Ο Αστέρας Τραγαίας έστειλε στα γραφεία της ΕΠΣ Κυκλάδων έγγραφο με τις δικές του... προτάσεις, ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης

Οι προτάσεις για την ενοποίηση των κατηγοριών

Οι ομάδες σιγά - σιγά ετοιμάζουν τα σχέδιά τους ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΣ Κυκλάδων, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει προς το τέλος Ιουνίου. Οι ομάδες κάνουν τις δικές τους προτάσεις έπειτα ο έγγραφο που τους έστειλε η ΕΠΣ Κυκλάδων. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση το πρωτάθλημα των ανδρών θα είναι σε μία κατηγορία χωρισμένο - σύμφωνα με τα στοιχεία - σε τρεις (3) ομίλους. Αυτό για να αλλάξει θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι ομάδες, ώστε δηλαδή να πάμε με το σύστημα διεξαγωγής πρωταθλήματος της σεζόν 2016-17. Οι πρώτες προτάσεις που είδα το φως της δημοσιότητας είναι του Αστέρα Τραγαίας που  αναφέρει πως ο διαχωρισμός των κατηγοριών ή των ομίλων θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τη διασύνδεση των νησιών, αλλά και των δρομολογίων που θα υπάρχουν. Οι άνθρωποι της Τραγαίας δεν είναι αρνητικοί στην ενοποίηση των κατηγοριών, αλλά και πάλι με τις ίδιες προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα οι Ναξιώτες κάνουν λόγο για τα πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομών, αλλά και την άρση του περιορισμού συμμετοχής αθλητών λόγω ηλικίας.

 

Ο Αστέρας Τραγαίας κατέθεσε τις προτάσεις του που έχουν ως εξής: 

Το Κυκλαδίτικο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ενώπιον λήψης κρίσιμων αποφάσεων που είτε θα το οδηγήσουν στη συνέχιση της ύπαρξης του είτε στην απαξίωση και νομοτελειακά στην εξάλειψη του.

 Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη ιδιαιτερότητα-δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των νησιών μας κάθε άλλο παρά σύμμαχοι μας είναι. Η πλειονότητα των σωματείων της ΕΠΣΚ αντιμετωπίζει οικονομικά ζητήματα, το κόστος μετάβασης –παραμονής σε άλλα νησιά είναι δυσβάσταχτο, η ταλαιπωρία τους χειμερινούς μήνες μεγάλη, σωματεία συντηρούνται αποκλειστικά από συνδρομές μελών και φίλων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στα σωματεία της Νάξου διακοπεί η πενιχρή οικονομική ενίσχυση από το Δήμο εδώ και ένα έτος.

Επίσης, ο θεσμός των Κ- υπολειτουργεί με αρκετές ομάδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή αρχικά να μην παρίστανται στους αγώνες.

Τέλος, είναι έντονο το γεγονός ύπαρξης αμειβομένων αθλητών-προπονητών που κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την έννοια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Το σωματείο μας υπηρετώντας ανιδιοτελώς αποκλειστικά και μόνο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο λαμβάνοντας υπόψη όλα τ' ανωτέρω προτείνει συνολικά τα κάτωθι:

1)  η ύπαρξη μίας ή δύο κατηγοριών είναι συνισταμένη ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών και κόστους. Τη σεζόν 2016-17 υπήρξαν 2 κατηγορίες και 3 όμιλοι συνολικά. Ένας σωστός σχεδιασμός –καταρτισμός ομίλων σε μία κατηγορία 3 ομίλων δε θα μας έβρισκε αντίθετους. Σε διαφορετική περίπτωση να συνεχίσει το καθεστώς 2016-17

2)  η ύπαρξη ενιαίας Α’ κατηγορίας προϋποθέτει και αλλαγή κάποιων δεδομένων όπως:

α) άρση του περιορισμού συμμετοχής αθλητών λόγω ηλικίας (ενηλίκων και ανηλίκων), προκειμένου το πρωτάθλημα να αποκτήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό

β) άρση του περιορισμού υποχρεωτικής πρόσληψης επαγγελματία προπονητού

γ) οι διαιτητές να λαμβάνουν μόνο την αμοιβή για την παρουσία τους στον αγώνα και το κόστος μεταφοράς-διαμονής-σίτισης να επιβαρύνει τα σωματεία, τα οποία θα αναλαμβάνουν την εν λόγω διαδικασία(εξεύρεση καταλυμάτων, εστιατορίων, μέσων μεταφοράς), προκειμένου να περιοριστεί το υπερβολικό κόστος διαιτησίας, χωρίς όμως να υποβαθμίζονται οι ανωτέρω υπηρεσίες προς τους διαιτητές

δ) η ΕΠΣΚ να μεριμνήσει για έκπτωση εισιτηρίων κατόπιν ανταποδοτικής συμφωνίας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες , π.χ. 50% στα οικονομικά και 75% στα ακριβά δρομολόγια

ε) η ΕΠΣΚ να προβεί σε συνεννόηση-συνεργασία με καταλύματα και χώρους εστίασης στα νησιά μας προκειμένου να υπάρξει μειωμένο κόστος διαμονής-διατροφής στ)η έναρξη του πρωταθλήματος να οριστεί από τις 15/10 με ολοκλήρωση του 31/3.

3) αναδιάρθρωση διεξαγωγής πρωταθλημάτων Κ- ως εξής: α)στα νησιά Σύρος, Πάρος, Νάξος , Θήρα τα οποία διαθέτουν 4+ ομάδες ύπαρξη ενός ομίλου/νησί, ύπαρξη ενός ομίλου με τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος και ενός ομίλου με τα νησιά Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει διπλό όφελος: εξοικονόμηση πόρων για τα σωματεία, διότι σε Α’ φάση θα αποφεύγουν μετακινήσεις ή αυτές θα είναι κοντινές και ανάδειξη περισσότερων ταλέντων τα οποία στη συνέχεια θα πλαισιώνουν τις ανδρικές ομάδες περιορίζοντας έτσι την οικονομική αφαίμαξη των σωματείων τα οποία αναγκάζονται να έχουν «μισθοφόρους» στις τάξεις των β) ευρεία διαμόρφωση των Κ- , δηλ. Κ 6-9, Κ 10-12, Κ 13-15, Κ 16-18.

4) μη υποχρεωτική συμμετοχή στο θεσμό του Κυπέλλου καθώς αυτό έχει έναρξη εντός Αυγούστου, γεγονός που δε δίνει τη δυνατότητα σε πολλές ομάδες, με αποκλειστικά ερασιτέχνες αθλητές, να συμμετάσχουν αξιοπρεπώς λόγω απασχόλησης αυτών σε τουριστικά επαγγέλματα.

Αν επιθυμούμε την συνέχεια ύπαρξης των σωματείων οφείλουμε να λάβουμε γενναίες και ορθολογικές αποφάσεις που θα τα στηρίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση τα σωματεία θα ελαττωθούν δραματικά και η ΕΠΣΚ, εκτός των δεδομένων οικονομικών προβλημάτων της, θα απαριθμεί λιγοστά μέλη με ότι αυτό συνεπάγεται.