Την έκδηλη ικανοποίηση κατοίκων και φορέων των μικρών νησιών, αποσπά η εθελοντική ομάδα της «+πλευσης», κατά τη διάρκεια του φετινού Διάπλου

Διάπλους… προσφοράς

  • Τρίτη, 12 Απριλίου, 2016 - 22:48
  • /   Eνημέρωση: 13 Απρ. 2016 - 23:00

Με μεγάλη επιτυχία και ικανοποίηση από την πλευρά των κατοίκων, πραγματοποιείται ο Διάπλους 2016 της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας +πλευση (Σύμπλευση), με τους εθελοντές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στις τοπικές κοινωνίες.

Μέχρι στιγμής, οι εθελοντές της Σύμπλευσης, έχουν επισκεφτεί τα νησιά της Κιμώλου, της Φολεγάνδρου, της Σικίνου και της Σχοινούσας, όπου με την αρωγή των Δήμων, έχουν πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις για όλους τους κατοίκους, ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία, ενώ έχουν προχωρήσει σε δωρεές υλικών και εξοπλισμών.

Νέο πολυγήπεδο στην Κίμωλο

Η υποδοχή στο λιμάνι της Κιμώλου το μεσημέρι, ήταν συγκινητική, με τα παιδιά του Δημοτικού να προσφέρουν στους εθελοντές της Σύμπλευσης λουλούδια και ζωγραφιές.

Αμέσως μετά, οι άνθρωποι της ομάδας που ήταν επιφορτισμένοι με αυτό «έστησαν» τα ιατρεία στο Αφεντάκειο Γηροκομείο και το Αγροτικό Ιατρείο και, με ένα μικρό διάλειμμα, όλοι ετοιμάστηκαν για την πρώτη πολιτιστική εκδήλωση το απόγευμα, αλλά και τα εγκαίνια του νέου πολυγηπέδου.

Με μία απολαυστική παράσταση Καραγκιόζη, προσφορά της Σύμπλευσης στους μικρούς κατοίκους της Κιμώλου και όχι μόνο, ξεκίνησε και ουσιαστικά ο Διάπλους του 2016.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού, δεκάδες παιδιά και άλλοι τόσοι μεγάλοι γέλασαν με την καρδιά τους με την παράσταση του θεάτρου σκιών Namaste και στη συνέχεια, βγήκαν στο καινούργιο πλέον προαύλιο.

Ένα προαύλιο που πλέον είναι διαμορφωμένο σε ένα υπερσύγχρονο πολυγήπεδο, με ειδικό τάπητα και όλα τα απαραίτητα για την άθληση και την ασφάλεια των μικρών μαθητών. Το έργο είναι χορηγία του Lascaris Foundation.

Οι τοπικές και άλλες λιχουδιές που προσέφερε στους εθελοντές ο σύλλογος γονέων, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, προσέθεσαν την απαραίτητη "γλυκιά νότα" στην βραδιά.

Ακολούθησε τραπέζι, που παρέθεσε στους ανθρώπους της Σύμπλευσης ο Δήμος της Κιμώλου και, με καλή διάθεση και την καλύτερη φιλοξενία, όλοι ετοιμάστηκαν για το επόμενο πρωί και τα ιατρεία όπου θα εξεταστούν οι κάτοικοι του νησιού.

Οι κάτοικοι της Κιμώλου για τρίτη χρονιά ήρθαν σε μεγαλύτερους αριθμούς ήδη αρκετά πριν το άνοιγμα, δικαιώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για την υγειονομική τους κάλυψη.

Το μικροβιολογικό τμήμα πήρε δείγματα αίματος από 81 άτομα, αριθμό κατά πολύ υψηλότερο από τα 51 δείγματα που είχαν συλλεχθεί πέρυσι.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές εκατοντάδες εξετάσεων 17 διαφορετικών ειδικοτήτων στα ιατρεία που λειτούργησαν οι γιατροί και οι εθελοντές, όπου προσήλθαν 155 άτομα, αυξάνοντας και εκεί τις προηγούμενες επιδόσεις της Σύμπλευσης στο νησί.

Ειδική μέριμνα χρειάστηκε για έναν κάτοικο που προσήλθε στο ορθοπεδικό τμήμα με κάταγμα, μετά από ατύχημα. Έγινε ναρθηκοποίηση και με σκάφος της Σύμπλευσης προωθήθηκε στη Μήλο προκειμένου τελικά να μεταβεί στην Αθήνα για τα περαιτέρω.

Παράλληλα, το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη δράσεις, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο-λύκειο του νησιού.

Στην πρώτη, λειτούργησε εργαστήρι ανθρώπινων σχέσεων, με διαδραστικά παιχνίδια, χορό, θεματικές για τα συναισθήματα, το σώμα κτλ, το οποίο παρακολούθησαν όλα τα παιδιά του Δημοτικού της Κιμώλου.

Στη δεύτερη έγινε στα μεγαλύτερα παιδιά παρουσίαση και αφήγηση της Ιστορίας του Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη από την εγγονή του και συγγραφέα του βιβλίου «Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό» κα. Μαρία Κοντού.

Και στα δύο σχολεία η Σύμπλευση προσέφερε ποικίλο εκπαιδευτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και υλικά.

Χωρίς κανένα πρόβλημα η εξυπηρέτηση στην Φολέγανδρο

Μία ώρα πριν τα υπόλοιπα ιατρεία της Σύμπλευσης, το μικροβιολογικό ξεκίνησε να υποδέχεται τους κατοίκους στο δημοτικό σχολείο του νησιού και, όπως αποδείχθηκε, υπήρχε λόγος. Στις λίγες ώρες που διαρκεί η αιμοληψία, προσήλθαν 59 άτομα, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2015.

Στον σχεδιασμό των ιατρείων στη Φολέγανδρο είχε ληφθεί αντίστοιχη πρόνοια μεγάλης προσέλευσης και για τα υπόλοιπα ιατρεία. Έτσι, φέτος αυτά αναπτύχθηκαν όχι μόνο στο γυμνάσιο και το αγροτικό ιατρείο, αλλά και σε τρεις διαφορετικούς χώρους του δημαρχείου, ενώ οι οδοντογιατροί της Σύμπλευσης βρίσκονταν «σπίτι τους», δηλαδή στο οδοντιατρείο του νησιού που η Σύμπλευση εξόπλισε πλήρως και προσέφερε στον περυσινό διάπλου, με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Ανδρέα Πετράκη.

Με τον τρόπο αυτό, αποφεύχθηκε το «αδιαχώρητο» και εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι κάτοικοι και ιδιαίτερα άτομα μεγάλης ηλικίας που είχαν ευκολότερη πρόσβαση και αναμονή μέχρι την ώρα της εξέτασης.

Στα ιατρεία της Σύμπλευσης προσήλθαν 184 κάτοικοι κάθε ηλικίας, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εξετάσεις 17 διαφορετικών ειδικοτήτων.

Την ώρα που οι γιατροί εξέταζαν τους κατοίκους, οι υπόλοιπες δράσεις της Σύμπλευσης στη Φολέγανδρο ήταν σε εξέλιξη.

«Γιορτή» η άφιξη της Σύμπλευσης στη Σίκινο

Η Σίκινος διατηρεί μία ιδιαίτερη σχέση με τη Σύμπλευση, που έχει εκφραστεί στο παρελθόν με υποδοχές τόσο ζεστές ώστε να είναι αξέχαστες στους εθελοντές. Φέτος, είχαμε φροντίσει ώστε να ανταποδόσουμε, με το που θα φτάναμε στο ντόκο.

Τα καπνογόνα και οι κόρνες κατά την υποδοχή, έγιναν φέτος υπό τη συνοδεία… σειρήνας. Της σειρήνας του οχήματος διακομιδής εκτάκτων περιστατικών που η Σύμπλευση εξόπλισε και δώρισε στη Σίκινο, βάζοντας τέλος στην αγωνία των κατοίκων για την ασφαλή και ταχεία μεταφορά όσων έχουν ανάγκη στις κατάλληλες υποδομές υγείας.

Τα εγκαίνια και ο καθιερωμένος αγιασμός έγιναν στο σημείο που δέσαμε και συνοδεύτηκαν από κέρασμα ρακής και εξαιρετικών τοπικών εδεσμάτων.

Αμέσως μετά, όσοι ήταν επιφορτισμένοι με το στήσιμο των ιατρείων μετέβησαν στο δημοτικό σχολείο και το αγροτικό ιατρείο, προκειμένου να προετοιμάσουν τους χώρους για να υποδεχθούν τους κατοίκους το επόμενο πρωί.

Η προσφορά όμως είχε ήδη ξεκινήσει, όπως μαρτυρούσαν τα παιδικά γέλια που ακούγονταν από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Εκεί, η παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών NAMASTE είχε ήδη ξεκινήσει με μεγάλη προσέλευση παιδιών και μεγάλων.

Το βράδυ, ο δήμος της Σικίνου έκανε το τραπέζι στους εθελοντές της Σύμπλευσης στη Χώρα και όλοι είχαν την ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τους ανθρώπους του νησιού που γνωρίζουν καλά, αλλά και να κάνουν μία ευχάριστη ανάπαυλα, πριν «πιάσουν δουλειά» ξανά το επόμενο πρωί στα ιατρεία.

Οι εθελοντές της Σύμπλευσης, πραγματοποίησαν εκατοντάδες ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις στους κατοίκους της Σικίνου, στο πλαίσιο του φετινού Διάπλου.

Συνολικά, στο δημοτικό σχολείο και το αγροτικό ιατρείο προσήλθαν 95 άτομα, ενώ το μικροβιολογικό πήρε 59 δείγματα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του μόνιμου πληθυσμού του νησιού.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους οδοντογιατρούς της ομάδας που κάλυψαν μεγάλο αριθμό κατοίκων μέχρι και αρκετή ώρα μετά το τυπικό κλείσιμο των ιατρείων.

Οι υπόλοιπες δράσεις της Σύμπλευσης στο νησί υλοποιήθηκαν επίσης όπως ήταν σχεδιασμένο και με σημαντική προσέλευση μικρών και μεγάλων:

•             εργαστήρι ανθρώπινων σχέσεων (διαδραστικά παιχνίδια, χορός, θεματικές για τα συναισθήματα, το σώμα κτλ)

•             αφήγηση της Ιστορίας του Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη από την εγγονή του και συγγραφέα του βιβλίου «Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό» κα. Μαρία Κοντού

•             πρόγραμμα Heart II – «Μαθαίνω να μη Καπνίζω» από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου» του υπουργείου Παιδείας

Το έργο των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα σχολεία ενισχύθηκε με την δωρεά εκπαιδευτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η παράδοση του οποίου έγινε στο Δημοτικό του νησιού.

Πανηγυρική είσοδος και στη Σχοινούσα

Με ζωντανή μουσική, τοπικά εδέσματα και πολύ τραγούδι και χορό, η Σχοινούσα υποδέχθηκε τους εθελοντές της Σύμπλευσης, που διασκέδασαν μαζί με τους κατοίκους όλων των ηλικιών, συνεχίζοντας μία παράδοση φιλοξενίας που παραμένει το ίδιο ζεστή σε κάθε διάπλου.

Το πρωί, το μικροβιολογικό τμήμα ξεκίνησε ως είθισται πρώτο και η προσπάθεια έφερε καρπούς, καθώς τα 55 δείγματα που ελήφθησαν ήταν και πάλι σημαντικά περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Στα ιατρεία που λειτούργησαν στο σχολείο και το αγροτικό ιατρείο προσήλθαν συνολικά 60 κάτοικοι, με τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν να είναι και πάλι εκατοντάδες.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου πραγματοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες δράσεις της Σύμπλευσης: το εργαστήρι ανθρώπινων σχέσεων (διαδραστικά παιχνίδια, χορός, θεματικές για τα συναισθήματα, το σώμα κτλ), η αφήγηση της Ιστορίας του Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη από την εγγονή του και συγγραφέα του βιβλίου «Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό» κα. Μαρία Κοντού και το πρόγραμμα Heart II – «Μαθαίνω να μη Καπνίζω» από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου» του υπουργείου Παιδείας.

Στο ίδιο σημείο έγινε και η παράδοση 12 κιβωτίων με εκπαιδευτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δώρισε η Σύμπλευση για την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών.