Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Δωρεάν εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας σε 220 γυναίκες

  • Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2016 - 12:03

Με μεγάλη επιτυχία και με την προσέλευση δεκάδων γυναικών ολοκληρώθηκε, την Τρίτη  6 Σεπτεμβρίου 2016, το πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης οστικής πυκνότητας, που υλοποίησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, με στόχο την ανακάλυψη φαινομενικά υγιών γυναικών άνω των 45 ετών, οι οποίες πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.

Ο εξοπλισμός για τη διενέργεια της εξέτασης διατέθηκε από το ΕΔΔΥΠΠΥ και οι εξετάσεις διενεργήθηκαν από τη Νοσηλεύτρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Βασιλική Αντωνούδη, που εκπαιδεύτηκε, για τον σκοπό αυτό, μέσω του Δικτύου.

Συνολικά, στο διάστημα 1-6/9, εξετάστηκαν 220 γυναίκες που ανήκαν στις εξής κατηγορίες:

1. Γυναίκες άνω των 45 ετών

2. Γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση

3. Γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης

4. Γυναίκες με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα

5. Γυναίκες που έχουν στην οικογένεια βεβαρημένο ιστορικό οστεοπόρωσης

6. Γυναίκες μικρότερης ηλικίας που έχουν κάνει ολική υστερεκτομή

Με βάση τις ενδείξεις της μέτρησης, εξεταζόμενες που εμφάνισαν αποτελέσματα οστεοπενίας ή/και οστεοπόρωσης, παραπέμφθηκαν αρμοδίως στους θεράποντες ιατρούς τους για περεταίρω έλεγχο.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Απόστολος Ρουσσουνέλος, χαρακτήρισε το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας, ως μια πολύ σημαντική δράση πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να κατανοήσουμε ότι η πρόληψη είναι υπέρτερη της θεραπείας. Ο κ. Ρουσσουνέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) για την πολύτιμη συνεργασία του και την παροχή του σχετικού εξοπλισμού, επισημαίνοντας ότι είναι το δεύτερο πρόγραμμα που ο Δήμος υλοποιεί μέσω του Δικτύου, του οποίου είναι μέλος. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός γυναικών του νησιού είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν, τονίζοντας ότι ο Δήμος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προληπτικής ιατρικής, βρίσκεται πάντα αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες. «Μετά το περσινό πρόγραμμα σπιρομέτρησης και το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας, που μόλις ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τη συνεργασία του ΕΔΔΥΠΠΥ, βρισκόμαστε σε αναζήτηση και άλλων προγραμμάτων πρόληψης και διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατή ευκαιρία προς όφελος όλων μας».