Προαγωγή για τον Λιμενάρχη Σύρου Ν. Σκευοφύλακα στη διεύθυνση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θητεία με πλούσιο έργο

“Καλός καπετάνιος σε γαλήνιες θάλασσες, αλλά και σε φουρτούνες” απεδείχθη ο Λιμενάρχης Σύρου Νικόλαος Σκευοφύλακας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λιμεναρχείο Σύρου, από όπου τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να μετατεθεί προς την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου μετά από διαταγή του υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη.

Το πολύτιμο έργο που αφήνει στους συναδέλφους του, αλλά και στον πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, Ιάκωβο Γκύζη, ο οποίος θα αναλάβει τα “ηνία” του Λιμεναρχείου Σύρου μετά τη μετάθεση του ίδιου, εξήραν οι παρευρισκόμενοι στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, προχθές αργά το απόγευμα, στον χώρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία προΐσταται ανώτερος ή ανώτατος Αξιωματικός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., υπάγεται απευθείας στο γραφείο του υπουργού.

Συγκίνηση, τιμή και πρόκληση

Ειδικότερα, στην εκδήλωση ο κ. Σκευοφύλακας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, με τους οποίους μοιράστηκε τα συναισθήματά του μετά από μία σημαντική διαδρομή κατά την οποία υπηρέτησε στο Λιμενικό Σώμα ως Λιμενάρχης. “Νιώθω συγκίνηση και ιδιαίτερη υπερηφάνεια που αποχαιρετώ το Λιμεναρχείο Σύρου, ένα Λιμεναρχείο με μεγάλη ιστορία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην τοπική κοινωνία σε μία κοινωνία που έχει μεγάλη ναυτική παράδοση” ανέφερε, λέγοντας πως, για τον ίδιο, η τοποθέτησή του στη θέση του διευθυντή στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, “είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μία μεγάλη πρόκληση για την μετέπειτα πορεία μου στο Λιμενικό Σώμα”. Απόφαση, αναφορικά με την οποία μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια “τόσο την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όσο και την Στρατιωτική Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την εμπιστοσύνη” που όπως σημείωσε, του έδειξαν, τοποθετώντας τον εκεί. Ο κ. Σκευοφύλακας εξέφρασε δε, την ιδιαίτερη χαρά που νιώθει καθώς παραδίδει τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Σύρου, “στον άριστο φίλο από τα παλιά και ιδανικό συνεργάτη, Πλοίαρχο Λ.Σ., Ιάκωβο Γκύζη”. “Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στη νέα του θέση και να υπάρχουν ανάλογες επιτυχίες όπως αυτές που έλαβαν χώρα κατά την δική μου περίοδο” υπογράμμισε απευθυνόμενος προς εκείνον.

Με συλλογική δουλειά “δάμασαν τις φουρτούνες”

Στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, ο Νικόλαος Σκευοφύλακας πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλλε και καταβάλλει το “αξιόλογο προσωπικό του Λιμεναρχείου Σύρου” προκειμένου να εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το σύνολο των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών του. Πρόκειται όπως υποστήριξε, για ένα προσωπικό “με περισσή όρεξη, επαγγελματικότητα και άριστη υπηρεσιακή εμπειρία”, το οποίο και ευχαρίστησε από καρδιάς για το υψηλό φρόνημα που επέδειξε. “Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι πάντα θα είμαι δίπλα τους και πρόθυμος να τους βοηθήσω σε ότι αφορά την υπηρεσιακή τους αποστολή σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο, την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και τον Έλληνα Ναυτικό” πρόσθεσε. Ο Λιμενάρχης δεν παρέλειψε στον λόγο του, να ευχαριστήσει επιπρόσθετα, το πλήρωμα των πλωτών μέσων του Λιμεναρχείου, λέγοντας πως στη συνέχεια του “ταξιδιού” του Λιμεναρχείου Σύρου, “θα βοηθήσουν τα μέγιστα τα πλωτά του Λιμεναρχείου Σύρου, το Ν/Γ-511, το ΠΛΣ-421, το ΠΛΣ-137 και το ΠΛΣ-336”, τα οποία όπως είναι γνωστό για τον ίδιο “αποτελούσαν πρωταρχικό σκοπό και όραμα”, από την πρώτη φορά που ανέλαβε τα σχετικά καθήκοντα του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής Σύρου, προκειμένου να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Υπογράμμισε μάλιστα, την πολύτιμη συνεισφορά μέσω χορηγιών, ανθρώπων που συνέδραμαν καταλυτικά για την επισκευή αυτών, όποτε κρίθηκε αναγκαίο. “Το ταξίδι που ακολούθησε το υπηρεσιακό πλοίο με καπετάνιο εμένα και στις δύο χρονικές περιόδους της θητείας μου, ως Λιμενάρχης, ήταν γεμάτο συγκινήσεις, αγωνίες, ωραίες στιγμές μα πάνω από όλα είχε ένα άριστο πλήρωμα, δηλαδή το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού που τελούσε υπό τις διαταγές μου, που κατάφερνε πάντα να ξεπερνά τις φουρτούνες και να πλέουμε σε γαλήνιες θάλασσες” δήλωσε κατηγορηματικά.

Στον κατάλογο με όσους ευχαρίστησε, δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει και τα στελέχη της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον διοικητή Χαράλαμπο Αϊβαλιώτη καθώς όμως, και το σύνολο των προσώπων στο νησί που συνεργάστηκε άψογα σε κάθε είδους ανάγκη και συγκεκριμένα από την πλευρά των δύο Εκκλησιών, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και όλων των ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανήκουν στην ευρύτερη ναυτική οικογένεια της Σύρου.

Πολύτιμη παρουσία στη θητεία του, τέλος, αποτελεί η οικογένειά του, τα μέλη της οποίας κατονόμασε και ευχαρίστησε δημόσια για την αγάπη τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Σκευοφύλακας αναφέρθηκε και στην παρουσία των μέσων ενημέρωσης όσον αφορά σε γεγονότα που αφορούσαν το Λιμεναρχείο Σύρου, εκφράζοντας την συμπάθειά του για την ουσιαστική συνεργασία που αναπτύχθηκε.

Επάξια προαγωγή και εποικοδομητική συνεργασία

Με επαινετικά λόγια αναφέρθηκαν στην πορεία του Νικόλαου Σκευοφύλακα όλοι όσοι μίλησαν στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Πρώτος πήρε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος τόνισε πως η “επάξια προαγωγή” του Λιμενάρχη Σύρου, συνοδεύεται τόσο από συναισθήματα χαράς, όσο όμως και από συναισθήματα λύπης, καθώς “ανάμεσα από την οικογένεια της μικρής μας κοινωνίας, αναχωρεί ένας καλός και εκλεκτός συνεργάτης και φίλος μας” όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε. Συμπλήρωσε δε, πως σε κάθε επίπεδο η συνεργασία υπήρξε άψογη, τιμώντας τον για την ουσιαστική παραμονή του στη θέση του Λιμενάρχη Σύρου με το μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης, τον σταυρό της Οσίας Μεθοδίας.

Από την πλευρά του, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου συνεχάρη τον κ. Σκευοφύλακα, λέγοντας πως η προαγωγή του αποτελεί ένα αποτέλεσμα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων του, προσφέροντάς του ένα αναμνηστικό δώρο από την Καθολική Επισκοπή Σύρου.

“Καλή σταδιοδρομία στη νέα του θέση” ευχήθηκε ακολούθως, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός προσφέροντάς του ένα λεύκωμα για τη ναυτιλία στη Σύρο κατά τον 19ο αι., ενώ με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Λιμενάρχη και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, Γιώργος Μηλιός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως “σήμερα μετά από μία πολύχρονη συνεργασία αποχαιρετούμε τον ίδιο με θλίψη, αλλά και με μεγάλη χαρά καθώς τον βλέπουμε να εξελίσσεται όπως πραγματικά του αξίζει”.

Στη συνέχεια, ο επερχόμενος Λιμενάρχης Σύρου, Ιάκωβος Γκύζης αφού ευχαρίστησε τον ίδιο για την εποικοδομητική συμπόρευσή τους στο Λιμεναρχείο Σύρου, σημείωσε πως “εκείνος θα πρέπει να γνωρίζει πως το Λιμεναρχείο Σύρου θα είναι πάντα το σπίτι του”, δωρίζοντάς του ένα ξύλινο μικρό καΐκι. Τέλος, εκπρόσωπος του ΝΟΣ Σύρου προσέφερε ένα ακόμη αναμνηστικό δώρο, εκφράζοντας τις πιο ζεστές ευχές στον κ. Σκευοφύλακα για τη νέα πορεία του.