Εγκρίθηκε από το “Πράσινο Ταμείο” η χρηματοδότηση για τα έργα της τηλεθέρμανσης του κολυμβητηρίου

Ζεστό νερό... όλο τον χρόνο

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανακοίνωσε χθες ότι εγκρίθηκε από το “Πράσινο ταμείο” η ένταξη της χρηματοδότησης του έργου για τη σύνδεση του κολυμβητηρίου με το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Το έργο αυτό αν προχωρήσει σωστά θα εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Τόσο ο ΟΠΑΣ όσο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσαν να καλύψουν το υψηλό κόστος θέρμανσης του κολυμβητηρίου τη χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα για ένα μεγάλο διάστημα το κολυμβητήριο να παραμένει κλειστό. Από όσες λύσεις εξετάσθηκαν η μοναδική λύση ήταν η συμπληρωματική θέρμανση του νερού της πισίνας μέσω της απορριπτόμενης θερμότητας του τοπικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ.

Βέβαια, τα έργα αν υπήρχαν τα χρήματα σήμερα θα είχαν ολοκληρωθεί, όμως από την πλευρά του ο Δήμος αδυνατούσε να βάλει το ποσοστό του, με αποτέλεσμα το έργο της τηλεθέρμανσης να πάει πίσω. Έτσι, μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της κα. Βαρελας, ζητήθηκε από το “Πράσινο Ταμείο” να χρηματοδοτήσει το έργο κι έτσι έγινε.

Αρχικά, εκπονήθηκε ενεργειακή μελέτη, η οποία αξιολόγησε συγκριτικά διαφορετικές μεθόδους θέρμανσης του κολυμβητηρίου αναδεικνύοντας την πλέον αποδοτική. Η μελέτη αυτή υποβλήθηκε και στη ΔΕΗ (η οποία διαθέτει εμπειρία σε θέματα τηλεθέρμανσης), με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως βέλτιστη επιλογή η αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμότητας του ατμού (και όχι του νερού ψύξης, όπως ήταν η αρχική σκέψη).

Βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει στην τοπική μονάδα δύο ατμολέβητες με ικανότητα παραγωγής ατμού τέτοια που να υπερκαλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης ατμού του ίδιου του Σταθμού. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η μέση διαθέσιμη ποσότητα ατμού στη διάρκεια του χειμώνα θα είναι 800-1000 kg/h ελάχιστης πίεσης 4 bar ενώ είναι πιθανό ορισμένες περιόδους η ποσότητα να φτάνει τα 1500kg/h.

Ακολούθησε σειρά συναντήσεων εργασίας με τα στελέχη της ΔΕΗ τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό, οπότε και η πρόταση έλαβε την τελική της μορφή και ακολούθως συντάχθηκε μελέτη εφαρμογής με πλήρη τεύχη δημοπράτησης, από την οποία προέκυψε και ο τελικός προϋπολογισμός του έργου, ύψους 340,000 €. Επόμενο βήμα ήταν η αναζήτηση των πόρων. Σε πρώτη φάση η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου δεσμεύθηκε για επιχορήγηση 150,000 € και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναζήτησε τις υπόλοιπες 190,000 μέσω αιτήματος που κατέθεσε στο Πράσινο Ταμείο, η έγκριση του οποίου μας γνωστοποιήθηκε μόλις.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Πουσσαίο και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Γρυπάρη για την οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, τα στελέχη της ΔΕΗ που υποβοήθησαν το Δήμο σε πλήθος τεχνικών θεμάτων, και ιδιαίτερα το Διευθυντή του τοπικού Σταθμού Χρήστο Χρυσούλα. Τέλος, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Προγραμματισμού Γεωργία Βαρελά και Μάρκο Μαραγκό για την αποφασιστική συνεισφορά τους από την αρχική ιδέα ως την κατάθεση του φακέλου χρηματοδότησης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Αλμπανόπουλο για το συνολικό συντονισμό.


“Ήταν η ιδανικότερη εξέλιξη”

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ (Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού Σύρου) Γιάννης Κεράνης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την έγκριση του “Πράσινου Ταμείου” της χρηματοδότησης του έργου για τη σύνδεση του κολυμβητηρίου με το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

“Ήταν η ιδανικότερη εξέλιξη σ' αυτήν την υπόθεση, κι όπως είχαμε προαναφέρει, είχαμε καταθέσει στο Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα η τεχνική υπηρεσία του Δήμου με την κα. Βαρελά, το φάκελο για τη σύνδεση του εργοστασίου της ΔΕΗ με το κολυμβητήριο, ώστε να θερμαίνετε η πισίνα. Προφορικά μας είχαν πει ότι τους ενδιαφέρει αυτό το θέμα και τελικά αυτό το ενδιαφέρον επισημοποιήθηκε και θα αναλάβει το “Πράσινο ταμείο” το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης. Δηλαδή, το ταμείο θα βάλει περίπου 190.000 ευρώ, ώστε να μπει στην τελική φάση το έργο. Τις υπόλοιπες 150.000 ευρώ που απομένουν από τις 340.000 που έχει προϋπολογιστεί το έργο θα τις βάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από εδώ και πέρα ξεκινά η τελική φάση της υλοποίησης του έργου. Λόγω ότι πρέπει να γίνουν κάποιες δημοπρατήσεις και σίγουρα θα υπάρξει κάποια σχετική καθυστέρηση για λόγους γραφειοκρατικούς, δεν θα μπορεί να πει κάποιος ότι σε 2-3 μήνες το έργο θα είναι έτοιμο. Πιστεύω ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία, εφόσον οι μελέτες υπάρχουν και η χρηματοδότηση βρέθηκε, από εκεί και πέρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα προσπαθήσουμε να γίνει ποια η υλοποιήσει του έργου, ώστε να μπορεί το κολυμβητήριο να μένει όλο το χρόνο ανοικτό”.

Για το αν υπάρχει περίπτωση το κολυμβητήριο να μείνει καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του χειμώνα ανοικτό, ο κ. Κεράνης είπε: “Αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε, αλλά δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα τώρα. Γιατί, όταν βγάζεις έναν τέτοιο διαγωνισμό με τόσα χρήματα, ο οποίος είναι ανοικτός, θέλει κάποια χρονικά περιθώρια, ώστε να δημοσιοποιηθεί και στη συνέχεια θα πρέπει να δεις αν υπάρχει κάποια ένσταση να την εξετάσεις. Γι αυτό δεν μπορείς να πεις ότι σε 2-3 μήνες θα είναι έτοιμο. Ο δικός μας στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα έργα όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται. Από εκεί και πέρα αν δεν είναι έτοιμα τα έργα τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη, πιθανά να κλείσουμε για 1-2 μήνες και να ανοίξουμε πολύ πιο γρήγορα. Ο Δήμος και οι τεχνικές υπηρεσίες θα προσπαθήσουν να κινηθούν γρήγορα ώστε να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται το έργο”.

“Η τηλεθέρμανση θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της θέρμανσης”

Για το χρόνο υλοποίησης του έργο ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ είπε: “Από την πλευρά μου δεν μπορώ να πω κάτι γιατί αρμόδιοι είναι άλλοι. Από την πλευρά μου θέλω μέσα από την “Κοινή Γνώμη” να ευχαριστήσω την κα. Βαρελά, γιατί έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον. Επίσης, πολύ ενδιαφέρον έχει δείξει και η τεχνική υπηρεσία. Φαντάζομαι η κα. Βαρελά θα κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να προχωρήσει γρήγορα το έργο. Εμείς σαν ΟΠΑΣ παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε σε φάση ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή το μόνο που ξέρουμε είναι ότι εγκρίθηκαν τα χρήματα και το πράσινο ταμείο με την Περιφέρεια θα συγχρηματοδοτήσουν το έργο”.

Στη συνέχεια ο κ. Κεράνης απάντησε για το αν ο Θόλος μετά απ' αυτήν την εξέλιξη αποτελεί παρελθόν από το κολυμβητήριο. “Ο θόλος δεν έχει καμία σχέση με τα όσα θα γίνουν αυτή τη στιγμή. Ο Θόλος είναι ένα ανεξάρτητο κομμάτι, από τη θέρμανση του κολυμβητήριου, όταν τελειώσει η μελέτη και δούμε ότι θα μπορεί το κολυμβητήριο να είναι ανοικτό και τη χειμερινή περίοδος, τότε το Δ.Σ. του ΟΠΑΣ, θα φέρει το θέμα του Θόλου και από εκεί και πέρα να αποφασίσουμε ή όχι την επανατοποθέτηση του. Δεν μπορώ να απαντήσω από τώρα πάνω σ' αυτό το θέμα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, γιατί δύο φορές – τρεις, έχουμε εκτεθεί. Οπότε δεν πρέπει να πούμε έτσι απλά ξανά βάζουμε τον Θόλο. Αν θα ξανά μπει ο Θόλος θα πρέπει να μπει με πολύ προσοχή και με ασφαλιστικές δικλίδες, τόσο νομοθετικές και πρακτικές που να μας κατοχυρώνει όλους και να έχουμε την ασφάλεια που χρειάζεται. Δηλαδή, ο Θόλος είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που θα μας απασχολήσει όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του κολυμβητηρίου και όταν θα δούμε τη δαπάνες θα έχουμε, σε πετρέλαιο ποια. Η τηλεθέρμανση θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της θέρμανσης. Η τηλεθέρμανση δεν θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τη θέρμανση του κολυμβητηρίου, θα χρειάζεται να ανοίγουμε κι εμείς τους καυστήρες. Οπότε, θα πρέπει να δούμε αρχικά σε τι ποσοστό θα λειτουργεί, τη δαπάνες είναι αυτές και ανάλογα θα πράξουμε”.

Τέλος, ο κ. Κεράνης αναφέρθηκε αν θα υπάρξουν έργα αποκατάστασης της πισίνας σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην ξανά τοποθετηθεί ο Θόλος στο κολυμβητήριο. “Δεν νομίζω εμείς σαν Δ.Σ. να μπορούμε να πάρουμε κάποια οριστική απόφαση. Γιατί είναι ένα έργο το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σαφώς δεν μπορούμε εμείς σαν Δ.Σ., το οποίο είμαστε περαστικοί απ' αυτή τη θέση, να πούμε ότι θα “ξηλώνουμε” όλα και δεν ξανά μπαίνει. Εμείς αποφασίζουμε για κάθε χρόνο που περνά, δηλαδή, λέμε ότι αυτόν τον χρόνο δεν θέλω να τον βάλω ή θέλουμε να βάλουμε τον Θόλο. Από εκεί και πέρα το δημοτικό συμβούλιο σε μακρόχρονη πορεία θα μπορεί να πάρει οριστικέ αποφάσεις. Εμείς όχι μόνο δεν θα πάρουμε μία τέτοια απόφαση, αλλά δεν θα βγάλουμε καμία υποδομή που θα μπορεί να πιάσει πάνω ο Θόλος. Εμείς χρόνο με το χρόνο θα αποφασίζουμε αν θα μπαίνει ή δεν θα μπαίνει”.

Ετικέτες: