Φθορές στις εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου του θεάτρου “Απόλλων” στην Ερμούπολη

Πολύπαθη... όψη

Επιβεβλημένες κρίνονται οι στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης του ιστορικού θεάτρου “Απόλλων” στο κέντρο της Ερμούπολης, με την παρούσα αναφορά να εστιάζει στην εξωτερική εικόνα του κτιρίου, που φέρει αρκετές φθορές, με αποτέλεσμα η όψη του να είναι αναντίστοιχη... της ιστορίας και του πολιτισμού που αυτό κουβαλά.

Πέραν των αναγκών που έχουν καταγραφεί για το εσωτερικό του και είναι γνωστές στη Δημοτική Αρχή, κρίνεται απαραίτητο να υπογραμμισθεί η σημερινή εξωτερική εικόνα του, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε εξαιτίας της μοιραίας φθοράς του χρόνου, είτε εξαιτίας ασυνείδητων συμπεριφορών που βλέπουν τους εξωτερικούς τοίχους τους, ως καμβά για συνθήματα.

Όπως αποτυπώνεται στο σχετικό φωτογραφικό υλικό η υγρασία σε αρκετά σημεία των επιφανειών των τοίχων έχει προκαλέσει διχρωμίες ή και αλλοίωση των χρωμάτων, ενώ σε κάποια τμήματα παρατηρείται και η αποκόλληση σοβάδων. Αν και η πρώτη εικόνα της εισόδου του κτιρίου διατηρείται σε ανεκτή κατάσταση, ωστόσο τα μεγαλύτερα προβλήματα διαπιστώνονται και παρατηρούνται τόσο στην πίσω πλευρά του κτιρίου, όσο όμως και στον αύλειο χώρο του. Εκτός από την ατονία των χρωμάτων, η κάλυψη συνθημάτων και γκράφιτι με χρώμα διαφορετικής απόχρωσης από εκείνο των υπόλοιπων επιφανειών, διαμορφώνει “μπαλώματα”, που σε συνδυασμό με τα προβλήματα και στα ξύλινα κουφώματα, συνθέτουν σταδιακά μία αντιαισθητική εικόνα.

Καθώς πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά κτίρια της Ερμούπολης, άκρως χρήσιμη θα ήταν εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η αναζήτηση ενός τρόπου συνολικής συντήρησης και βελτίωσης του ιστορικού “Απόλλωνα”.