To video check και οι πολλές δυνατότητές του

  • Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2019 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουν. 2019 - 17:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Το βίντεο check μπαίνει σιγά – σιγά στην ζωή μας αφού υπήρξε η ευκαιρία να δουλέψει και να… δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια των αγώνων της αγωνιστικής περιόδου 2018-19. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΣΑΠ και ο πρώτος χειριστής του συστήματος στην Ελλάδα ήταν ο Μιχάλης Τσιντομηνάς. Ο ίδιος μιλά για την όλη διαδικασία που απαιτείται για να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στους αγώνες της Volley league.

 

Πως έγινε η επιλογή και επιλέχθηκες για τον χειρισμό του video check;

«Το σύστημα του video check το είχα δει πολύ καλά κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Μπακού το 2015 και με είχε εντυπωσιάσει η όλη διαδικασία όπως την παρακολουθούσα. Όταν έμαθα ότι θα αγοραστεί από την Ε.Σ.Α.Π. μίλησα με τον υπεύθυνο αγωνιστικού Γιώργο Κερκινέ και του είπα ότι με ενδιαφέρει να ασχοληθώ. Με ειδοποίησαν ότι θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος 2018-19. Εκεί γνωρίστηκα με τον Ιταλό Massimiliano Simone, συνεργάτη της Data Project και παλιός διαιτητής, που είχε έρθει για να μας δείξει πως δουλεύει το video check. Στο Ρέντη είχε έρθει και ο Ηλίας Πετίδης, ο άνθρωπος που το λειτούργησε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ήταν η πρώτη φορά το χρησιμοποίησα μαζί με τον Πετίδη».

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;

«Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Το πρώτο είναι το στήσιμο της κάθε μίας κάμερας στο σωστό σημείο και το δεύτερο είναι η λειτουργία με τον χειρισμό του βίντεο. Και τα δύο κομμάτια έχουν τις δυσκολίες τους. Το να βάλεις τις κάμερες στη σωστή θέση και στις γωνίες που πρέπει είναι χρονοβόρο. Οι δομές του κάθε γηπέδου είναι διαφορετικές. Στον χειρισμό πρέπει να έχεις καλά αντανακλαστικά και αντίληψη των αμφισβητούμενων φάσεων. Πρέπει δηλαδή να καταλάβεις γρήγορα ποια παράβαση έχουν υποδείξει οι ομάδες γιατί πολλές φορές μέσα στην ένταση πολλοί κάνουν διαφορετικές υποδείξεις. Πρέπει να κοιτάς τον προπονητή και τον αρχηγό. Ακολούθως πρέπει να ανατρέξεις άμεσα στο οπτικό υλικό της ανάλογης κάμερας. Όλα αυτά σε κλάσματα δευτερολέπτου».

Που στήνονται οι κάμερες;

«Είναι η κεντρική κάμερα που είναι στο κέντρο του γηπέδου για να βλέπει τη ροή του αγώνα. Δύο στήνονται στους στύλους για την επαφή πάνω στο φιλέ. Μία σε κάθε πλάγια γραμμή που δείχνουν τα "μέσα-έξω". Μία σε κάθε τελική γραμμή "μέσα έξω και επαφή του ποδιού στο σερβίς". Mία σε κάθε γραμμή επίθεσης "στη γραμμή των τριών μέτρων". Τρεις κάμερες τοποθετούνται στη μία πλευρά πίσω από την τελική για τα μπλοκ».

 

Πως γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων;

«Αυτές οι 12 κάμερες συνδέονται σε δύο server. Οι επτά κάμερες στον έναν και οι πέντε στον άλλον. Αυτό σημαίνει πως εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος ή πέσει μία ασφάλεια, δεν θα δουλεύουν οι κάμερες».

 

Ποιες δυσκολίες υπάρχουν στην τοποθέτηση;

 

«Κάθε γήπεδο έχει και διαφορετική δομή, δεν υπάρχουν ενιαίοι χώροι. Άλλες ιδιαιτερότητες έχει το Μελίνα Μερκούρη, άλλες το Ζηρίνειο. Οι κάμερες πρέπει να τοποθετηθούν στα σωστά σημεία, χωρίς να ενοχλούν τον αθλητή και πρέπει επίσης να είναι προστατευμένες από το ενδεχόμενο να δεχτούν δυνατές μπάλες. Υπάρχει βέβαια ένα κάλυμμα που μπορεί να μπει πάνω από την κάμερα και την προστατεύει. Ωστόσο μπορεί να σταθεροποιηθεί μόνο αν υπάρχουν στο γήπεδο πινακίδες LED. Αν δεν υπάρχουν στο γήπεδο πινακίδες LED, τότε πρέπει να βρίσκουμε διαφορετικούς τρόπους για να τις στήσουμε. Η Ε.Σ.Α.Π. προμηθεύτηκε τρίποδα και αυτό βοηθάει πολύ. Μετά το στήσιμο, πρέπει να γίνει το λεγόμενο σετάρισμα στις κάμερες. Πρέπει να ρυθμίσεις το ζουμ, τον φωτισμό που αλλάζει από γήπεδο σε γήπεδο, από ώρα σε ώρα, καθώς και την ευκρίνεια της κάμερας για να βλέπεις καθαρά. Η όλη διαδικασία με δύο άτομα χρειάζεται περίπου τρεις ώρες».

Ποιες κινήσεις απαιτούνται για μία φάση;

«Ο χειρισμός έχει μεγάλη δυσκολία και είναι αρκετά αγχωτικό. Έχω δουλέψει σε πάρα πολλές θέσεις στον χώρο του βόλεϊ και η συγκεκριμένη δουλειά έχει άγχος. Δεν πρέπει να γίνει λάθος και δεν πρέπει να "χαθεί" φάση. Όλοι περιμένουν από εσένα το σωστό και γρήγορο αποτέλεσμα ενώ όταν υπάρχει και τηλεοπτική μετάδοση δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς το παιχνίδι ότι οι κάμερες δουλεύουν σωστά και έχουν πιάσει την φάση. Όταν μία ομάδα ζητήσει video check, η πρώτη κίνηση είναι να ανοίξεις την κεντρική κάμερα που βλέπει την ροή του αγώνα, να δεις τη φάση στην οποία αναφέρονται και στη συνέχεια επιλέγεις την ανάλογη κάμερα για να δεις αν υπάρχει παράβαση ή όχι. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε πολύ μικρό μικρό χρονικό διάστημα και είναι αρκετά αγχωτικό. Υπάρχουν οι εύκολες φάσεις, αλλά υπάρχουν και οι δύσκολες που πρέπει να κάνεις αρκετό ζουμ ή να παίξεις το βίντεο σε πολύ αργή κίνηση για να καταλάβεις αν υπάρχει παράβαση. Γι' αυτό υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένες φάσεις, όταν χρειαζόταν η χρήση δύο ή και περισσοτέρων καμερών για να βγάλεις την σωστή απόφαση».

 

Ετικέτες: