Σήμερα η σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη για τα σοβαρά ζητήματα της ασφαλούς... μεταφοράς μαθητών στις σχολικές μονάδες της Σύρου

Διατηρείται η ανησυχία έως την εξεύρεση λύσης

Την επαναφορά του παλαιού “καθεστώτος” μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία προκειμένου τα παιδιά των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο να μη διατρέχουν κίνδυνο ατυχήματος και να απολαμβάνουν την επιβεβλημένη ασφάλεια στις μετακινήσεις τους για το σχολικό έτος 2016 - 2017, ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα.

Το σοβαρό ζήτημα της αποβίβασης κι επιβίβασης των μαθητών στα λεωφορεία από τις στάσεις που βρίσκονται στους περιφερειακούς δρόμους και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε αρκετή απόσταση από τα σχολικά κτίρια, “γέννησε” ανησυχία στην πλευρά των γονέων, οι οποίοι και προκάλεσαν έκτακτη συνέλευση όσον αφορά στα νέα δεδομένα μεταφοράς των μαθητών για το Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα, με στόχο να διευθετηθεί το σοβαρό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική απόφαση, φέτος δίδεται προτεραιότητα στη μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία που καλύπτουν τη δημόσια συγκοινωνία – στο πλαίσιο μίας λιγότερο κοστοβόρας λύσης για το κράτος -, γεγονός που έχει “πυροδοτήσει” αρκετές αντιδράσεις και σε πανελλαδικό επίπεδο, με φόντο την ασφάλεια των μικρών – κυρίως – ασυνόδευτων μαθητών.

Το σοβαρό θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα, σε σύσκεψη του συνόλου των εμπλεκομένων κι αρμόδιων πλευρών, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος προ ημερών μέσω λιτής ανακοίνωσής του, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός προς την κοινότητα των γονέων.

Πέραν των προαναφερθέντων, πρέπει να τονισθεί επιγραμματικά, πως, την προηγούμενη εβδομάδα προκλήθηκε ένταση πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, όταν λεωφορείο που αποβίβαζε μαθητές επί του δρόμου, συναντήθηκε με άλλο λεωφορείο που εξυπηρετούσε την περιφερειακή γραμμή, θέτοντας στον “πάγο” για αρκετά λεπτά την κυκλοφοριακή ροή οχημάτων και δικύκλων. Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέσω του οποίου αναδείχθηκε το εν λόγω πρόβλημα, το Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας είναι επίσης ένα από τα σχολεία στα οποία τα λεωφορεία – πλέον – δεν φθάνουν έως την είσοδό τους για την αποβίβαση των μαθητών.

Έκτακτη συνέλευση για να προτάξουν την ασφάλεια των παιδιών
Κατηγορηματικοί ως προς την απαίτηση διασφάλισης της ασφαλούς μετακίνησης των παιδιών τους και συνολικά των μαθητών στα σχολεία και ειδικότερα στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα παρουσιάζονται τα μέλη του αρμόδιου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, την οποία και απέστειλαν αρμοδίως προς τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστοποιώντας την παράλληλα στη Σχολική Επιτροπή Παιδείας Α΄ Βαθμιας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την Αστυνομική Διεύθυνση Ερμούπολης.

Μεταξύ άλλων, στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης – παρέμβασής τους, οι γονείς σημειώνουν τα παρακάτω σε επίπεδο σκιαγράφησης των προβλημάτων που ανακύπτουν βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης: “Αξιότιμοι Κύριοι, Πληροφορηθήκαμε την ημέρα του αγιασμού στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης ότι την φετινή χρονιά οι μαθητές δεν θα μεταφέρονται με μισθωμένα οχήματα, όπως είθισται τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά από λεωφορεία που εκτελούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την περσινή χρονιά με τις μισθώσεις λεωφορείων μεταξύ του ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε και ιδιώτη μετόχου της ΚΤΕΛ το οποίο έχει ως αντίκτυπο την μείωση της ασφάλειας επιβίβασης και αποβίβασης των μικρών μαθητών στα περιφερειακά Δημοτικά Σχολεία. Πιο συγκεκριμένα στο διδακτήριο της Βάρης η στάση δεν ενδείκνυται για την παραμονή μικρών παιδιών και η απόσταση της από το σχολειό είναι αρκετά μεγάλη. Επίσης, με την εκκίνηση των έργων κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται. Καθώς επίσης είναι αδύνατον να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τα παιδιά όλα αυτά τα σκαλιά μόνα τους χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον εκπαιδευτικό ή σχολικό τροχονόμο με δική τους ευθύνη όταν ο περιφερειακός δρόμος παρουσιάζει αυξημένη κίνηση με μειωμένη ορατότητα”.

Σαφή τα αιτήματα του Συλλόγου

Αναφορικά με το θέμα, ο Σύλλογος συγκάλεσε τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να γνωστοποιήσει στους αρμοδίους τα αιτήματά του. “Πέρα από τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των γονέων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δεχτούν πως τα παιδιά θα αποχωρούν μόνα τους από το σχολείο και με δική τους ευθύνη, αλλά και τις διαμαρτυρίες των δασκάλων και θέλοντας να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις κάναμε έκτακτη γενική συνέλευση και σας ενημερώνουμε για τις αποφάσεις μας” τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου προλογίζοντας τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν και έχουν ως εξής: “Α. Θεωρούμε κατ’ ελάχιστο επιβεβλημένο να επανέλθουν τα σχολικά λεωφορεία με τα δρομολόγια που έκαναν μέχρι και πέρυσι καθώς επίσης και τα ταξί τα οποία εξυπηρετούσαν οικογένειες όπου δεν περνούσαν τα λεωφορεία και δεν υπήρχε πρόσβαση σε κάποια κοντινή στάση. Β. Να υπάρχουν συνοδοί στα λεωφορεία όπως προβλέπεται και να μην μπαίνουν εξωσχολικοί στα σχολικά λεωφορεία και Γ. Ζητάμε να φτιαχτούν στάσεις με στέγαστρα διότι στις ήδη υπάρχουσες έχουν τοποθετηθεί θυρίδες και μετά βίας χωράνε μέσα 4 μαθητές”. Συμπληρωματικά, ο Σύλλογος καταλήγει πως, “σε αντίθετη περίπτωση και συνεχίζοντας να εκτίθενται τα παιδιά σε καθημερινό κίνδυνο, θεωρούμε ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Το μόνο που πραγματικά μας ενδιαφέρει είναι η μέγιστη ασφάλεια για τα παιδιά μας κατά τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο”.

Καθησυχαστικός ο Γ. Λεονταρίτης

Από την πλευρά του, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης εμφανίστηκε σε καθησυχαστικό τόνο – μέσω λιτής ανακοίνωσης - να γνωστοποιεί την πρόθεση πραγματοποίησης σύσκεψης, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. “Καμία ανησυχία δεν πρέπει να διακατέχει τους γονείς των μαθητών των σχολείων της Ποσειδωνίας και της Βάρης όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη μεταφορά μαθητών” ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως σήμερα θα υπάρξει σύσκεψη, “όπου θα δοθεί οριστική λύση”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε καταλήγοντας, “Βασική μας αρχή από το ξεκίνημα της θητείας μας είναι η επίλυση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται, μικρών ή μεγάλων, σε άμεση συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται”.