Αυτούσια η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης - Μάννα

"Δεν δεχόμαστε στο βωμό του κέρδους να την πληρώνουν παιδιά"

  • Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2016 - 06:21

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν μας ανακοινώθηκε ότι η μετακίνηση των παιδιών μας από και προς το σχολείο δεν θα πραγματοποιείται πλέον με σχολικά λεωφορεία, όπως γινόταν μέχρι και το προηγούμενο σχολικό έτος, αλλά με την υπεραστική συγκοινωνία (δρομολόγια ΚΤΕΛ) και με μαθητικά δελτία, δεν φανταζόμασταν ότι θα προκύψουν τόσα πολλά προβλήματα και τόσα σημαντικά θέματα ασφάλειας των παιδιών μας.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ12/657/70691/Δ1/26-04-2016 (ΦΕΚ 1324/τ.Β’/11-05-2016) – «Ωρολόγιο πρόγραμμα ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, από το σχολικό έτος 2016 – 2017 το σχολικό ωράριο λήγει στις 13:15, άρα και στα δύο διδακτήρια οι μικροί μαθητές σχολούν την ίδια ώρα. Όπως καταλαβαίνεται είναι αδύνατον το ένα και μοναδικό λεωφορείο της γραμμής, να μπορεί να εξυπηρετεί και τα δύο κτίρια συγχρόνως, συνεπώς και όλους τους μαθητές.

Σημειώστε επίσης ότι μετά τις 13:15 η πόρτα του σχολείου κλείνει και εντός του κτιρίου παραμένουν μόνο τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα, επομένως οι εκπαιδευτικοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα παιδιά.

Τα παιδιά μας ακόμη και σήμερα, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξακολουθούν, αφού σχολάσουν, να παραμένουν εικοσιπέντε (25!!!) ολόκληρα λεπτά έξω από το σχολείο, με συνέπεια να εκτίθενται καθημερινά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (και ακόμα δεν έχει χειμωνιάσει για τα καλά!!!) και να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, παραμένοντας στον δρόμο ενώ περιμένουν το λεωφορείο.

Όλο αυτό το διάστημα μαθαίνουμε για συναντήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, ΚΤΕΛ, Α/θμια, Σχολική Δ/νση, κλπ) χωρίς ωστόσο δυστυχώς, να έχει βρεθεί κάποια λύση σχετικά με το προαναφερόμενο πρόβλημα.

Κατά τις προαναφερόμενες συναντήσεις, μάθαμε επίσης ότι το Δ.Σ. του ΚΤΕΛ ισχυρίστηκε ότι, οι μαθητές μπορούν να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο έως και 90 λεπτά μετά τη λήξη του ωραρίου (αν είναι δυνατόν!!!), όμως βάσει του αρ. 2 παρ. 4 του ν. 24001/2013 «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων (ΦΕΚ 1449/τ.Β’/14-06-2013), η περίπτωση αυτή αφορά μαθητές που λόγω της διάρθρωσης του προγράμματος σπουδών τους, προσέρχονται ή αποχωρούν σε διαφορετικές ώρες από τους υπόλοιπους μαθητές τους σχολείου. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει στο δικό μας σχολείο. Αντιθέτως, λόγω της ιδιαιτερότητας του σχολείου μας, το οποίο είναι διεδρικό και αποτελείται από δύο διδακτήρια, η περίπτωση αυτή δεν μας αφορά και θα έπρεπε τα δύο διδακτήρια να θεωρούνται ουσιαστικά, σαν δύο διαφορετικά σχολεία.

Ως γονείς είμαστε αγανακτισμένοι και απορημένοι αν αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα της κατάστασης και με πλήρη συνείδηση «παρατάτε» 60 παιδάκια στο δρόμο, ασυνόδευτα και χωρίς καμία φύλαξη, χωρίς να υπάρχει στάση ή έστω κάποιο υπόστεγο να προφυλαχτούν. Έχετε ποτέ σκεφτεί αν το δικό σας παιδί βρισκόταν σε αυτή τη θέση πως θα αισθανόσασταν; Θα έχετε ήσυχη την συνείδησή σας αν τυχόν γίνει κάποιο ατύχημα; Ή μήπως τότε θα βρεθεί λύση, όπως συνήθως συμβαίνει;

Σας ενημερώνουμε ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, όλοι οι παρευρισκόμενοι γονείς εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους και κατέκριναν την στάση που τηρείται από τους εμπλεκόμενους και ζήτησαν δραστικές λύσεις. Σας γνωρίζουμε λοιπόν, ότι μαζεύτηκαν περί τις 60 υπογραφές γονέων και κηδεμόνων μαθητών, από τους 90 περίπου που χρησιμοποιούν μαθητικά δελτία, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση των μαθητικών δελτίων των παιδιών τους.

Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, και απαιτούμε ΑΜΕΣΑ να εξυπηρετηθεί το Σχολείο μας από δύο διαφορετικά λεωφορεία κατά την ώρα λήξης του ωραρίου και στα δύο διδακτήρια (Βάρης και Μάννα), αλλιώς θα μας αναγκάσετε να προβούμε στην άρση των μαθητικών δελτίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για εσάς!!!.

Δεν δεχόμαστε, στο βωμό του οικονομικού κέρδους,

να την πληρώνουν οι αθώες ψυχές των παιδιών μας !!!