Πρόγραμμα υιοθεσίας και οικονομικής υποστήριξης του Πέτρου του Πελεκάνου από τον Δήμο Μυκόνου

Ανάδοχοι για τον Πέτρο

Ποιος δεν έχει ακούσει γι’ αυτόν και δεν έχει προσπαθήσει να απαθανατίσει στο φακό τη συνάντησή τους στο Γιαλό της Μυκόνου; Ποιος δεν έχει βρεθεί στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων και δεν τον έχει αναζητήσει;

Ο Πέτρος ο Πελεκάνος δεν είναι ένα «κατοικίδιο» που ζει και περιφέρεται ανάμεσα στις χιλιάδες επισκεπτών που κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι τη Μύκονο, αλλά ένα σύμβολο, που θα μπορούσε να κλέψει λίγη από τη «δόξα» του φτερωτού λιονταριού της Βενετίας και του Γαλατικού κόκορα της Γαλλίας.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται ή διαβάζεται, ο Πέτρος ο Πελεκάνος δεν αποτελεί απλά μία τουριστική ατραξιόν, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου του, το οποίο ο Δήμος Μυκόνου επιθυμεί να προστατεύσει με κάθε τρόπο.

Σήμα κατατεθέν της Μυκόνου

Το 1955 ένα τραυματισμένο νεαρό πουλί περισυλλέχθηκε ανοιχτά της Μυκόνου, καταμεσής  του πελάγους από τον ψαρά Αντώνη Χαριτόπουλο. Ο πρώτος αυτός πελεκάνος αγαπήθηκε αμέσως από τους Μυκονιάτες, οι οποίοι τον πρόσεχαν, έμεινε στο νησί και γρήγορα απέκτησε και όνομα… Πέτρος.

Οχτώ χρόνια αργότερα, η Τζάκι Κένεντι σε κάποια επίσκεψη της στο νησί γνώρισε τον Πέτρο και την συγκίνησε. Έτσι, δώρισε έναν θηλυκό  πελεκάνο την Ειρήνη  για να κάνει παρέα στον Πέτρο και να γίνουν ταίρι, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1995 προσγειώθηκε στη Μύκονο ένας πληγωμένος αρσενικός πελεκάνος ο οποίος σύντομα γιατρεύτηκε και προσαρμόστηκε στη ζωή του νησιού.

Ο Δήμαρχος του Μονάχου Christian Ude  ως λάτρης της Μυκόνου το 2003 δώρισε έναν αρσενικό πελεκάνο τον οποίο έφερε από το ζωολογικό κήπο του Μονάχου και ονομάστηκε επίσης Πέτρος.

Έτσι οι Μυκονιάτες έχουν δεθεί με τον Πέτρο τον πελεκάνο με τον οποίο είχαν ζήσει μαζί τα φτωχικά τους χρόνια, τότε που η Μύκονος δεν ήταν διεθνής τουριστικός προορισμός. Από το 1955 έως τώρα στο νησί  υπάρχει  πάντα ένας πελεκάνος  με το όνομα  Πέτρος , σε ανάμνηση εκείνου του παλαιότερου.

Ο πολυφωτογραφισμένος ροζ πελεκάνος η μασκότ της Μυκόνου ο οποίος περιφέρεται αμέριμνος στην χώρα της Μυκόνου ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες.

Ο Δήμος Μυκόνου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του (ΚΔΕΠΠΑΜ) , προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατροφή, την φροντίδα και την ιατρική περίθαλψη του Πέτρου του πελεκάνου αποφάσισε να εφαρμόσει πρόγραμμα υιοθεσίας και οικονομικής υποστήριξής του. Οι πρώτοι που έδειξαν  ενδιαφέρον και αγκάλιασαν το πρόγραμμα ήταν η γειτονιά του, οι καταστηματάρχες  του γιαλού της Μυκόνου, στους οποίους απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα για την προσφορά τους.

Θερμή ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία

«Ο “Πέτρος ο πελεκάνος” είναι δεμένος με τον τόπο μας. Ταυτίζεται με αυτόν, είναι σήμα κατατεθέν, το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε» σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ Ανδριανή Κουφού. «Κι επειδή αυτός που έχουμε τώρα έχει γεράσει, ψάχνουμε τον τρόπο για να φέρουμε καινούριο πουλί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει, η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο κάλεσμα του Δήμου ήταν θερμή και ταυτόχρονα συγκινητική. «Οι κάτοικοι το αγκάλιασαν πάρα πολύ. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και με λίγα χρήματα. Δεν έχει σημασία το ποσό. Ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί να διαθέσει, 20, 30, 50 ευρώ. Εξάλλου ο Πέτρος τρώει μόνο μπαρμπούνια» εξηγεί η κ. Κουφού. Προσθέτει μάλιστα πως όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι του Πέτρου του Πελεκάνου, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά στα τηλέφωνα: 2289027791 -2289027190.

Οι δωρητές λαμβάνουν από τον Δήμο απόδειξη και τιμητική διάκριση για την προσφορά τους. «Πολλοί καμαρώνουν γι’ αυτό και το βάζουν και σε κορνίζα στο μαγαζί τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τον προστατεύουμε με κάθε τρόπο»

Καθιστά δε γνωστό, ότι δύο υπάλληλοι του δήμου, που έχουν την επιμέλεια του Πέτρου, ψωνίζουν καθημερινά ψάρια, τον ταΐζουν και τον βγάζουν από το κλουβί του, που βρίσκεται στο κήπο του θερινού σινεμά. Το βράδυ, μόλις σουρουπώσει, μαζεύουν τον Πελεκάνο από τη Χώρα και τον επιστρέφουν στο σπίτι του για να κοιμηθεί. «Είναι προστατευμένος. Όταν έχει μεγάλη κακοκαιρία, δεν τον αφήνουν να βγει έξω. Είναι το κατοικίδιο της Μυκόνου», καταλήγει η κ. Κουφού.