Το χειμωνιάτικο παζάρι της Κάριτας Σύρου άνοιξε τις πόρτες του

«Η προσφορά κυλάει στο αίμα μας»

  • Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2016 - 06:18

Με το δίχτυ της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που χρήζουν της προσοχής και της βοήθειά μας, σκεπάζει για μία ακόμη φορά την τοπική κοινωνία της Σύρου η ακούραστη οικογένεια της Κάριτας.

Η φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου πραγματοποιεί από χθες το χειμωνιάτικο παζάρι της, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αντιμετώπιση άμεσων οικονομικών και υλικών αναγκών άπορων συνανθρώπων μας και την εξασφάλιση καθημερινών – βασικών για την επιβίωσή τους – αγαθών.

Το παζάρι θα λειτουργήσει ξανά στις 23, 26, 28 και 30 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Το κοινό έχει την ευκαιρία να αγοράσει χριστουγεννιάτικα είδη, βιβλία, παιχνίδια, μπουφάν, ζακέτες, κουβέρτες, παπλώματα και χειμωνιάτικα υποδήματα.

Μεγάλος αριθμός δωρεών

Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη» εθελοντές της Κάριτας Σύρου αναφέρονται στη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ο οποίος πέρα από τις αγορές του συμβάλλει στην προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας, δωρίζοντας ρούχα και αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεται πια.

«Πέρα από τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται, αυτό που μας κάνει περισσότερη εντύπωση είναι ο αριθμός των ενδυμάτων που έχουν συγκεντρωθεί», τονίζει η ταμίας της Κάριτας Σύρου κ. Γεωργίου Βουτσίνου. «Δεν προλαβαίνουμε να ξεδιαλέγουμε ρούχα. Πιστεύαμε ότι λόγω κρίσης, αυτά θα μειωθούν κι όμως, έχουμε φτάσει στο σημείο να στέλνουμε ρούχα και στην Αθήνα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Επιλέγουμε για το παζάρι εκείνα που είναι σε καλύτερη κατάσταση και τα υπόλοιπα δίνονται δωρεάν τις Τετάρτες, όπου ο κόσμος έρχεται εδώ και με συμμετοχή ενός ευρώ γεμίζει μία τσάντα».

«Έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου»

Όπως εξηγεί, το θεάρεστο έργο της Κάριτας Σύρου έχει περάσει πλέον στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να το ενισχύσει και παράλληλα να το ενισχύσει.

«Ο κόσμος δίνει το στίγμα του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μας φέρνουν και πράγματα που δεν είναι άριστης ποιότητας, όμως τα περισσότερα είναι καλά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, γι’ αυτό μειώσαμε πάρα πολύ τις τιμές, ώστε να μην είναι απαγορευτικές σε κανέναν».

«Ο εθελοντισμός είναι μέρος της καθημερινότητάς μας»

Η κ. Βουτσίνου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πολύμηνη προετοιμασία των ετήσιων παζαριών από εθελοντές που συμμετέχουν στη διαλογή, τον καθαρισμό και το πλύσιμο των ρούχων, αφιερώνοντας πολλές ώρες από τον προσωπικό χρόνο τους.

«Υπάρχουν δύο ομάδες, μία για το παζάρι και μία για το ξεκαθάρισμα. Συνολικά είμαστε 30 άτομα. Όλοι τους είναι άνθρωποι που βοηθούν και το κάνουν συνειδητά. Έρχονται κάθε εβδομάδα και δύο φορές αν χρειαστεί. Η ενασχόληση αυτή είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας. Όταν δεν ερχόμαστε στην Κάριτας, νιώθουμε ότι μας λείπει. Παρέχουμε υπηρεσίες με όλη μας την καρδιά με μοναδικό όφελος την ικανοποίηση που προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα, αγοράζουμε κι εμείς πράγματα για την ενίσχυση του ταμείου. Μπορεί κάποιοι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κάτι καινούριο, όμως προτιμούμε να δίνουμε χρήματα εδώ, για να στηρίξουμε την προσπάθεια, τη δική μας προσπάθεια», τονίζει.

Συνεχής αύξηση των αναγκών

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το χειμωνιάτικο όσο και το ανοιξιάτικο παζάρι, πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή όλων των Κάριτας του νησιού, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό. «Κάθε μήνα δίνουμε τουλάχιστον σε 100 άτομα μία τσάντα τρόφιμα, αξίας 40 ευρώ. Κάποιες φορές θα πληρώσουμε και κάποιους λογαριασμούς ή ενοίκια γιατί με την οικονομική κρίση, η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη» σημειώνει η κ. Βουτσίνου, προσθέτοντας «όταν πρωτοήρθα, πριν από 8 χρόνια, γέμιζα ένα ντοσιέ από τις αποδείξεις, τώρα δεν μου φτάνουν πλέον τρία ντοσιέ». Καταλήγοντας εξηγεί ότι κάθε εβδομάδα υπάρχουν νέα αιτήματα ανθρώπων για υλική και οικονομική ενίσχυση, τα οποία και αξιολογούνται.

 

 

Ετικέτες: