Συγχρηματοδοτούμενα έργα Δ. Σύρου

  • Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Με αρκετά μεγάλη έκπληξη και προβληματισμό, διαβάσαμε στην τοπική εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ότι ο Δήμος μας αδυνατεί να υλοποιήσει όλη την ομάδα των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης» (ΟΣΑΑ) προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής της πόλης μας, με αναπλάσεις, κατασκευές, ανακαινίσεις, ανάδειξη μνημείων καθώς και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο της Ερμούπολης.

Θα ήθελα να θυμίσω στους φίλους αναγνώστες, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή εξελέγη το 2010 επειδή κρίθηκε από το εκλογικό σώμα ικανότερη και εμπειρότερη ώστε να προχωρήσει τις σαρωτικές αλλαγές και τις δυσκολίες του «Καλλικράτη» καθώς και για να «ενώσει» τους τρεις πρώην Δήμους του νησιού σε έναν Ενιαίο Δήμο. Όλοι αναγνωρίσαμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, τις πάρα πολλές αρμοδιότητες με τις οποίες φορτώθηκαν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό, την πολυνομία, τη γραφειοκρατία, τη μείωση των χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος και γενικά όλα αυτά τα αρνητικά που προέκυψαν από την οικονομική κρίση στον τόπο μας.

Τα παραπάνω υπαρκτά προβλήματα δε θα πρέπει να αποτελούν το μόνιμο άλλοθι για τους υπεύθυνους στο Δήμο. Το να «χάνεται» ή τελικά να μειώνεται τόσο πολύ το οικονομικό αντικείμενο, συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων, είναι πρόβλημα για τη μεσοπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τόπου. Τα περισσότερα αναπτυξιακά θέματα της Σύρου δείχνουν να βαλτώνουν κι αν συνυπολογίσουμε τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα (αγροτιά-κτηνοτροφία), του δευτερογενή τομέα (ναυπηγείο σε μεγάλη ύφεση και εργαζόμενοι απλήρωτοι), της οικοδομής, του δημοσίου, των συνταξιούχων, των επιχειρήσεων (κλείνουν η μία μετά την άλλη), του τουρισμού (εξαρτάται κατά 90% από τον Έλληνα τουρίστα ο οποίος δεν έχει πια εισόδημα), καταλαβαίνουμε ότι το χρήμα που κινείται στο νησί μας «φτάνει» για τα απολύτως απαραίτητα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη συνεχή απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, τότε το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο.

Εκτός από την επικείμενη απώλεια πόρων στο ΟΣΑΑ (εύχομαι ειλικρινά να μη συμβεί), θα θυμίσω την πρόσφατη απώλεια του έργου «Συλλογή και μεταφορά λυμάτων Βάρης και Μ. Γιαλού προς την ΕΕΛ Ερμούπολης», προϋπολογισμού σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, από τα οποία θ’ απορροφηθούν μόνο οι περίπου 200.000 € για τις υποστηρικτικές μελέτες! Όσο κι αν προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να μας πείσει ότι στα θέματα της ΔΕΥΑΣ δεν εμπλέκεται ο Δήμος και ότι έχουν ήδη κάνει ενέργειες για να μπει το συγκεκριμένο έργο σε επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο, ο καθένας θα προτιμούσε να επενδύονταν τα 11 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31-12-2015 παρά την αβεβαιότητα και τη γραφειοκρατία μιας νέας ένταξης.

Συνεχίζω με την πρόσφατη ένταξη του έργου «Βελτίωση και επέκταση συστήματος ύδρευσης Βάρης και Μ. Γιαλού Σύρου» προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Η μελέτη που είχε εκπονηθεί από τον π. Δ. Ποσειδωνίας αφορούσε όλες τις περιοχές του πρώην Δήμου και το έργο που θα προέκυπτε θα ήταν της τάξης των 7-8 εκατ. ευρώ. Καλώς η ΔΕΥΑΣ έκανε την ένταξη μέρους του έργου για τη Βάρη και το Μ. Γιαλό και σίγουρα δεν ήταν εφικτό να ενταχθεί όλο το έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όμως 1,5 εκατ. ευρώ ένταξη για μια μελέτη που υπάρχει πλήρως ολοκληρωμένη στα συρτάρια του Δήμου από τις αρχές του 2012 (ενάμιση χρόνο πριν) θεωρώ πως είναι πολύ λίγο! Επίσης, εύχομαι ολόψυχα στη Δημοτική Αρχή να προλάβει να υλοποιήσει το έργο του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, μιας και για άλλη μια φορά, δεν υπήρχε κανένας να πιέζει και να ενοχλεί τον ανάδοχο της μελέτης (Εγνατία Α.Ε.) επί τρία χρόνια για να την ολοκληρώσει…

Θα μπορούσα να γράψω αρκετές σελίδες για «χαμένες ευκαιρίες», αλλά δε νομίζω να έχει νόημα. Είναι πασίδηλο πλέον ότι, οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες όπως περισσότερο από εμφανής είναι και η παντελής έλλειψη αντανακλαστικών. Η απουσία διάθεσης να «τρέξουν πράγματα» και η ραθυμία φαίνονται από χιλιόμετρα μακριά. Η έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης, εκ μέρους τόσο του Δημάρχου όσο και του λοιπού πολιτικού προσωπικού του Δήμου (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), εξακολουθούν να κρατούν τη Σύρο καθηλωμένη, σε μια δύσκολη, οικονομικά και δημοσιονομικά, περίοδο. Οι ευκαιρίες μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν, όπως λιγοστεύουν δραματικά και οι εναπομείναντες πόροι των διαρθρωτικών ταμείων. Ας ξυπνήσουν επιτέλους, ας αφήσουν τις δικαιολογίες και ας περισώσουν, όσο είναι καιρός, ότι προλαβαίνουν οι ιθύνοντες για το καλό του τόπου.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

Αλέξης Αθανασίου

τ. Πρόεδρος ΔΣ Δ. Ποσειδωνίας

Υ.Γ.: Αν κάποιοι από τα γραφόμενά μου, έβγαλαν τα συνήθη εύκολα συμπεράσματα περί ολιγωρίας του προϊσταμένου και των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας & Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Διαβάστε ακόμα