Πρόσληψη του Γιούρι Φιλίποφ από τον ΠΑΟΚ

Τέλος ο Σάκης Ψάρρας
  • Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2019 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 10 Απρ. 2019 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Ο Γιούρι Φιλίποφ είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ κι έκανε το ντεμπούτο του στον τρίτο αγώνα με τον Ηρακλή Πετοσφαίρισης για την Α΄ φάση των πλέι οφ. Ο θρυλικός Ουκρανός επιστρέφει στην Ελλάδα σχεδόν μετά από 20 χρόνια και την ολοκλήρωση της θητείας του ως αθλητής στις ομάδες των Ναυπηγείων, του Ιωνικού Ν.Φ., του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.

Θα αντικαταστήσει τον Σάκη Ψάρρα και μετά τον Ρουμάνο Σέργκιου Στάνκου θα είναι ο τρίτος προπονητής του ΠΑΟΚ μέσα στη σεζόν 2018-19.

«Το Τ.Α.Π. ΠΑΟΚ ανακοινώνει τη λύση συνεργασίας με τον προπονητή κ. Σάκη Ψάρρα, στον οποίο εύχεται καλή συνέχεια την καριέρα του», ανακοίνωσε αρχικά το ΤΑΑ ΠΑΟΚ.

Στη συνέχεια το ΤΑΑ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιούρι Φιλίποφ που είναι πατέρας του πασαδόρου της ομάδας Ντίμα Φιλίποφ.

Το Τ.Α.Π. ΠΑΟΚ ανακοινώνει τη συνεργασία με τον προπονητή κ. Γιούρι Φιλίποφ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως τεχνικός του Δικεφάλου, ανέφερε:

“Είναι μεγάλη μου τιμή που αναλαμβάνω μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ τη διοίκηση για την εμπιστοσύνη. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους που έχει βάλει ο σύλλογος από την αρχή της σεζόν”.

Η πορεία του ως αθλητής

Ασχολήθηκε με το βόλεϊ σε ηλικία 12 ετών και στα 16 του χρόνια συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής της πατρίδας του, παίζοντας στη θέση του διαγώνιου. Σε ηλικία 22 ετών μετακόμισε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στα Ναυπηγεία και ένα χρόνο αργότερα στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό (1993-98) με τον οποίο κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1995, 1996) και αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος βολεϊμπολίστας στο ελληνικό πρωτάθλημα (1996). Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Βραζιλία, όπου φόρεσε τη φανέλα της Σουζάνα. Επιστρέφει στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, ενώ το 2003 αγωνίστηκε στην Ουκρανία με τη Λοκομοτίβ Χάρκοβ , κατακτώντας 2 πρωταθλήματα Ουκρανίας και το Top Teams Cup. Το 2004 ήταν ο πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Συνολικά στην καριέρα του κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 1 Top Teams Cup.

Με την εθνική ομάδα της της Σοβιετικής Ένωσης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής (1989) και καλύτερος επιθετικός της διοργάνωσης ενώ την εθνική ομάδα της Ουκρανίας συμμετείχε σε 3 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε 1 παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ως προπονητής…

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική. Την περίοδο 2006-09 κάθισε στον πάγκος της Λοκομοτίβ Χάρκοβ, με την οποία κατέκτησε 3 κύπελλα και 3 πρωταθλήματα. Ακολούθησε κυπριακή ΑΕΚ Καραβά (2009-11), όπου αναδείχθηκε κυπελλούχος και κέρδισε και το σούπερ καπ. Επιστρέφει την Λοκομοτίβ Χάρκοβ (2011-16) και πανηγυρίζει 5 πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα. Ακολουθεί το ΑΠΟΕΛ (2016-17) και η Ντάγκεσταν (2017-18) και η Ιαροσλάβιτς (2018-19).
Έχει διατελέσει προπονητής της Εθνικής Ουκρανίας (2006-14).

 

Ο Αλέξανδρος Χήρας MVP Βίκος Cola της 22ης αγωνιστικής της Volley League 2018-19

 

Ο κεντρικός του Ηρακλή Πετοσφαίρισης 2015 Αλέξανδρος Χήρας αναδείχτηκε MVP Βίκος Cola της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Volley League 2018-19.

 

Ο Αλέξανδρος Χήρας ήταν ο παίκτης «κλειδί» στη νίκη του Ηρακλή επί του Φοίνικα στη Σύρο με 3-2 σετ στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Μπήκε αλλαγή στο 2ο σετ και σημείωσε 10 πόντους με 3/6 τελειωμένες επιθέσεις, 3 τελειωμένα μπλοκ και πολλά μπλοκ που γύρισαν σε καθοριστικές κόντρα επιθέσεις αλλά και με το σερβίς του γύρισε τον αγώνα. Σημείωσε συνολικά 4 άσσους ενώ τους δύο από αυτούς τους πέτυχε ενώ η ομάδα του έχανε με 12-10 στο τάι μπρέικ και με σερί 5-0 πήρε το καθοριστικό 5ο σετ με 15-12. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Ηρακλή στη Σύρο επί του Φοίνικα μετά από 10 χρόνια, ενώ ο Χήρας είχε αγωνιστεί 2,5 χρόνια στον Φοίνικα και μόλις τον περασμένο Ιανουάριο έκλεισε τον κύκλο του και πήρε μεταγραφή για τον Ηρακλή.

Είναι η 2η φορά στην εφετινή σεζόν που παίκτης του Ηρακλή Πετοσφαίρισης αναδεικνύεται MVP Βίκος Cola και συνολικά η 63η φορά που τίτλος MVP Βίκος Cola πηγαίνει σε παίκτη του Ηρακλή από το 1998 που καθιερώθηκε ο θεσμός.

Ο Αλέξανδρος Χήρας λαμβάνει την πρώτη του ατομική διάκριση ως MVP. Είναι γεννημένος στις 28 Μαΐου 1988 στην Κατερίνη Πιερίας και έχει ύψος 1.98. Ξεκίνησε από τον Αρχέλαο Κατερίνης και έχει αγωνιστεί στον Ζαφειράκη Νάουσας, στον Κόροιβο Αμαλιάδας, στον ΣΠΑ Καρδίτσας, στον ΓΣ Λαμίας, στην Ορεστιάδα, στον Φοίνικα και από τον περασμένο Ιανουάριο στον Ηρακλή.

 

«Στη μικρή Αναστασία»

 

Ο Αλέξανδρος Χήρας είπε για την διάκριση του: «Είναι ένα καλό νέο που δικαιώνει την προσπάθεια που κάνω στο γήπεδο αλλά και την απόφαση μου να αγωνιστώ στον Ηρακλή. Πράγματι ξεκίνησα στον αγώνα ως αλλαγή αλλά όλη η ομάδα έπαιξε καλά. Δεν το περίμενα πως ήμουν εγώ MVP αν και με τα σερβίς μου πράγματι γύρισε το τάι μπρέικ. Η προσπάθεια είναι ομαδική. Είναι η πρώτη μου ατομική διάκριση και την αφιερώνω στην ομάδα, στην οικογένεια μου που με στηρίζει και κυρίως στη μικρούλα μου Αναστασία που στις 24 Μαρτίου έκλεισε τα δύο της χρόνια».

 

 

Η DREAM TEAM 22HΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ VOLLEY LEAGUE 2018-19

 MVP ΒΙKOΣ COLA: Αλέξανδρος Χήρας (Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015)

Πασαδόρος: Αλεξ Γιάκομπσεν (Παναθηναϊκός Α.Ο.)

 Διαγώνιος: Αλεξάντερ Γκμίτροβιτς (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης) 

 

Ακραίοι: Αλέξανδρος Ράπτης (Παναθηναϊκός Α.Ο.), Δημήτρης Ριζόπουλος (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης)

 Λίμπερο: Δημήτρης Ζήσης (Παναθηναϊκός Α.Ο.)

 Κεντρικοί: Γιάννης Τακουρίδης (Π.Α.Ο.Κ.), Κάσσανδρος Στίγγας (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης)

  
 

ΟΙ MVP ΒΙΚΟΣ COLA ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018-19
1η αγωνιστική: Ιβάν Μαρκέζ (Βενεζουέλα) (Π.Α.Ο.Κ.)
2η αγωνιστική: Αλέξανδρος Ράπτης (Ακραίος - Παναθηναϊκός Α.Ο.)
3η αγωνιστική: Μάκης Κανέλλος (κεντρικός - ΑΕΚ)
4η αγωνιστική: Γκάβιν Σμιτ (Καναδός - διαγώνιος - Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
5η αγωνιστική: Μαρίν Λέσκοφ (Μολδαβός πασαδόρος - Α.Ο.Φοίνικας Σύρου)
6η αγωνιστική: Άξελ Γιάκομπσεν (Δανός πασαδόρος - Παναθηναϊκός Α.Ο.)
7η αγωνιστική: Απόστολος Αρμενάκης (Διαγώνιος - Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015)
8η αγωνιστική: Φαρχάντ Σαλαφζούν (Ιρανός Πασαδόρος - Α.Ε.Κ.)
9η αγωνιστική: Ροντρίγκο Αμπράο Ρουίζ Ντανιέλ (Βραζιλιάνος ακραίος - Γ.Α.Σ.Παμβοχαϊκός)
10η αγωνιστική: Σωτήρης Πανταλέων (Κεντρικός - Παναθηναϊκός Α.Ο.)
11η αγωνιστική: Γρηγόρης Κοντοστάθης (Μ.Γ.Σ.Εθνικός Αλεξανδρούπολης)
12η αγωνιστική: Νιλς Κλαπβάικ (Ολλανδός διαγώνιος - Π.Α.Ο.Κ.) 
13η αγωνιστική: Ντούσαν Λόπαρ (Σερβία, κεντρικός Α.Ο.Π.Κηφισιάς) 
14η αγωνιστική: Γκάρετ Μουαγκουτούτια (ΗΠΑ, ακραίος, ΠΑΟΚ)
15η αγωνιστική: Πέταρ Τουράνιανιν (Σερβία, κεντρικός, Μ.Γ.Σ.Εθνικός Αλεξανδρούπολης)
16η αγωνιστική: Γκλαντσόουν Mαγκαλάες Τζούνιορ (Βραζιλία, κεντρικός, Γ.Α.Σ.Παμβοχαϊκός)
17η αγωνιστική: Tέιλορ Χαντ (Καναδάς, διαγώνιος, Α.Ο.Π.Κηφισιάς) 
18η αγωνιστική: Εβάντρο Ντίας Σόουζα (Βραζιλία, ακραίος, Α.Ο.Φοίνικας Σύρου)
19η αγωνιστική: Μπόγιαν Γιορντάνοφ (Βουλγαρία, διαγώνιος, Παναθηναϊκός Α.Ο.)
20η αγωνιστική: Γιάννης Ρουμελιωτάκης (ακραίος - Α.Ο.Π.Κηφισιάς)
21η αγωνιστική: Γκάβιν Σμιτ (Καναδός - διαγώνιος - Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
22η αγωνιστική: Αλέξανδρος Χήρας (Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015)