Ενημερωτικές ενέργειες για το «Αγροκήπιο Παροικιάς - Βιωματικό Πάρκο» από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων

Η στόχευση στην Πάρο

  • Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:11

Τις προοπτικές του Αγροκηπίου Παροικιάς, όπως αυτές στοχοθετήθηκαν από τους υποστηρικτές του και γνωστοποιήθηκαν στα αρμόδια υπουργικά κλιμάκια, επικοινωνεί με τη δημοσιοποίηση τους η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων.

Μία ολοκληρωμένη πρόταση για το «Αγροκήπιο Παροικιάς - Βιωματικό Πάρκο» κατατέθηκε από τους εκπροσώπους του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή» και της «real farm», φορείς που υποστηρίζουν την πρόταση, στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Κατόπιν της παρουσίασης της πρότασης συμφωνήθηκε πως το Αγροκήπιο της Παροικιάς μπορεί να λειτουργήσει ως πιλοτικό για τα νησιά μας, διότι συνάδει με την φιλοσοφία και τους στόχους των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βιο-οικονομία, αειφορία, βιοποικιλότητα, απασχόληση, εκπαίδευση/κατάρτιση).

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση γίνεται γνωστό στη συνάντηση με τον υπουργό έγινε μια σύντομη παρουσίαση της πρότασης, δίνοντας έμφαση στην αποδοχή της από την τοπική κοινωνία, καθώς και τη δυνατότητα να εφαρμοστεί ευρύτερα στο Κυκλαδικό χώρο και όχι μόνο.

Σε τι προσβλέπει η πρόταση

Τα σημεία της πρότασης που ιδιαιτέρως τονίστηκαν είναι:

α) Η ανάδειξη της πανίδας και χλωρίδας του τόπου και ευαισθητοποίηση σε αυτά.

β) Η βιωματική επαφή με την παραδοσιακή και βιολογική γεωργία και ορισμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους.

γ) Η ανάδειξη του ιδιαίτερο λαϊκού πολιτισμού, δημιουργώντας Λαογραφικό μουσείο και εντευκτήριο.

δ) Η ισομερής οικονομική ανάπτυξη, με τη διευκόλυνση δημιουργίας συνεταιρισμών και την προώθηση πνεύματος παραγωγικής αυτοδυναμίας -στο βαθμό του δυνατού- ιδίως στο πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και τουρισμό για όλο το χρόνο, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δυνατότητα παραμονής των νέων στον τόπο και

ε) Τη δημιουργία εκδηλώσεων και διαδραστικών δραστηριοτήτων που θα υποστηρίζουν την βιωματική μάθηση των παραπάνω.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες (μαζί και με άλλες) έχουν ως στόχο τα παιδιά και οι νέοι να αποκτήσουν ιστορική μνήμη, τοπική ταυτότητα και εθνική συνείδηση, δεδομένα που συμβάλλουν τελικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του Παριανού λαού.

Κατά την ανάλυση της πρότασης επισημάνθηκε ότι το αγροκήπιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο πυλώνα–παράδειγμα τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργού δράσης και συμμετοχής των κοινωνικών φορέων του νησιού και του Δήμου, με έμπρακτη σύζευξη του τουρισμού–πολιτισμού, γεωργίας και ντόπιας δημιουργίας, ένα πρότυπο δημιουργίας-λειτουργίας- συνείδησης για τα χωριά μας, τα άλλα νησιά και όχι μόνο.

Εκφράστηκε δε η πεποίθηση εκ μέρους των εκπροσώπων των φορέων της Πάρου ότι το νησί και η χώρα χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που να στοχεύουν στην ποιότητα, την αυτοδυναμία και την ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Προοπτικές που απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες

Εκ μέρους των στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποιήθηκαν καίρια στοιχεία εξυπηρέτησης της πρότασης, που θα διευκολύνουν στην υλοποίηση της.

Αναφορικά με την έκταση –περίπου 7 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο στο Δήμο-, να κατατεθεί σχετικό αίτημα για την αξιοποίηση της συνολικής έκτασης του αγρού στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρότασης. Αυτή η πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί από την τοπική αρχή - το Δήμο Πάρου ή από τυχόν αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, εφόσον έχει συσταθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει θετικά για την εκ’ νέου παραχώρηση με σκοπό την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

Κατά συνέπεια θα πρέπει άμεσα ο Δήμος Πάρου να συζητήσει την πρόταση. [Αίτημα το οποίο η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (εκπροσωπώντας και τους άλλους φορείς) έχει υποβάλει στο Δήμο από τον Οκτώβριο 2015 ζητώντας να γίνει μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει επαρκής παρουσίαση και ανάλυση της πρότασης]. Είναι προαπαιτούμενο, για την εκ’ νέου εξέταση της παραχώρησης, η πρόταση να έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου ή και από τον νέο Φορέα Διαχείρισης Ο.Τ.Δ. (Ομάδες Τοπικής Δράσης) όποτε αυτός δημιουργηθεί.

Ο Δήμος θα πρέπει, ταυτοχρόνως, να συντάξει μελέτη και να κοστολογήσει την πρόταση, ώστε να την καταθέσει στη συνέχεια για χρηματοδότηση στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (στις δράσεις που αφορούν το πολυλειτουργικό αγρόκτημα – επισκεψιμότητα, εκπαίδευση, επιδεικτικοί αγροί, εκθετήριο, προβολής τοπικών αγροτικών προϊόντων, λαογραφικό μουσείο κ.α.) και στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης), σε δράσεις που δεν αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προς την σωστή κατεύθυνση κρίθηκε η ρεαλιστική, όπως χαρακτηρίστηκε, πρόταση και από τον πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», καθώς αυτή συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός της δήλωσης ότι και εκ μέρους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα θα υπάρξει συνδρομή στην όλη προσπάθεια, παράλληλα προτάθηκαν και τομείς χρηματοδότησης που πρέπει να αξιοποιηθούν όπως: α) Leader, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στα Μέτρα: 1. Πρότυπα αγροκτήματα και 2. Συνεργασίες.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων σημειώνεται ότι «συνεχίζει την προσπάθεια -μαζί με τους φορείς που καταθέτουν και υποστηρίζουν την πρόταση- για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου, πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα μερικά βήματα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Ωστόσο πιστεύουμε ότι η θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, για το καλό του νησιού μας. Αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες από πλευράς του Δήμου. Είμαστε στη διάθεση όλων για όποια περαιτέρω συμβολή απαιτείται από την πλευράς μας».