Εορτασμός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Σύρο

Επιτακτική όσο ποτέ η ειρήνη μεταξύ των κρατών

Η 71η επέτειος της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που από τον Οκτώβριο του 1945 αποτελεί πρόμαχος της συνεργασίας για την ειρήνη και την ανάπτυξη με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων, εορτάστηκε και φέτος στο νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ αμέσως μετά εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον περιφερειακό σύμβουλο Μάρκο Δαδάο.

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση των 71 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ, η οποία αποτέλεσε την εύλογη απάντηση των χωρών στις πληγές του Παγκοσμίου Πολέμου και στις καθολικές απαιτήσεις της εποχής για παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, ο κ. Δαδάος επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της λειτουργίας του, προκειμένου να αποφεύγεται η χειραγώγησή του από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.

Κύριο στόχο του Οργανισμού αποτελεί η διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης των λαών, στόχο που όπως απέδειξε η ιστορική πραγματικότητα κατέστη υπερβολικός για τις δυνατότητές της, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εισβολή στην Κύπρο, τη γενοκτονία στη  Ρουάντα και σήμερα τον πόλεμο στη Συρία. Ο αρχικός πυρήνας των 51 χωρών που συνυπέγραψαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ διευρύνθηκε στη σύγχρονη εποχή ώστε να αριθμεί, πλέον, 193 μέλη, το σύνολο σχεδόν εθνών του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία του ΟΗΕ με τις χώρες – μέλη στοχεύουν στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, τη βελτίωση των οικονομικά αδυνάτων, της αντιμετώπιση της πείνας, των ασθενειών και του αναλφαβητισμού, της ενίσχυσης του σεβασμού για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των ατόμων.

Με το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον περιφερειακό σύμβουλο Μάκη Δαδάο εκ μέρους της Περιφέρειας και τον αντιδήμαρχο Σταύρο Γουσγουνέλη εκ μέρους του Δήμου.

 

Ετικέτες: