Ασφαλής από τη λειψυδρία ο πληθυσμός των σπάνιων αίγαγρων της Αντιμήλου, σύμφωνα με τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

«Έμπρακτη φροντίδα για το περιβάλλον»

Τις ανησυχίες, σχετικά με την κατάσταση των αιγάγρων της Αντιμήλου, καθησυχάζει ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, με αφορμή τα φαινόμενα λειψυδρίας στο νησί, τα οποία ενδεχομένως να είχανε επηρεάσει τον πληθυσμό των σπάνιων θηλαστικών της νησίδας.

Ο αίγαγρος ή κοινά αγριοκάτσικο είναι θηλαστικό και μηρυκαστικό ζώο, που ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων. Απαντάται από την Ευρώπη ως τη Μικρά Ασία και από την Κεντρική Ασία ως τη Μέση Ανατολή, σε ορεινές κυρίως περιοχές. Είναι πολύ ευκίνητο ζώο και έχει μεγάλη ικανότητα να σκαρφαλώνει σε κατακόρυφες βραχώδεις πλαγιές. Τα αρσενικά ζουν μοναχικά, ενώ τα θηλυκά σε αγέλες, μέχρι 500 ζώων, ενώ έχει παρατηρηθεί, ότι ζουν από 12 ως 22 χρόνια.

Στον ελληνικό χώρο γνωστότερο είδος είναι ο αίγαγρος ο κρητικός, ή όπως είναι ευρέως γνωστό, κρι-κρι. Ο αίγαγρος της Αντιμήλου, συγγενικό είδος με το κρι-κρι της Κρήτης, αποτελεί πληθυσμό πιθανόν αρχαίας προέλευσης, που επιβιώνει στην Αντίμηλο ή Ερημόμηλο, βραχονησίδα με αδρανές ηφαίστειο, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μήλου και φαίνεται να έχει υποστεί σε κάποιο βαθμό υβριδισμό με ήμερα κατσίκια.

Το αγριοκάτσικο κινδυνεύει με εξαφάνιση και για το λόγο αυτό στην Ελλάδα το κυνήγι του απαγορεύτηκε.

Διαδικασίες λήψης έκτακτων μέτρων πρόληψης

Δεδομένου, ότι το τελευταίο διάστημα, όπως έχει αναφερθεί και σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας, το νησί της Μήλου ταλανίζεται από φαινόμενα λειψυδρίας, εγείρονται ανησυχίες, σχετικά με την επάρκεια νερού στην Αντίμηλο, για τις ανάγκες των αιγάγρων.

Για το λόγο αυτό και καθώς το ζήτημα έχει θιχθεί από τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, τα μέλη του οποίου επισκέπτονται συχνά την Αντίμηλο, σε συνεργασία και με το Δασονομείο Μήλου, προκειμένου να διασφαλίσουν, ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τον πληθυσμό των σπάνιων αγριοκάτσικων, ενημερώνει, πως «εδώ και πολλά χρόνια έχει οργανώσει και συμμετάσχει, μαζί και με άλλους εθελοντές, σε διάφορες εξορμήσεις στην Αντίμηλο με την άδεια, τον έλεγχο και τη συμμετοχή του Δασονομείου Μήλου. Αντικείμενο τους είχαν την εθελοντική βοήθεια σε δράσεις του Δασονομείου για τους αίγαγρους. Γίνονταν από έναν απαραίτητο, περιορισμένο αριθμό ατόμων-εθελοντών και χωρίς δημόσια ανακοίνωση».

Παράλληλα, ο Όμιλος ευχαριστεί «τους εθελοντές όλων αυτών των χρόνων, μέλη του συλλόγου μας και όχι που συμμετείχαν σε αυτές τις προσπάθειες. Η έλλειψη δημοσιότητας αυτής τους της συμμετοχής κάνει την προσπάθεια τους ακόμα πιο ευγενική. Πρέπει να είμαστε ως κοινωνία περήφανοι γι’ αυτούς που χωρίς την παραμικρή διάθεση προβολής καταθέτουν τον χρόνο και τον κόπο τους για κάτι καλύτερο στο περιβάλλον του νησιού μας».

Περνώντας στο προκείμενο ζήτημα, διευκρινίζεται, πως «ιδιαίτερη δράση σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί η  επανειλημμένη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για την συντήρηση ενός παλαιού, μπαζωμένου πηγαδιού κοντά στη θάλασσα, σημαντικής πηγής νερού για τα ζώα», με τον Όμιλο να εξηγεί, πως «η φετινή χρονιά ήταν πολύ δυσμενής λόγω του χαμηλού ύψους των βροχοπτώσεων το χειμώνα. Μολονότι ήταν γνωστή η μικρή ποσότητα νερού στην υπαίθρια λιμνοδεξαμενή της κορυφής οι αντίξοες καιρικές συνθήκες για μεγάλο διάστημα δεν επέτρεψαν την οργάνωση αποστολής».

Ταυτόχρονα, ενημερώνει τους πολίτες, πως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 6 του μήνα, «εθελοντική ομάδα δύο ατόμων, αποτελούμενη από τους Καβαλιέρο Αντώνη και Νίνο Θέμη, με την συμμετοχή εκπρόσωπου του Δασονομείου Μήλου, επισκέφτηκε την Αντίμηλο και πραγματοποίησε την απαραίτητη εργασία της μεταφοράς, με γεννήτριες, του νερού της βροχής που συγκεντρώνεται στις κλειστές δεξαμενές της παλιάς στρατιωτικής βάσης στην υπαίθρια λιμνοδεξαμενή, της οποίας το νερό είχε μόλις εξαντληθεί. Η ενέργεια αυτή ήταν το περισσότερο που μπορούσε να γίνει σε αυτή τη φάση και με τα μέσα που υπήρχαν», ενώ διαμηνύει, πως «δεν υπήρχαν πρόσφατα νεκρά ζώα.  Γνωρίζουμε αυτά τα στοιχεία λόγω της συμμετοχής μας στις συζητήσεις με το Δασονομείο Μήλου για την οργάνωση και αξιολόγηση αυτής της εξόρμησης».

«Για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί φέτος λόγω της ανομβρίας, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το Δασαρχείο, ο εν’ λόγω φορέας κινεί τις διαδικασίες για την λήψη έκτακτων μέτρων, με τη συνδρομή Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, υπενθυμίζοντας, πως «ο σύλλογος μας θα είναι βοηθός σε κάθε προσπάθεια του Δασαρχείου. Δείχνουμε έτσι έμπρακτα φροντίδα για το περιβάλλον».

Ανησυχία λόγω πρότερων δραματικών συμβάντων

Οι ανησυχίες, σε ό,τι αφορά στην προστασία των αιγάγρων από τη λειψυδρία, εγείρονται εύλογα, λόγω παλαιότερου συμβάντος, που είχε καταλήξει σε θάνατο περίπου 50 ζώων, το καλοκαίρι του 2007.

Πριν από 9 χρόνια και πάλι εντός του Αυγούστου, σε επίσκεψη των υπαλλήλων του δασονομείου Μήλου στη νησίδα, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ταυτόχρονα προστατευμένη περιοχή του δικτύου Natura 2000, προκειμένου να εποπτεύσουν τις συνθήκες για τον πληθυσμό των αιγάγρων, διαπίστωσαν, πως λόγω του μεγάλου προβλήματος ξηρασίας, που έπληττε εκείνη την περίοδο την περιοχή, περίπου 50 αίγαγροι, εκ των 700, που βρίσκονταν τότε στο νησάκι, ήταν νεκροί.

Όπως είχε εξηγήσει σε δηλώσεις του το 2007 ο Διευθυντής Δασών Κυκλάδων, στην Αντίμηλο υπάρχει μόνο μία πεπαλαιωμένη δεξαμενή, ενώ η λίμνη από την οποία έπιναν νερό είχε στερέψει, γεγονός, που υπέκρυπτε κίνδυνο, αν δεν αντιμετωπιζόταν άμεσα, αποδεκατισμού του πληθυσμού των αγριοκάτσικων.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο μετέφερε νερό από φράγμα της Μυκόνου στην δεξαμενή της Αντιμήλου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα με Σινούκ μεταφέρθηκαν εκ νέου τροφή και νερό, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των άγριων και σπάνιων θηλαστικών να ανακάμψει και να παρατηρηθούν άμεσα και νέες γεννήσεις.