Συντριβή Airbus νότια της Καρπάθου

  • Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2016 - 12:38

Τραγική κατάληξη για το Airbus Α320 της Egyptair που εκτελούσε την πτήση MS804 από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 02:45 (τοπική ώρα Αιγύπτου).

Το αεροπλάνο φαίνεται ότι συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου και στο σημείο έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις έρευνας ελληνικών, αιγυπτιακών και γαλλικών αρχών.

Για συντριβή στην ίδια θαλάσσια περιοχή κάνουν λόγο και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, το στίγμα χάθηκε περίπου δύο λεπτά αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Εκείνη την ώρα βρισκόταν 7 μίλια νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη.

Η ώρα ήταν 03:29 τα ξημερώματα. Στις 03:26 ώρα Ελλάδος, ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελληνικού πύργου ελέγχου με τον πιλότο, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε.

Αμέσως οι ελληνικές αρχές κινητοποίησαν τις δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, ενώ επικοινώνησαν και με την αιγυπτιακή πλευρά, η οποία ωστόσο αγνοούσε τα δεδομένα για το αεροσκάφος.

Όπως είπε ο κ. Λιντζεράκος στην επικοινωνία που είχε ο Πύργος Ελέγχου του FIR Αθηνών με τον πιλότο στις 02:55 τα ξημερώματα, ενώ βρισκόταν πάνω απο τη νήσο Κέα, εκείνος δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα τήρησε όλες τις συντεταγμένες που του δόθηκαν μέχρι να βγει απο τον εναέριο ελληνικό χώρο.

Το αεροσκάφος την ώρα της εξαφάνισής του βρισκόταν στα 37 χιλιάδες πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Αν και ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αιγυπτιακή στρατιωτική μονάδα είχε λάβει ηλεκτρονικό σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος στις 04.26 τοπική ώρα (05.26 ώρα Ελλάδος), δηλαδή περίπου δύο ώρες μετά την εξαφάνισή του. Ωστόσο, η είδηση αυτή διαψεύδεται από τον στρατό.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις έρευνες με δύο αεροσκάφη C-130, τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ένα ελικόπτερο Super Puma. Στο σημείο στέλνει πλοία και αεροσκάφη και η Γαλλία.

Επιβάτες

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 56 επιβάτες (μεταξύ των οποίων ένα παιδί και δύο βρέφη) και 10 μέλη πληρώματος.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της Egyptair, από τους επιβάτες 30 είναι Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός, 1 Καναδός, 1 Βέλγος, 1 Πορτογάλος, 1 Αλγερινός, 1 Σουδανός, 1 πολίτης του Τσαντ, 2 Ιρακινοί, 1 Σαουδάραβας και 1 Κουβεϊτιανός.

Συγγενείς των επιβατών βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο Σαρλ-ντε-Γκολ του Παρισιού αλλά και στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού, Ισμαήλ Σερίφ: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

πηγή: efsyn