Βελτίωση των χώρων της “Στέγης” με τη “σφραγίδα” εθελοντών και παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου της

Απασχολεί η “επιβίωσή” της

Στην καλή θέληση και την προσφορά εθελοντών για τη συνέχισή της, καθώς και για τη βελτίωση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου που στεγάζεται, στηρίζονται οι αρμόδιοι της Στέγης Ανηλίκων κι Εφήβων Σύρου, προκειμένου τα παιδιά που ενισχύονται καθημερινά σε ψυχολογικό επίπεδο κι επίπεδο σίτισης, να εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν τη συγκεκριμένη σημαντική υποστήριξη.

Η εν λόγω δομή που δεν είναι κρατική κι έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της από το 1996, εδώ και αρκετό καιρό έχει έρθει “τετ α τετ” με το σοβαρό ζήτημα της ομαλής... συνέχισής της, καθώς μετά βίας καλύπτει τις οικονομικές απαιτήσεις για τη λειτουργία της, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των παιδιών που ενισχύει συστηματικά, αυξάνονται καθημερινά.

Στο πλαίσιο της δράσης της και ειδικότερα των ημερών εθελοντισμού που διοργανώνει σε όλο τον κόσμο, η World Ventures Foundation και συγκεκριμένα μέλη της από την Ελλάδα και από τη Σύρο με επικεφαλής την Caroline Αρβανίτη, προχώρησαν σε εργασίες συντήρησης, φροντίδας και βελτίωσης των εσωτερικών χώρων όπου λειτουργεί η Στέγη, διαμορφώνοντας με την εθελοντική παρουσία τους, ένα περιβάλλον φιλόξενο κι ευχάριστο για τα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Πρόκειται για ένα γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει τις τεράστιες ανάγκες της Στέγης, καθώς επίσης και το κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την πορεία της, γεγονός που ανέδειξε έντονα και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, στο πλαίσιο της τοποθέτησης – παρέμβασής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με θέμα “παραβατικότητα ανηλίκων και νέων”.

 

Η εθελοντική δράση σκόρπισε ελπίδα

Πιο συγκεκριμένα, το ήδη γνωστό και σπουδαίο έργο που προσφέρει η Στέγη προς αρκετά παιδιά του νησιού, οφείλει να συνεχιστεί και γι αυτό μεριμνούν μέχρι σήμερα, πέραν της υπεύθυνης, Μαρίας Φωστέρη και όλοι οι εθελοντές που στηρίζουν τη λειτουργίας της “δομής” ανιδιοτελώς.

Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται και η παρουσία εθελοντών της World Ventures Foundation, οι οποίοι το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκαν το κτίριο που λειτουργεί η Στέγη προκειμένου να υλοποιήσουν εργασίες βαψίματος και “καλλωπισμού” των χώρων του, προς όφελος των παιδιών που περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στη ζεστή “φωλιά” τους.

Εκ μέρους της υπεύθυνης της εθελοντικής ομάδας στη Σύρο και την Ελλάδα, Caroline Αρβανίτη, η οποία είναι και μέλος του παγκόσμιου οργανισμού, κατέστη σαφές πως, περί τους 20 εθελοντές εργάστηκαν συστηματικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρωινού του Σαββάτου, προκειμένου αργά το μεσημέρι να παραδώσουν στα παιδιά, ένα νέο, ανανεωμένο κι ακόμη περισσότερο φιλόξενο “πρόσωπο” της Στέγης.

“Η Στέγη φιλοξενεί παιδιά μας, παιδιά της Σύρου και θέλαμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Είμαστε περίπου 20 εθελοντές από Σύρο και κάποιοι έχουν έρθει από Αθήνα. Θέλουμε να δώσουμε μία θετική αισιόδοξη νότα στον χώρο τους” σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς το σύνολο των εταιρειών που ενίσχυσαν τη δράση του οργανισμού για την παρουσία του στη Σύρο, μέσω της προσφοράς χρωμάτων, εξοπλισμού κι επίπλων.

Αποτέλεσμα της ζεστής εθελοντικής παρουσίας των νέων ανθρώπων που βρέθηκαν στη Στέγη είναι η συντήρηση των κουφωμάτων του, το βάψιμο των εσωτερικών επιφανειών των τοίχων του και η σχεδίαση όμορφων εικόνων και μηνυμάτων που χαρίζουν αισιοδοξία, ελπίδα κι αγάπη.

Απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη Στέγη δεν στηρίζεται από το κράτος καθώς δεν αποτελεί κρατική δομή, αλλά λειτουργεί με τη μορφή ΜΚΟ, σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα “επιβίωσης”, ενώ αν συνυπολογίσει κάποιος την ανάγκη συνεχούς στήριξης αυτής αποκλειστικά και μόνο από εθελοντικές ενέργειες και προσφορές, τότε αναδεικνύεται το αβέβαιο του μέλλοντός της εξαιτίας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Με φόντο τα ανωτέρω, κρίνεται άξια λόγου η παρέμβαση του Αντώνη Συρίγου, ο οποίος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για ζητήματα παραβατικότητας νέων, έθεσε ως παράδειγμα υποστήριξης αυτών των ανθρώπων τη Στέγη, καταθέτοντας μάλιστα σχετικό φάκελο για την ενίσχυσή της.

Μεταξύ των όσων σημείωσε ο βουλευτής των Κυκλάδων, είπε τα ακόλουθα: “…Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παρισταμένους οι οποίοι με τις γνώσεις τους και τα όσα είπαν και σε όσα αναφέρανε, πράγματι φώτισαν σε όλες του τις πτυχές πρόβλημα το οποίο εξετάζουμε.
Έχω επισκεφθεί και εγώ μαζί με εσάς και άλλους συνάδελφους πολλές από τις δομές που αναφέρθηκαν προηγουμένως και τα Καταστήματα και πράγματι, μπορώ να πω, ότι γίνεται μια δουλειά, μια καλή δουλειά σε πάρα πολλές από αυτές όσον αφορά τα ζητήματα των ανηλίκων. Ωστόσο, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφέρω κι εγώ ένα παράδειγμα, το οποίο είναι παράδειγμα επαρχίας, πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Μιλάω για μια ανοιχτή δομή και ο κ. Μόσχος, είναι σίγουρο ότι τη γνωρίζει, ίσως έχουν και άλλοι συνεργαστεί μαζί τους και λέγεται “Στέγη Ανηλίκων” η οποία βρίσκεται στη Σύρο, είναι στην ουσία μια εθελοντική οργάνωση, μια οργάνωση που βασίζεται στον εθελοντισμό και αποσκοπεί στην υποστήριξη των ανηλίκων και των εφήβων. Δεν είναι κρατικό ίδρυμα, είχε ξεκινήσει ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και σήμερα, ανήκει σε αυτές τις οργανώσεις τις ΜΚΟ.
Θα ήθελα να πω ότι αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία τότε της Επιμελήτριας Ανηλίκων που ήταν στην Εισαγγελία το 1996, η κυρία Μαρία Φωστέρη, και αυτή συνεχίζει τη δράση της μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά να πω μόνο ότι αφορά την ημερήσια σίτιση πολλών από αυτά τα παιδιά, προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, τους προσφέρει ιδιαίτερες δυνατότητες για ξένες γλώσσες και που βοηθά στο σχολείο, έχει πολλές επιτυχίες, βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους εδώ φορείς και προσφέρει πράγματι, ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Έχει περάσει όμως, παράλληλα με αυτές τις επιτυχίες της, και πολλά προβλήματα και αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες.
Θα ήθελα εδώ να σταματήσω. Να πω μόνο, το οποίο είναι άξιο να αναφερθεί, ότι και ο αείμνηστος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσος- Εμμανουήλ Παπαδάκης που ήταν Εισαγγελέας τότε Πρωτοδικών στη Σύρα όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, ήταν από αυτούς τους ανθρώπους που βοήθησε σ' αυτή την επιτυχία του εγχειρήματος το οποίο, όπως σας είπα, βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη της τοπικής κοινωνίας”. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, γνωστοποίησε πως καταθέτει φάκελο με το σύνολο των στοιχείων βάσει των οποίων λειτουργούν αυτές οι δομές, που αναμφισβήτητα απαιτούν στήριξη. “Τελειώνω εδώ, θα σας καταθέσω κι εγώ προς ενημέρωση της Επιτροπής ένα φάκελο που έχουν γύρω από αυτό τον θεσμό ο οποίος λειτουργεί ακόμη και βέβαια, πιστεύω ότι είναι άξιο να μελετηθεί και να υποστηριχθεί”.