Απολογισμός για τις Υδάτινες Γέφυρες στη Σύρο

  • Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, 2015 - 14:11

H Σύρος ήταν η πρώτη από τις 10 πόλεις υλοποίησης του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό, που ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για την ορθολογική διαχείριση του αστικού και ημιαστικού νερού.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS βρέθηκε για δεύτερη φορά στο πανέμορφο κυκλαδονήσι, πραγματοποιώντας σειρά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που απευθύνθηκαν σε ομάδες πολιτών και αρμόδιους φορείς, κερδίζοντας το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και θέτοντας τις βάσεις για ευρεία ενημέρωση και δικτύωση σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού. Η πρώτη επίσκεψη στη Σύρο του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό, που υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2014, με βασικό αντικείμενο συναντήσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 16-18 Φεβρουαρίου, ειδικά καταρτισμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισκέφθηκαν σχολεία του νησιού και συνολικά πάνω από 700 μαθητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την αξία του νερού και για καθημερινές πρακτικές ορθολογικής διαχείρισής του, ενώ παράλληλα εξοικειώθηκαν με τη χρήση εργαλείων εξοικονόμησης, όπως είναι οι μειωτήρες ροής νερού.

Στη διάρκεια της 3ημερης επίσκεψης στη Σύρο, δέσποσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 10 π.μ.-2 μ.μ. στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Σύρου, η οποία περιελάμβανε ενημερωτική Ημερίδα και Εργαστήριο Διαβούλευσης για τα ζητήματα διαχείρισης του νερού στη Σύρο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Σύρου κ. Μάριος Βουτσίνος, εκ μέρους της ΔΕΥΑ Σύρου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Αλτουβάς και ο Διευθυντής κ. Γιώργος Βακόνδιος, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων Ν. Αιγαίου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ηλίας Νόκας, ο Αν. Προϊστάμενος του τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Αθανάσιος Δρόσος και ο συνεργάτης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων κ. Νίκος Χαλκιάς. Στην ημερίδα έγινε αναλυτική παρουσίαση των στόχων και εργαλείων του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν καίρια υδατικά ζητήματα του νησιού όπως είναι η αφαλάτωση και η προοπτική υιοθέτησης της πρακτικής επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων. Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης που ακολούθησε, προκρίθηκε η ιδέα της εντατικοποίησηςτης ενημέρωσης των χρηστών από τη ΔΕΥΑΣ με την ενσωμάτωση σχετικού φυλλαδίου στους λογαριασμούς νερού.

Επιπρόσθετα, και με στόχο τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας της ΔΕΥΑ Σύρου με το κοινό, το διήμερο 16 & 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν Επιμορφωτικά Σεμινάρια στα στελέχη της, με κεντρικό άξονα μεθοδολογίες συμμετοχικών διαδικασιών, επικοινωνίας, διοργάνωσης εκστρατειών και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τέλος το πρωί της Τετάρτης, συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, πραγματοποίησαν δράσεις ενημέρωσης στην Ερμούπολη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και καταγράφοντας τις απόψεις του για τις υδατικές προκλήσεις του νησιού.