Με επιτυχία, αλλά και «μπηχτές» προς Δήμο και Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε ο 22ος Δρόμος Ειρήνης στη Σύρο από το 1ο Γυμνάσιο Σύρου

«Η μοναδική δημόσια εκδήλωση για το Πολυτεχνείο»

Το μήνυμα της ειρήνης και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο διέδωσαν για μία ακόμη χρονιά μαθητές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, αλλά και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των γεγονότων του Πολυτεχνείου και των 42 χρόνων κατοχής της Κύπρου.

Ο 22ος Δρόμος Ειρήνης, που συνδιοργάνωσαν το 1ο Γυμνάσιο Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο.

Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από τη διασταύρωση Αζολίμνου-Βάρης στον Άγιο Δημήτριο. Οι δρομείς ακολούθησαν την πορεία Βάρη - Μέγας Γιαλός - Φοίνικας, Γαλησσάς – Πάγος -Τάλαντα, Αξός - λιμάνι Ερμούπολης, καλύπτοντας διαδοχικά, συνολική απόσταση 21 χιλιομέτρων.  Ο τερματισμός έγινε στην πλατεία Τσιροπινά, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη προτομή του ήρωα Σπύρου Μουστακλή. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και σύντομη εκδήλωση από μαθητές του 1ου Γυμνασίου, οι οποίοι ανέγνωσαν ποιήματα της πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κλαίρης Αγγελίδου.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, οι οποίοι συνεχάρησαν τόσο τους συμμετέχοντες όσο και την «ψυχή» αυτής της δράσης, Σκεύη Λακαταμίτου.

«Η ομόνοια και η ελευθερία, μονόδρομος για μία καλύτερη ζωή»

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος χαρακτήρισε τον «Δρόμο Ειρήνης» ως έναν «φωτεινό βηματοδότη» που μας βοηθά να θυμόμαστε και να εξακολουθούμε με αυταπάρνηση και σύνεση να τηρούμε τα ιδανικά μας.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Γουλιέλμος Πρίντεζης αναφέρθηκε στα βαθύτερα μηνύματα αυτής της εκδήλωσης που αποτελούν μονόδρομο για μία δημιουργική και ολοκληρωμένη ζωή. «Σήμερα τιμάμε τους ήρωες και τους αγωνιστές μιας αιματηρής περιόδου τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, οι οποίοι με την υπέρτατη πράξη της θυσίας τους διεκδίκησαν για όλους εμάς τους σύγχρονους τα αυτονόητα δικαιώματα της ελευθερίας, της ειρήνης, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οφείλουμε να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η ομοψυχία, η συνεργασία και η ενότητα ξεπερνάει κάθε σκόπελο όσο δύσκολος κι αν είναι».

«Η λήθη είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στις μέρες μας» υπογράμμισε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συγχαίροντας τους δρομείς και την καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Σκεύη Λακαταμίτου για την αγάπη και την αδιάκοπη προσπάθειά της για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. «Η Σκεύη είναι Κύπρια, έχει πονέσει πιο πολύ από όλους μας από την εισβολή στην Κύπρο και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει αυτό τον αγώνα μέχρι να δοθεί μία λύση επωφελής για τους Κυπρίους και την Ελλάδα».

«Αντίσταση πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας»

«Σε τούτο εδώ τον τόπο τον μέγα, το μικρό, έχουν μάθει από χρόνια οι υπηρέτες να υπηρετούνται και όλοι μαζί να τους προσκυνούνε. Μιλούν χωρίς να ακούν, χαιρετούν δίχως να βλέπουν, πράττοντας πάντα κατά τις υποδείξεις. Κι εμείς οι άλλοι οι μικροί μάθαμε να σιωπούμε, μα μη ξεχνούμε πως η ιστορία γράφεται με πράξεις, θυσίες και όχι με λόγια, μόνο με αγώνες. Πολλές φορές με αίμα. Έτσι γεννιούνται μνήμες, αυτή την προίκα και κληρονομιά αφήνουμε εις τους αιώνες. Ας μάθουμε λοιπόν στους νέους να παλεύουν όχι μόνο για το βόλεμα, για την πατρίδα μόνο κι αυτή η έρημη πατρίδα χάνεται γιατί δεν την υπηρετούμε, δεν μας αξίζει, την πουλάμε και μόνοι μας λογομαχούμε. Αντίσταση πρέπει να μάθουμε στους νέους, στα παιδιά μας, και όχι να περπατούν σκυφτά και ντροπιασμένα, αλλά μόνο καμαρωτά, υπερήφανα, καθώς θα το αξίζουν» σημείωσε στον λόγο της η κ. Λακαταμίτου.

Ωστόσο, η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο «Δρόμος Ειρήνης» δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, αλλά μια εκδήλωση που απευθύνεται σε όλη την τοπική και μαθητική κοινωνία του νησιού. «Εδώ και 18 χρόνια αποτελεί τη μοναδική δημόσια εκδήλωση στη Σύρο για το πολυτεχνείο, γι’ αυτό θα παρακαλούσα τόσο το Δήμο όσο και την Περιφέρεια ν την αγκαλιάσουν με περισσότερη αγάπη και ζέση», κατέληξε.

«Η δημοκρατία πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη σχολική σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Κυκλάδων Ουρανία Ρινακάκη η οποία επεσήμανε ότι ο Δρόμος Ειρήνης είναι ο δρόμος που αξίζει να περπατάει διαρκώς η ανθρωπότητα, ακόμα κι αν κάποιες φορές είναι δύσκολος και καθόλου προσβάσιμος. «Είναι δρόμος που χρειάζεται καθημερινή άσκηση και επιμονή από όλους μας, χρειάζεται ιστορική μνήμη και κυρίως παιδεία. Νομίζω ότι ο συμβολισμός αυτού του δρόμου ειρήνης είναι υψηλός και θα πρέπει όσο γίνεται να διατηρηθεί και να κρατηθεί και για τη νεολαία της Σύρου αλλά και για την τοπική κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ρινακάκη. Καταλήγοντας, ευχήθηκε η Κύπρος να βρει σύντομα τον δρόμο της ελευθερίας και της ένωσης με τις καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να διαπραγματευτούμε ζητήματα δημοκρατίας.