρωσης έργων που εξυπηρετούν διάφορα αθλήματα στα νησιά, ενώ υπήρξε ειδική αναφορά κατά τη συζήτηση στο θέμα της χρηματοδότησης των τοπικών αυτοδιοικήσεων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αναπτυξιακός παράγοντας για τα νησιά ο αθλητισμός

«Θέλουμε τα αθλητικά έργα να γίνουν έργα πνοής για τις τοπικές κοινωνίες, να αποτελέσουν αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή, να συμβάλλουν στην άνθηση του αθλητισμού σε όλη τη νησιωτική χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γάκης, και χρησιμοποιώντας μια γνωστή αθλητική φράση σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός δράσεων ώστε η αγάπη για τον αθλητισμό που επιδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών «να ανέβουν πιο ψηλά, να πάνε πιο μακριά και να κινηθούν πιο γρήγορα».

Ειδική αναφορά δε έκανε στην ανάγκη στήριξης του αθλητικού κινήματος των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας πως «ο αθλητισμός αποτελεί εκτός από τη διέξοδο στην καθημερινότητα και τα προβλήματα της που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, ασπίδα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και επιδρά ευεργετικά στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της συμμετοχής στις κοινωνικές δραστηριότητες».

Με την επισήμανση ότι «Ο αθλητισμός μπορεί να συνεισφέρει στις νησιωτικές περιοχές ως αναπτυξιακός παράγοντας», ο κ. Γάκης ανέφερε ότι «οι ευαίσθητες νησιωτικές οικονομίες χρειάζονται, στον μακροχρόνιο αναπτυξιακό προγραμματισμό τους, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να βασίζεται σε εξωστρεφείς δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού, που να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος στη νησιωτική χώρα, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την γεωγραφική ιδιαιτερότητα σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι συγκοινωνίες και οι υποδομές».

Μίλησε για διασφάλιση πολλαπλών ωφελειών για τα νησιά, μέσω της διεθνούς προβολής που θα τύχουν μέσω τέτοιων εκδηλώσεων, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, δημιουργώντας ένα σταθερό περιβάλλον που θα ενισχύσει την παραμονή των νησιωτών στον τόπο τους.

Πρόθυμο το υπουργείο για την υλοποίηση αθλητικών έργων

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, στην τοποθέτηση του μίλησε για την διέξοδο που προσφέρει ο μαζικός τουρισμός, αλλά και για την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους των τοπικών αυτοδιοικήσεων για την υλοποίηση αθλητικών έργων.

Σε ότι αφορά στον μαζικό αθλητισμό και πως αυτός λειτουργεί στις τοπικές κοινωνίες ο κ. Κοντονής είπε πως «Ενώ φυσικά υπάρχουν πολλά αρνητικά, ένα θετικό της κρίσης είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την κοινωνία για αθλητική απασχόληση, στο επίπεδο αυτού που ονομάζουμε «μαζικός αθλητισμός». Δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκει μια διέξοδο στον αθλητισμό, η οποία δεν κοστίζει ιδιαίτερα, και προσέρχεται ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, τόσο στις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και στα Σωματεία για να αθληθεί».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη όχι μόνο συντήρησης των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά τη δημιουργία νέων, με την υλοποίηση των σχετικών έργων να προθυμοποιείται να αναλάβει το υπουργείο, αρκεί να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως ανέφερε «Τα νησιά μας, και το είδα αυτό από την πρώτη στιγμή, έχουν αδικηθεί στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει, λοιπόν, οι αιρετοί παράγοντες να μην αφήσουν αυτή την κατάσταση να διαιωνιστεί. Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει δηλώσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ότι περιμένει συγκροτημένες και ολοκληρωμένες προτάσεις και αν είναι δυνατόν και συγκροτημένες μελέτες για να αναλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Αθλητισμού τον έλεγχο, την χρηματοδότηση και την υλοποίηση αυτών των έργων».

Απουσία αθλητικών έργων στις Κυκλάδες

Τις Κυκλάδες εκπροσώπησε ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος, τονίζοντας κατά την τοποθέτηση του, την έντονη αθλητική δραστηριότητα που παρατηρείται στα νησιά και οι ενέργειες αυτές απαιτούν την στήριξη της πολιτείας.

Ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε πως «Η αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα των νέων στα νησιά μας, είναι οι κατεξοχήν δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την κοινωνική συνοχή στο χώρο της νεολαίας», συμπληρώνοντας πως «Θα πρέπει να επαινέσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι εκατοντάδες, χιλιάδες, αν πάρουμε όλα τα νησιά μας ανά την Ελλάδα. Μια πανσπερμία δραστηριοτήτων στον πολιτισμό και στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια διαρκώς πολλαπλασιάζονται, δίνοντας μια δημιουργική διέξοδο στη νεολαία και γι' αυτό, ακριβώς, και η Πολιτεία οφείλει να σκύψει και να συνδράμει, στον βαθμό που μπορεί, στην ανάδειξη και στη στήριξη αυτών των δραστηριοτήτων». Ιδιαιτέρως έθιξε την απουσία των Κυκλάδων από τα έργα, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την τελευταία τριετία, ζητώντας να ενημερωθεί για το εάν η ευθύνη βαρύνει τις τοπικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τοπικές ομοσπονδίες, τους αθλητικούς συλλόγους ή την κεντρική πολιτεία

Σαφώς και αναγνώρισε τη δυσκολία πραγματοποίησης αθλητικών υποδομών και στα 24 νησιά των Κυκλάδων, όμως ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κολυμβητήριο της Σύρου, το οποίο όπως επεσήμανε «πολύ δύσκολα συντηρείται από τις δημοτικές αρχές. Όμως, εκεί βεβαίως, είναι θέμα προτεραιοτήτων και το κατά πόσον υπάρχουν κάποιες ζωντανές δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην ωρίμανση τέτοιων έργων και κατόπιν στη χρηματοδότησής τους».

Ειδική αναφορά έκανε στις δυσκολίες σε ότι αφορά στις συναρμοδιότητες υπουργείων, κρίνοντας αναγκαία την εξεύρεση ευέλικτων, γρήγορων και αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης των προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σερίφου, όπου εκκρεμεί η εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενός γηπέδου εξ αφορμής μίας καταγγελίας που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, εξαιτίας της οποία η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν έχει επιτρέψει τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα όμως «σήμερα να στερείται ένα ολόκληρο νησί από άθληση της νεολαίας, που την έχει ανάγκη».

Έθιξε δε, για ακόμα μία φορά το θέμα των δωρεάν μετακινήσεων των αθλητών σωματείων με τα πλοία των επιδοτούμενων γραμμών, καθώς λαμβάνουν επιδότηση από το κράτος για τις γραμμές αυτές, σημειώνοντας πως η μετακίνηση των αθλητών χρειάζεται να ενισχυθεί.