Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

«Το φυσικό περιβάλλον είναι η προίκα των παιδιών μας»

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ομίλου, Γιώργο Μάλλη

Με το μήνυμα «η πεζοπορία είναι η καλύτερη άσκηση» ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου εγκαινιάζει σήμερα τον κύκλο των πεζοπορικών διαδρομών του για τη σεζόν 2016 - 2017 με αφετηρία το Κάστρο και τερματισμό την Παναγία Τουρλιανή.

Διανύοντας τον όγδοο χρόνο ζωής του, ο Όμιλος, που αριθμεί σήμερα 45 μέλη, συνεχίζει την φυσιολατρική και οικολογική δράση του με στόχο την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος στη Μήλο, όπου ο φυσικός πλούτος, αλλά και ο κίνδυνος μεγάλων επιβαρύνσεων στο περιβάλλον της, προβάλλουν το ώριμο αίτημα για την αειφόρο-βιώσιμη οικονομική ανάπτυξής της.

Αυτή ακριβώς η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική ευημερία και την οικολογική ισορροπία αποτελεί βασικό σκοπό του Ομίλου, ο οποίος επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση μελετών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Μήλου καθοδηγούμενων από την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.

Ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης

Στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία της φύσης, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού κινήματος με την συμμετοχή των διάφορων συλλογικών φορέων καθώς και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό.

Η φυσιολατρία έχει οδηγήσει τον Όμιλο στην καλλιέργεια των αθλημάτων της φύσης όπως η ποδηλασία, η πεζοπορία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, η κολύμβηση και οι καταδύσεις κ.α. Σημειώνεται μάλιστα, πως πριν αρκετά χρόνια, διοργανώθηκαν στη Μήλο αγώνες κατάδυσης με σκανταλόπετρα ή καμπανελόπετρα όπως επίσης λέγεται. Επιπλέον, πραγματοποιούνται φυσιολατρικές, πεζοπορικές, ορειβατικές εκδρομές, ιδιαίτερα στη Μήλο αλλά και σε άλλα μέρη.

Μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του Ομίλου από την ίδρυση του, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και οικολογικής συμπεριφοράς των μελών του, πράγμα το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση καλύτερης υγείας και ποιότητας ζωής. Για το λόγο αυτό προτρέπει τα μέλη και τους φίλους του σε αλλαγή του τρόπου ζωής τους, συστήνοντας  τον περιορισμό της υπερκατανάλωσης αγαθών, την ανακύκλωση απορριμμάτων, την αποφυγή στη σπατάλη νερού και ενέργειας, την χρήση των ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας, την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων κ.α.

Ο Όμιλος είναι μέλος του πανελλήνιου δικτύου συλλόγων "Φίλοι της Φύσης" που ιδρύθηκε το 2007. Ο τίτλος του παραπέμπει σε μια φυσιολατρικού χαρακτήρα οργάνωση, όμως το ενδιαφέρον και οι δράσεις του εκτείνονται επιπλέον στο αστικό περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην δικαιότερη κατανομή του πλούτου, στο δίκαιο εμπόριο, στην ποιότητα των τροφίμων, στα κοινά αγαθά, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Οι Φίλοι της Φύσης ενισχύουν θεσμούς αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης, αναπτύσσουν συνεργασίες για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύουν στη συνεργασία των λαών και των πολιτών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στόχος η δημιουργία δικτύου μονοπατιών

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου Γιώργος Μάλλης αναφέρεται στο πολύπλευρο έργο του συλλόγου, που δεν περιορίζεται μόνο στη φυσιολατρία, αλλά επεκτείνεται και στην οικολογία με την ευρύτερη έννοια μέσα από παρεμβάσεις και ανακοινώσεις που υπογραμμίζουν την ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. «Πρόσφατα καταγγείλαμε την τραγική κατάσταση που υπήρχε το καλοκαίρι στη Μήλο με την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η ανακοίνωση που βγάλαμε αυστηρή και μετρημένη. Δεν φωνάζουμε απλά και προσπαθούμε να κάνουμε και κάποιες προτάσεις με την αρμόζουσα σοβαρότητας. Δε λέω βέβαια ότι ο Σύλλογος μπορεί από μόνος του να αλλάξει εύκολα κάποιες καταστάσεις, ωστόσο στο μέτρο των δυνάμεών μας πιέζουμε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι προτάσεις του Ομίλου εξετάζονται από τον Δήμο, με τον οποίο καταβάλλει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία μονοπατιών στη Μήλο μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. «Παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε δημιουργήσει, διανοίξει και σηματοδοτήσει κάποια μονοπάτια, δεν έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και τους συμβούλους για να τρέξουμε μόνοι μας ένα τέτοιο πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη πρόκληση», σημείωσε ο κ. Μάλλης.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτή τη μοναδικότητα»

Αναφερόμενος στο πολύτιμο έργο των φυσιολατρικών συλλόγων στις τοπικές κοινωνίες, τόνισε ότι η Μήλος διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές, τις οποίες οφείλουν οι να προστατεύσουν οι μεγαλύτεροι για να τις αφήσουν «προίκα» στις νεότερες γενιές. «Από την άλλη, επειδή η Μήλος, εκτός από την τουριστική ανάπτυξη που είναι αρκετά έντονη τα τελευταία χρόνια και βέβαια συνεπάγεται και κάποιες επιβαρύνσεις, έχει και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι λόγω της γεωλογίας της, είναι ένα νησί πλούσιο σε ορυκτά. Η εξορυκτική δραστηριότητά της την καθιστά μοναδική συγκριτικά με όλα τα άλλα νησιά, καθώς αποτελεί πηγή πλούτου και έντονης οικονομικής δραστηριότητας για τη Μήλο, χωρίς φυσικά να λείπε και η περιβαλλοντική επιβάρυνση σε κάποιες περιπτώσεις. Συνεπώς, πρόκειται για ένα νησί φορτωμένο με πολλά πράγματα, αλλά προικισμένο με έναν μεγάλο φυσικό πλούτο αξίζει να τον προσέχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας εξήγησε ότι επιθυμία του Ομίλου είναι και η συμμετοχή νέων ανθρώπων που θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί μέσα από πεζοπορικές διαδρομές και άλλες δράσεις όπως δενδροφυτεύσεις ή εκδρομές στην Αντίμηλο και του Αιγάγρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ  ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
ΑΠΟ 20.10 ΕΩΣ 4.12.2016
Πέμπτη      20.10 Κάστρο-Πυργιάντες - Παναγία Τουρλιανή
Κυριακή    23.10   Φυλακωπή-Σαρακίνικο
Τρίτη          25.10  Τριοβάσαλος-Μερσίνια-Πλάκες     
Πέμπτη      27.10  Τραμιθιά                    
Κυριακή     30.10 Κλέφτικο
Τρίτη            1 .11  Κλήμα
Πέμπτη        3 .11 Μικρή Σκηνωπή
Τρίτη            8.11 Πλάθιενα
Πέμπτη      10.11 Συκιά (Μονάδα Αφαλάτωσης)
Τρίτη          15.11Φυροπόταμος
Πέμπτη      17.11 Μαντράκια
Κυριακή    20.11 Συκιά
Τρίτη         22.11 Φουρκουβούνι
Πέμπτη     24.11 Αγία Ιουλιανή
Τρίτη         29.11 Αρετή
Πέμπτη       1. 12  Σκηνωπή
Κυριακή     4.12  Προφήτης Ηλίας
Αφετηρία : Πάρκινγκ ΟΤΕ, ΤΗΛ. 6978585487
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 4 μμ, ΚΥΡΙΑΚΗ 11 πμ