Μαθητές-σπουδαστές της Σύρου και τρεις Ελληνίδες Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες μετέφεραν τη σκυτάλη της Μνήμης στο σήμερα

Δρόμος Χρέους και Ζωής

Φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αντιστεκόμενοι στις αλλοτριωτικές καταστάσεις των καιρών μας, απέδωσαν μαθητές και σπουδαστές της Σύρου, συμμετέχοντας ενεργά σε έναν από τους σημαντικότερους και πιο ισχυρούς -συμβολικά και συναισθηματικά-  θεσμούς που δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε από την εκπαιδευτική οικογένεια του νησιού.

Ο 23ος Δρόμος Ειρήνης, που διοργανώθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Σύρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για τα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου και την επακόλουθη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στη μαρτυρική Κύπρο, διεξήχθη με επιτυχία το περασμένο Σάββατο, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή περισσότερων δρομέων.

Άσκηση Τιμής και Μνήμης

Μαθητές από όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, καθώς και σπουδαστές της Σχολής του Εμπορικού Ναυτικού διένυσαν την απόσταση των 21,5 χλμ, η οποία καλύφθηκε διαδοχικά, υπό μορφή σκυταλοδρομίας, ανά πεντακόσια μέτρα, εκτός από το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής το οποίο διανύθηκε από όλους τους συμμετέχοντες.

Η εκκίνηση των δρομέων δόθηκε από την περιοχή «Γουργουράκια» στις με κατεύθυνση Βάρη – Μέγα Γιαλό – Ποσειδωνία – Φοίνικα – Γαλησσά – Πάγο – Τάλαντα – Άγιο Ιάκωβο – Ηρώων Πολυτεχνείου – Ερμού και τερματισμό την Πλατεία Τσιροπινά, έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στον 23ο Δρόμο Ειρήνης στη Σύρο συμμετείχαν επίσης τρεις Ελληνίδες Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες της Άρσης Βαρών, η Αλεξία Παπαγεωργίου, η Μαρία Χριστοφορίδη και η Άννα Στρούμπου, εκπροσωπώντας επίσημα την Ελληνική Ομοσπονδία.

Η Αλεξία Παπαγεωργίου υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας από το 1991-1997. Κατέκτησε Πανελλήνιές νίκες και σημείωσε πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία των νεανίδων και γυναικών στην κατηγορία σωματικού βάρους 64 κιλών. Τρίτη παγκόσμια νίκη, δεύτερη πανευρωπαϊκή και πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο επολέ-ζετέ. Είναι κριτής εδώ και είκοσι χρόνια, τα δώδεκα εκ των οποίων διεθνής κριτής Α’ Κατηγορίας με συμμετοχές σε πανευρωπαϊκά κα παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η Μαρία Χριστοφορίδη άρχισε την αθλητική σταδιοδρομία της με στίβο και τζούντο. Γρήγορα όμως την κέρδισε η άρση βαρών, όπου καταξιώθηκε ως μια μεγάλη αθλήτρια. Συνολικά ως παγκόσμια πρωταθλήτρια από το 1988-1998 μετρά 46 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Καλύτερες ατομικές επιδόσεις της είναι τα 90 κιλά στο αρασέ και τα 110 κιλά στο ζετέ. Αποχώρησε από ην ενεργό δράση το 1999.

Η Άννα Στρούμπου υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας από το 1989 έως το 1999. Ήταν χρυσή πρωταθλήτρια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1990 έως το 1998 στην κατηγορία των 50,52, 53 και 54 κιλών. Δύο φορές βγήκε χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης με πανευρωπαϊκό ρεκόρ, στο αρασέ.

Αμέσως μετά τον τερματισμό των δρομέων ακολούθησαν τρισάγιο, καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμοί, τραγούδια και ποιήματα από μαθητές του 1ου Γυμνασίου και τιμητικές βραβεύσεις στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Δούναβης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειρήνη Δράκου.

Τους συμμετέχοντες, καθώς και τη διοργανώτρια της δράσης, Παρασκευή Λακαταμίτου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, συνεχάρη ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου Απόστολος Ποντίκας, ο οποίος ανέγνωσε και τον χαιρετισμό της Σχολικής Συμβούλου Φυσικής Αγωγής Κυκλάδων, Ουρανίας Ρινακάκη

Δέσμευση κάθε Έλληνα το «Δεν ξεχνώ»

Στο μήνυμά της, η κ. Ρινακάκη σημείωσε πως ο 23ος Δρόμος Ειρήνης τιμά την Επέτειο του Πολυτεχνείου κα το διαχρονικό και πανανθρώπινο αίτημα της σπουδάζουσας νεολαίας για το «Ψωμί- Παιδεία – Ελευθερία» κα θυμάται, 43 χρόνια, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, τη σύγχρονη αυτή τραγωδία του ελληνισμού με την οποία έκλεισε το βίαιο κύκλο του το διδακτορικό καθεστώς της Ελλάδας. Όπως τόνισε, χρέος μας σε αυτές τις τραγικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, είναι η πατριωτική εγρήγορση κα η καθημερινή αναμέτρησή μας με την έννοια της λέξης «πολίτης» γιατί η Δημοκρατία δεν ανήκει στα αυτονόητά μας.

Καταλήγοντας, συνεχάρη θερμά τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Σύρου Απόστολου Ποντίκα, τον Σύλλογο Διδασκόντων και την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Σκεύη Λακαταμίτου που με αξιοθαύμαστη αντοχή, επιμονή, αγάπη και υψηλό αίσθημα του καλώς εννοούμενου πατριωτισμού, «θεραπεύει» τον Αθλητισμό, τη λογοτεχνία και τις δύο πατρίδες της, την Κύπρο και τη Σύρο. Αποκορύφωμα αυτής της δράσης και της πορείας ήταν η πρόσφατη ανακήρυξή της ως Επίτιμου μέλους της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μχαηλίδης» σε Τιμητική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Α’ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Λογοτεχνίας στη Λεμεσό με συνδιοργανωτές την Εταιρεία Λογοτεχνών κα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επιβεβλημένη η διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Στην έννοια της ελευθερίας, η οποία διαψεύδεται καθημερινά από την πραγματικότητα, αναφέρθηκε στο μήνυμά της η κ. Λακαταμίτου, υποστηρίζοντας ότι «το μόνο ελεύθερο στον άνθρωπο είναι η καρδιά του. Ούτε καν οι σκέψεις του δεν είναι λεύτερες, όταν βασανιστικά, χρόνια τώρα, προσπαθεί να βιώσει με αξιοπρέπεια και αδυνατεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται χωρίς να της δίνουμε τη δέουσα σημασία, γιατί το εγώ μας είναι πάνω από το εμείς. Η δύναμη, η δημιουργία και η πρόοδος όμως, βασίζονται στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό διδάσκουμε στις νέες γενιές και αυτό καλούμαστε να πράττουμε και οι ίδιοι. Έτσι πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στη ζωή μας και στη χώρα μας». Πρόσθεσε μάλιστα, πως σήμερα, ο άνθρωπος έχει διαγράψει από τη ζωή και το λεξικό του γνήσιες και σημαντικές λέξεις όπως φιλοπατρία, φιλοπρωτία, φιλαλήθεια, ήθος, αθλητοπρέπεια. «Όποιος αγωνίζεται γι’ αυτά, θεωρείται πεπαλαιωμένος, αναχρονιστικός, τρελός, ρομαντικός ή γενικά ξεπερασμένος. Δόθηκε σε αυτές τις τόσες σπουδαίες λέξεις αλλοτριωμένη έννοια και εθνικιστική σημασία που διχάζει».

Για το λόγο αυτό, έκρινε απαραίτητη τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η οποία θα διδαχθεί από τους μεγαλύτερους στις νεότερες γενιές, με στόχο αυτές να γράψουν με λαμπρότερα γράμματα τη δική τους ιστορία σε αυτή τη χώρα, που μετρά, περισσότερους ήρωες καθημερινά, παρά σε καιρό πολέμου.