68η Ετήσια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους από την Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων

Μεγάλη τιμή για τους Προσκόπους της Σύρου

Μία από τις μεγαλύτερες προσκοπικές διοργανώσεις θα φιλοξενηθεί τις προσεχείς ημέρες στο νησί της Σύρου με τη συμμετοχή 200 βαθμοφόρων από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τον Καναδά και την Αμερική.

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016 θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων η τελετή απονομής πτυχιούχων Δ.Δ. (Διακριτικού Δάσους), που αποτελεί την ολοκλήρωση της ατομικής εκπαιδευτικής διαδικασίας των Βαθμοφόρων του Σ.Ε.Π.

Η 68η συνάντηση πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους διοργανώνεται για πρώτη και μοναδική φορά στη Σύρο από την Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων. που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Η επιλογή του νησιού για την πραγματοποίηση της συνάντησης αποτελεί μεγάλη τιμή για τους Προσκόπους των Κυκλάδων και της Σύρου, αλλά και για ολόκληρο το νησί, δεδομένης της σπουδαιότητας και της πανελλήνιας προβολής που θα τύχει η συγκεκριμένη δράση.

Στη σημασία των διήμερων εκδηλώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τελετή απονομής των πτυχίων Δ.Δ, αφιερώματα στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη μουσική και θρησκευτική παράδοση του νησιού και μνημόσυνο για τους πτυχιούχους που έφυγαν από τη ζωή, αναφέρθηκε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Σωτήρης Φραγκίδης.

Η εκπαίδευση του Διακριτικού Δάσους

Σημειώνεται πως, το Διακριτικό Δάσος αποτελεί την ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης που παρέχει στους Βαθμοφόρους τη δυνατότητα να αναλύσουν τον Σκοπό και την Αποστολή του Προσκοπισμού, να εμβαθύνουν στις Θεμελιώδεις Αρχές και τον Παιδαγωγικό σκοπό της Κίνησης και να συζητήσουν για τον ενιαίο χαρακτήρα της Προσκοπικής Μεθόδου και του Προγράμματος.

Οι Βαθμοφόροι εμβαθύνουν επίσης στη μεθοδολογία του κλάδου που ασχολούνται και κατανοούν τον παιδαγωγικό σκοπό κάθε στοιχείου της, συμπληρώνουν τις γνώσεις και ικανότητες τους για τον προγραμματισμό την εφαρμογή και την αξιολόγηση  του προσκοπικού προγράμματος στο τμήμα τους και εξοικειώνονται με τις τεχνικές Επικοινωνίας, Ενθάρρυνσης και καθοδήγησης των νέων μέσα από μια αποτελεσματική ηγεσία που πρέπει να ασκήσουν σαν Αρχηγοί Τμημάτων.

Η ιστορία του Διακριτικού Δάσους ξεκίνησε το 1918 σ’ ένα αγρόκτημα, που μετέπειτα έγινε το  Gilwell Park, το Κέντρο Προσκοπισμού στην Αγγλία. Ανάμεσα στους εκπαιδευτές ήταν και ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Baden Powell. Οι Βαθμοφόροι που εκπαιδεύονται λαμβάνουν ένα ροζ μαντήλι κι ένα κορδόνι με ξυλάκια από δέντρο στο πάρκο του Gilwell , το οποίο φέρει στο πίσω μέρους το έμβλημα του Σκωτσέζου Λόρδου που δώρισε το κτήμα στο Σώμα Εγγλέζων Προσκόπων.

Διήμερες εκδηλώσεις στην Ερμούπολη

Το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου η απονομή των πτυχίων Δ.Δ. στους νέους πτυχιούχους. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει μεγάλη προσκοπική γιορτή, η λεγόμενη ΠΥΡΑ με μία σειρά δράσεων, όπου συμμετέχουν ενεργά εκπρόσωποι της εκκλησίας, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνει αναφορά στις εκδοχές της προέλευσης του ονόματος της Σύρου, στον Μάρκο Βαμβακάρη και τη Φραγκοσυριανή του, στα δύο χριστιανικά δόγματα που συνυπάρχουν αρμονικά στο νησί, στην Παρασκευή λουκουμιού, σε σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες της Σύρου όπως ο Βικέλας, ο Ροΐδης, ο Καΐρης και ο Βενιζέλος, καθώς και στη ναυπηγική τέχνη.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ρεμπέτικο γλέντι στο χώρο του Ταρσανά.

Την επόμενη ημέρα, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους πτυχιούχους που επέστρεψαν στον δημιουργό τους. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές περιηγήσεις στο κέντρο της Ερμούπολης, μέσα από τις οποίες οι βαθμοφόροι θα ανακαλύψουν τις ομορφιές της.

Υπογραμμίζεται ότι η Συνάντηση αυτή επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο αναβλήθηκε, εξαιτίας του capital control.

Έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Τις δράσεις της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων υποστηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και όλοι οι φορείς του νησιού, οι οποίοι θα μεταδώσουν το μήνυμα της προσκοπικής ιδέας και παράλληλα θα αναδείξουν το πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό υπόβαθρό του.

«Όλοι μαζί θα δείξουμε πώς ήταν η Σύρος το 1829 και πώς εξελίχθηκε των τα επόμενα 200 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκίδης, κάνοντας έκκληση σε όλους όσοι έχουν διατελέσει στο παρελθόν στο Σώμα Ελλήνων προσκόπων να παραστούν στις διήμερες εκδηλώσεις της Συνάντησης.

Πόλος έλξης προσκοπικών τμημάτων από όλη την Ελλάδα

Με τη σειρά της, η Εφορεία Εκπαίδευσης ΓΕ προσκαλεί όλους τους βαθμοφόρους στην 68η Συνάντηση Πτυχιούχων ΔΔ, που θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Σύρου ή αλλιώς «L' isola del Ουσύρα» (Το νησί της ευτυχίας), κάνοντας ειδική μνεία στη μεγάλη ιστορία του. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο ρόλο της Σύρου ως ενδιάμεσου σταθμών των Σμυρνιών προσφύγων για τον Πειραιά, στη συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών, στα νεοκλασικά του Τσίλλερ και την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, στο ρεμπέτικο του Βαμβακάρη, στα λουκούμια της και στη Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση. Ως εκ τούτου, η Εφορεία Εκπαίδευσης καλεί τους βαθμοφόρους να επισκεφτούν τη Σύρο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με στόχο να ανταμώσουν ξανά, να γιορτάσουν, να θυμηθούν τα παλιά και να γνωρίσουν νέους φίλους από όλη την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη», οι βαθμοφόροι της Σύρου σημείωσαν πως η Συνάντηση Πτυχιούχων Δ.Δ. είναι μία από τις διοργανώσεις που δύναται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας από διάφορα προσκοπικά τμήματα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.