Ο πρώην πρόεδρος του Ν.Ο. Σύρου Σταύρος Γουσγουνέλης μιλά στην “Κοινή Γνώμη” για το νέο Δ.Σ. του Ομίλου, αλλά και για όσα έγιναν επί δικής του προεδρίας

“Θα είμαι συνεχώς δίπλα στον Όμιλο”

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου μετρά 120 χρόνια ζωής, αφού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία Ναυταθλητικός Όμιλος στην Ελλάδα. Η πορεία του ομίλου είναι γνωστοί σε όλους, αφού από τα “σπλάχνα” του έχουν βγει πρωταθλητές Ελλάδος, αλλά και Ολυμπιονίκες. Πριν από έναν μήνα περίπου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Ο Σταύρος Γουσγουνέλης δεν έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου και τη θέση του πήρε ο Ισίδωρος Μαμίδης. Ο νέος πρόεδρος του Ομίλου είναι γνωστός σε όλους του Συριανούς αφού ήταν καπετάνιος σε πλοία που εξυπηρετούσαν και τους κατοίκους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Πριν την ενασχόλησή του με τα κοινά του ομίλου, είχε ασχοληθεί με το τμήμα Κανόε Καγιάκ, όπου ο Ν.Ο. Σύρου έγινε επίσημο μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Ο πρώην πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου Σταύρος Γουσγουνέλης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις εκλογές, για το νέο Δ.Σ., αλλά για όλα όσα έγινε επί δική τους θητείας.

* Θα ήθελα αρχικά να μου πείτε πως είδατε τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και το νέο Δ.Σ.

“Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ καλά αφού υπήρξε και μεγάλη συμμετοχή μελών. Τα τελευταία χρόνια κάναμε μεγάλη προσπάθεια να έρθουν στον ΝΟΣ νέα μέλη και κυρίως να εγγραφούν μέλη και οι γονείς των αθλητών, ώστε να μπορούν να βοηθούν ενεργά και όχι απλά να ασκούν μόνο κριτική. Σε προηγούμενη μάλιστα Γενική Συνέλευση του 2010, είχαμε πάρει και απόφαση να πληρώνουν μειωμένη συνδρομή ανά έτος μόνο 20€ ώστε να μην είναι αρνητικός λόγος η ετήσια συνδρομή. Παρ’ όλες τις επανειλημμένες μας προσπάθειες από το 2010 οι περισσότεροι και κυρίως από το τμήμα ιστιοπλοΐας τριγώνου γράφτηκαν στο τέλος του χρόνου. Έτσι και οι τέσσερις υποψήφιοι γονείς του τμήματος με την υποστήριξη όλων των γονέων νέων μελών είναι τώρα μέλη του ΔΣ. Γεγονός που ελπίζουμε να αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον πολύ καλό, αφού ανανεώνεται το δυναμικό του Δ.Σ. με ανθρώπους που έχουν όρεξη να βοηθήσουν. Δυστυχώς όμως έμειναν ως αναπληρωματικοί μερικοί πραγματικοί «εργάτες» του ΝΟΣ που έχουν προσφέρει πάρα πολλά μέχρι σήμερα και νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι σήμερα στο νέο Δ.Σ. Ελπίζω να μην απογοητευτούν και να παραμείνουν κοντά στον Όμιλο και να συνεχίσουν να βοηθούν όσο μπορούν γιατί, ο Ν.Ο. Σύρου τους έχει ανάγκη. Ευτυχώς δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα και θα συνεχίσουν να βοηθούν όπως βοηθούσαν γιατί απλά αγαπούν τον όμιλο”.

* Αλήθεια γιατί δεν θέσατε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις εκλογές;

“Για μένα έκλεισε ο κύκλος και αυτό γιατί είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να καθόμαστε στις ίδιες θέσεις για πάντα (όπως κάνουν αρκετοί άλλοι). Πρέπει να αφήνουμε και άλλους που μπορούν και έχουν νέες ιδέες να δείχνουν την αγάπη τους, το μεράκι τους και να προσφέρουν. Όποιος θέλει να βοηθάει μπορεί να το κάνει με πολλούς τρόπους και δεν χρειάζεται να είναι σε συγκεκριμένη θέση. Καλό είναι πάντα να συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στους επόμενους, να βοηθάμε, να τους αφήνουμε χώρο, αλλά και να τους προστατεύουμε από πιθανά λάθη. Αποχωρώντας τόσο εγώ από πρόεδρος, όσο και το προηγούμενο Δ.Σ., παραδώσαμε έναν όμιλο ενωμένο με επτά ενεργά τμήματα, χωρίς προβλήματα στην λειτουργία τους. Εύχομαι το ίδιο να κάνουν και οι επόμενοι. Να μην υπάρξουν εγωισμοί και ίντριγκες και να δουλέψουν όλοι για το καλό του ομίλου συνολικά και όχι μόνο για συγκεκριμένα τμήματα”.

* Ο Ισίδωρος Μαμίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου και θα ήθελα να πείτε πως βλέπετε την εκλογή του στη θέση αυτή.

“Νομίζω ότι ο καπετάν Μαμίδης είναι γνωστός σε όλους και δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΟΣ και έχει υπάρξει ως αθλητής και προπονητής. Τώρα πλέον συνταξιούχος και επιτυχημένος στο επάγγελμά του, πιστεύω ότι μπορεί να δώσει αρκετά στον όμιλο. Θα πρέπει όμως να τον βοηθήσουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να κρατηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες, για να μην υπάρξουν προβλήματα. Ο κ. Μαμίδης είναι ένας άνθρωπος με μεγάλο πείσμα και δουλεύει σκληρά για να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει”

* Εσείς τώρα από ποια θέση θα βοηθήσετε τον όμιλο;

“Εγώ θα εξακολουθήσω να βοηθάω γενικά, όπου μπορώ και ειδικότερα ως Έφορος υδατοσφαίρισης. Ένα τμήμα που έχει μεγάλες ανάγκες, αφού η πισίνα λειτουργεί μόνο 6-7 μήνες τον χρόνο. Έτσι θα έχω περισσότερο χρόνο, για να μπορέσω να βοηθώ και από άλλες θέσεις, καθώς θέλω να είμαι ένα ενεργός μέλος της κοινωνίας και να προσφέρω στο νησί μου ότι μπορώ. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και είναι καλό να μπορούμε να βοηθούμε τον συνάνθρωπό μας”.

* Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε, ποια ήταν τα σοβαρότερα έργα σας, σαν πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

“Έγινε από όλο το ΔΣ πάρα πολύ δουλειά, βέβαια μερικοί δούλεψαν πολύ περισσότερο από άλλους, αλλά ο κάθε ένας έκανε ότι μπορούσε. Δεν θα αναφερθώ σε διοργανώσεις, συμμετοχές σε αγώνες και επιτυχίες, αλλά σε υποδομές που έμειναν στον όμιλο και βελτίωσαν την λειτουργία του. Καταρχήν πολύ θετικό και μαρτυράει το επίπεδο του ομίλου, είναι ότι στις εκλογές φέτος έφθασαν τους 19 οι υποψήφιοι, όταν σε προηγούμενες εκλογές με το ζόρι βρίσκαμε υποψήφιους για όλες τις θέσεις του ΔΣ. Όσον αφορά το έργο που επιτελέσαμε, επιγραμματικά θα μπορούσα να αναφέρω την πλήρη επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου στο Νεώσοικο, για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν εντευκτήριο, αλλά και έναν πολυχώρο εκδηλώσεων. Έγιναν αρκετές βελτιώσεις στον αθλητικό χώρο στις Αγκαθωπές, λειτουργήσαμε όλες τις χρονιές το αθλητικό καλοκαιρινό Camp, έγινε προμήθεια αγωνιστικού εξοπλισμού για το τμήμα Ιστιοπλοΐας ανοιχτής Θάλασσας και τριγώνου. Επίσης, λειτουργεί σωστά το τμήμα ταχυπλόων, αλλά και δημιουργήσαμε τμήμα Κανόε καγιάκ.

Καθιερώσαμε μηχανογραφικά με Η/Υ να γίνονται οι προϋπολογισμοί – απολογισμοί και το βιβλίο ταμείου, το 2012 ολοκληρώσαμε την πλήρη μηχανοργάνωση για έκδοση όλων των παραστατικών μέσω προγράμματος Η/Υ (με την πολύτιμη βοήθεια του Δημήτρη Μπούγα και Αντώνη Μοσχούτη, οι οποίοι έχουν φτιάξει ένα καταπληκτικό software για τη σωστή οργάνωση συλλόγων), έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπει ο Όμιλος στο καθεστώς εσόδων – εξόδων με θεωρημένα βιβλία από εφορία, για να μπορεί να εκδίδει παραστατικά παροχής υπηρεσίας διαφήμισης σε χορηγούς, γίναμε επίσημα μέλη στις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Φουσκωτών σκαφών και της Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ. Λειτουργήσαμε πρότυπες ακαδημίες υδατοσφαίρισης και ελπίζουμε με την σύνδεση ΔΕΗ και κολυμβητηρίου να συνεχίσουμε κανονικά του χρόνου. Έγινε μια προσπάθεια για την δημιουργία νέου τμήματος Ιστιοσανίδας με εγγραφή νέων μελών και αθλητών που ελπίζω το 2013 μαζί με το τμήμα του Κανόε Καγιάκ να λειτουργήσουν καλά σε νέο χώρο που θα ετοιμάσουμε. Έγινε προσπάθεια και ετοιμάσαμε τουριστικά πακέτα σε συνεργασία με τον Σύλλογο ξενοδόχων που θα μπορούν οι τουρίστες να κάνουν θαλάσσιο Καγιάκ, Ιστιοπλοΐα και πιθανώς Wind Surf, προσπαθώντας να βοηθήσουμε και στην ανάπτυξη του τουρισμού, γιατί πλέον δεν υπάρχουν οι τουρίστες που κάθονται ξαπλωμένοι σε μια πισίνα. Ξεκινήσαμε τελευταία με την βοήθεια του Γ. Πάπιτση, ο οποίος είναι μέλος του ΝΟΣ και του ΔΣ και του συλλόγου συνταξιούχων ναυτικών και μετά την σχετική απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, να υλοποιούμε ένα όνειρο, να αποκτήσει η Σύρος σιγά – σιγά το δικό της Ναυτικό Μουσείο, να δημιουργηθεί το “Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου”, με νομική μορφή ΜΚΟ με μέλη τον ΝΟΣ και τους συνταξιούχους ναυτικούς, ένα έργο που θα αφήσει ιστορία. Πρέπει όλοι στην Ελλάδα και όχι μόνο να μάθουν για την ναυτοσύνη των Συριανών και κατ' επέκταση την ναυτική ιστορία της Ερμούπολης και της Σύρου γενικότερα. Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους προπονητές μας, την κ. Κρητικού στην γραμματεία μας και όλους τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ. Ιδιαίτερα την Ουρανία Πανταζή που δεν ήταν υποψήφια και δεν θα είναι στο νέο Δ.Σ., ενώ για μια δεκαετία πρόσφερε ανιδιοτελώς ότι μπορούσε για τα παιδιά του τμήματος ιστιοπλοΐας τριγώνου. Οι υπόλοιποι συνεργάτες συνεχίζουν ως μέλη του νέου Δ.Σ. ή ως αναπληρωματικά μέλη που σημαίνει ότι θα είναι Β Έφοροι τμημάτων και γενικότερα θα συνεχίσουμε όλοι μαζί για το καλό του Ν.Ο. Σύρου”.