Ο καφές των Καπουτσίνων!

  • Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:21

Έναν καπουτσίνο με μπόλικη κανέλα...ακούμε συχνά-πυκνά στην καθημερινότητά μας. Οι καλοί γνώστες και λάτρεις του είδους θα τον παραγγείλουν scuro (σκούρο), chiaro (χλωμό) ή skinny (ελαφρύ) αναφερόμενοι στην προτίμησή τους στο γάλα. Φυσικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι Έλληνες συνηθίζουμε να τον ζητάμε freddo (παγωμένο). Είναι ένας καφές που μας συνοδεύει όλες τις ώρες της ημέρας, στο γραφείο,στην παραλία, στο πλοίο...Συνίσταται και για τα απογεύματα αφού θεωρείται ήπιος.

Ποιά είναι όμως η ιστορία που κρύβει ο συγκεκριμένος καφές;

Σύμφωνα με την ιστορία, οι Καπουτσίνοι ή αλλιώς Καπουκίνοι ήταν ένα θρησκευτικό μοναχικό Τάγμα της Καθολικής εκκλησίας, το οποίο προήλθε από το μοναστικό Τάγμα των Φραγκισκανών. Η ίδρυση του έγινε από τον μοναχό Ματέο Ντα Μπάσκιο και η πιστοποίησή του από τον Πάπα Κλήμη Ζ'.

Το Τάγμα βρήκε μεγάλη απήχηση στο λαό της Γαλλίας το 1572. Οι μοναχοί στήριζαν πάντα τους αδύναμους κι έτσι εισέπραξαν μεγάλη αγάπη από πλήθος κόσμου.

Στα τέλη του 16ου αι. οι Καπουτσίνοι δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο Τάγμα με δικό τους αρχηγό κι έγιναν ανεξάρτητοι. Διαδραμάτισαν κύριο ρόλο στην Καθολική Αντιμεταρρύθμιση.

Εξαπλώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Με πρωτοβουλία του Pere Joseph de Paris εγκαταστάθηκαν και στην Ελλάδα (ενδεικτικά) στη Χίο και στη Νάξο (1627), στη Σύρο (1636), στην Άνδρο (1638), στο Ναύπλιο (1643,1656), στην Αθήνα (1656) και αλλού. Στη χώρα μας ίδρυσαν δύο μεγάλες Μονές, στην Αθήνα και στην Άνδρο.

Η παράδοση θέλει έναν από τους μοναχούς του Τάγματος, τον Μάρκο Ντ΄ Αβιάνο, ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον των Τούρκων στη Βιέννη (1683), εμπνευστή του καφέ! Λέγεται ότι οι Βιεννέζοι βρήκαν ξεχασμένους σάκους γεμάτους τούρκικο καφέ. Έτσι έφτιαξαν καφέ και για να τον κάνουν πιο ελαφρύ,τον ανάμιξαν με κρέμα και μέλι. Το χρώμα του καφέ έγινε ανοιχτό και θύμιζε τους μανδύες των μοναχών. Η κρέμα που έπεφτε από πάνω και κάλυπτε τον καφέ έμοιαζε με τις κουκούλες τους,απ΄ όπου κι ονομάζονταν Καπουτσίνοι(εκ του capuce που θα πει κουκούλα) κι ο καφές...ονομάστηκε cappuccino!

Την επόμενη φορά που θα χαλαρώνετε πίνοντας τον αγαπημένο σας καφέ, ίσως, έρθει στο νου σας τούτη η ιστορία...!

Καλή απόλαυση...!!

Ελένη Καρυδάκη