Διαμαρτυρία για ράμπες πεζοδρομίων

  • Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 15 Νοε. 2016 - 21:00

Με την κάτωθι επιστολή-έντονη διαμαρτυρία- μου θα ήθελα να σας θέσω το θέμα της καταλληλότητας κάποιων ραμπών πρόσβασης των Α.Μ.Ε.Α/πεζών.

Συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατα στην «ράμπα» που βρίσκεται στην είσοδο του υποσυστήματος του Ι.Κ.Α επί της οδού Αλέκου Παναγούλη η μητέρα μου γλίστρησε πατώντας στην ράμπα καθώς κινούνταν επί του πεζοδρομίου. Το γεγονός αυτό είχε δυστυχώς ως συνέπεια να μεταφερθεί επειγόντως στο Νοσοκομείο και να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ισχίου.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένεια μας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι η διαδικασία αποκατάστασης είναι αφενός επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Τα ερωτήματα που θέτω είναι τα ακόλουθα:

1) Πληροί η συγκεκριμένη ράμπα την κείμενη εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία;

2) Να επισημάνω ότι ουσιαστικά είναι μια επικλινής «ράμπα» για την οποία έχουν χρησιμοποιηθεί οι ίδιες πλάκες που χρησιμοποιούνται και για την πεζοδρόμηση!!!!! Δηλαδή δεν έχει το προβλεπόμενο αντιολισθητικό υλικό όπως έχουν άλλες ράμπες π.χ αυτή που βρίσκεται εμπρός ακριβώς από την επιχείρηση ΒΗΧΟΣ και η οποία κατά την γνώμη μου κατασκευαστικά ορθή.

3) Τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση από την απόληξη της ράμπας μέχρι τον κάθετο τοίχο; Η συγκεκριμένη ράμπα καταλήγει σχεδόν στον κάθετο τοίχο μη αφήνοντας κανένα σχεδόν οριζόντιο περιθώριο γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει μέσα στην ράμπα είτε αμαξίδιο που κινείται επι του πεζοδρομίου ή ακόμη και πεζός και ειδικά όταν η επιφάνεια είναι ολισθηρή π.χ σε βροχερή ημέρα οι συνέπειες θα είναι ολέθριες θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του. Για να μην πατήσεις μέσα στην ράμπα θα πρέπει να κινηθείς με το….πλαι!!

4) Στις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν οι ράμπες των πεζοδρομίων (σε ξένη χώρα), όπου αναφέρεται σαφέστατα στο γεγονός ότι ο τραυματισμός πεζών σε ράμπες πεζοδρομίων είναι σύνηθες φαινόμενο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει έχουν αντιολισθητική επιφάνεια.

5) Πραγματικά διερωτώμαι την χρησιμότητα/καταλληλότητας της συγκεκριμένης ράμπας καθώς κατά την γνώμη δεν νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ από αναπηρικό αμαξίδιο την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικά περιθώριο μέχρι τον κάθετο τοίχο ώστε να μπορεί να στρίψει το αμαξίδιο και να κινηθεί επι του πεζοδρομίου.

Ευελπιστώ η επιστολή μου λάβει την πρέπουσα αντιμετώπιση.

 

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Τόπακας