Το πρόγραμμα "Υδάτινες Γέφυρες" ξανά στη Σύρο

  • Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, 2015 - 15:15
  • /   Eνημέρωση: 12 Φεβ. 2015 - 7:25

Μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Σύρο, στη διάρκεια της οποίας υλοποιήθηκαν συναντήσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών, το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, η πρωτοβουλία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της  Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), επανέρχεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κορυφώνοντας τις δράσεις για την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό. 

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 16-18 Φεβρουαρίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκεται στη Σύρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού, που θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους πολίτες και παράλληλα  να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους.

Στο πλαίσιο της 3ημερης επίσκεψής του στη Σύρο, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα πραγματοποιήσει, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε χίλιους περίπου μαθητές, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και το ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου. Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις θα έχουν χαρακτήρα διαδραστικό, που ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή των μαθητών και θα συνοδεύεται από διανομή ειδικά σχεδιασμένων Φύλλων Εργασίας αλλά και εγκατάσταση μειωτήρων ροής νερού για την περαιτέρω εξοικείωσή τους με τα θέματα των υδατικών πόρων και τη διερεύνηση πρακτικών για την ορθολογική χρήση τους.

Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 10 π.μ.-2 μ.μ. στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Σύρου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα και Εργαστήριο Διαβούλευσης, με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με την διαχείριση του νερού στο νησί της Σύρου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Σύρου κ. Γιώργος Μαραγκός και θα συμμετάσχουν, εκ μέρους της ΔΕΑΥ Σύρου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Αλτουβάς και ο Διευθυντής κ. Γιώργος Βακόνδιος, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων Ν. Αιγαίου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ηλίας Νόκας,  ο Αν. Προϊστάμενος του τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Αθανάσιος Δρόσος και ο εκπρόσωπος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Νίκος Χαλκιάς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 5μ.μ.  στον πεζόδρομο της Ερμούπολης θα διεξαχθεί δυναμική εκδήλωση δρόμου (street event) με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, την καταγραφή των ζητημάτων που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και τη γενικότερη ενημέρωσή τους.

Τέλος, και στο πλαίσιο της συντονισμένης και συνδυαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση του νερού φορέων, θα πραγματοποιηθεί διήμερο (16&18/2) Επιμορφωτικό Σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑ Σύρου και του Δήμου με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και κατ’επέκταση της εξυπηρέτησής του.