Αφαλάτωση: η σκουριασμένη Υδριάδα αποχαιρετά την Ηρακλειά

  • Δευτέρα, 31 Αυγούστου, 2015 - 06:20

Θυμάστε την Υδριάδα; Την πρωτοποριακή μονάδα αφαλάτωσης που υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα της υδροδότησης στην Ηρακλειά; Όπως μαθαίνουμε από την “Καθημερινή” η Υδριάδα θα εγκαταλείψει μετά από οκτώ χρόνια αχρηστίας το όμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων και θα ρυμουλκηθεί προς συντήρηση και επισκευή.

Πριν από δύο χρόνια, η επιστημονική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή της μονάδας είχε ανακοινώσει ότι θα τη ρυμουλκούσε σε χώρες του Περσικού Κόλπου ή της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειψυδρίας.

Όμως -πιθανότατα λόγω κόστους μεταφοράς- η Υδριάδα βρίσκεται ακόμα παρατημένη έξω από το λιμάνι της Ηρακλειάς και αντί για πόσιμο νερό προσφέρει σκουριά και προκαλεί ανησυχία για ρύπανση των παραλιών του νησιού.

Διαξιφισμοί για τη χρησιμότητα της Υδριάδας

Οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την Υδριάδα, όπως ο κ. Αθανάσιος Βατίστας, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη δημιούργησε επισημαίνει ότι στόχος ήταν η παραγωγή 70 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού κάθε μέρα και υποστηρίζει ότι «ξεπεράσαμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Η Υδριάδα είναι μια πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που φέρει ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκά πάνελ και χρησιμοποιεί την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.

Τοπικοί παράγοντες απαντούν ότι η μέση απόδοση κυμαινόταν στο μισό, με συνέπεια να μην καλύπτει τις ανάγκες του νησιού, ειδικά την τουριστική σεζόν.

Ο κ. Βατίστας διευκρινίζει ότι το σημείο τοποθέτησης δεν ήταν ενδεχομένως ιδανικό. «Ακολουθήσαμε την υπόδειξη της τοπικής κοινωνίας, αντιπροτείναμε τη μετακίνηση σε ένα πιο ανοικτό σημείο, αλλά δεν βρήκαμε ευήκοα ώτα».

«Τα τελευταία χρόνια την είχαμε θέσει σε κατάσταση stand by, με την προοπτική να λειτουργήσει επικουρικά για τις μέρες της κακοκαιρίας, που η υδροφόρα δεν μπορούσε να προσεγγίσει την Ηρακλειά», προσθέτει.

Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την αντιπαράθεση είναι οι ιδιώτες που μεταφέρουν νερό στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.

Τι λέει η Πολιτεία

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος κρατικός λειτουργός, ο κ. Ηλίας Νόκας, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, χαρακτηρίζει ακριβή την Υδριάδα και αναφέρει στην “Καθημερινή” ότι «το συνολικό κόστος του έργου ήταν 2,8 εκατ. ευρώ, ένα ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σταθερές αφαλατώσεις σε 20 νησιά, οι οποίες θα κάλυπταν τις ανάγκες για 12-13 χρόνια» και συμπληρώνει ότι «για τη συντήρησή της απαιτείται ρυμούλκηση, η οποία είναι κοστοβόρα». Πάντως η ρυμούλκηση αναμένεται να γίνει σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι επτά από τα δέκα άνυδρα νησιά (Πάτμος, Πανορμίτης Σύμης, Λειψοί, Λέρος, Δονούσα, Αμοργός, Κίμωλος) διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. econews