Δεκάδες τα προβλήματα των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως συζητήθηκαν από τα προεδρεία των Ομοσπονδιών και όπως καταγράφονται στο επίπεδο της νησιωτικής χώρας

“Άλλο τα νησιά και άλλο η στεριά”

Ενόψει της νέας συνδικαλιστικής χρονιάς, συνεδρίασαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να θέσουν προτεραιότητες και να προβούν στις δέουσες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς.

Μείζον ζήτημα, κοινό για τους υπαλλήλους όλων των κλάδων, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο των μνημονιακών της υποχρεώσεων, περί της εφαρμογής ειδικών μισθολογίων και στα σώματα ασφαλείας, γεγονός, που αναμένεται να επιβαρύνει επιπλέον, τις ήδη περικομμένες αποδοχές τους και να προσθέσει ένα επιπλέον αντικίνητρο, σε όσους εξ αυτών εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάθεσής τους σε νησιωτικές περιοχές.

Απλήρωτη εργασία, χωρίς ωράρια και ημερήσιες αναπαύσεις

Όσον αφορά τα κοινά προβλήματα, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις και ανακοινώσεις εκ μέρους στελεχών του ΥΕΘΑ, ότι επίκειται η ψήφιση νέου μισθολογίου τους πρώτους μήνες του νέου έτους, οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας τονίζουν, ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα “προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας”, η οποίες έκριναν αντισυνταγματικές τις όποιες μειώσεις έχουν υποστεί μέχρι σήμερα, ενώ αναφορικά με το ασφαλιστικό, εκφράστηκε ανησυχία “για τη μη έκδοση μέχρι σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας των διευκρινιστικών εγκυκλίων που θα εξειδικεύουν την εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου για τους ένστολους”. Για τα ζητήματα αυτά, αποφασίστηκε να ζητηθούν συναντήσεις με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους θέματα των Σωμάτων, τέθηκε από την πλευρά των Ομοσπονδιών του Πυροσβεστικού Σώματος, το ζήτημα που έχει προκύψει με την υποχρεωτική στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων με προσωπικό από την υπάρχουσα δύναμη, τροποποιώντας στην ουσία την υφιστάμενη νομοθεσία για τις μετακινήσεις και χωρίς να προβλέπεται η προκήρυξη νέων προσλήψεων για την κάλυψη νέων αναγκών.

Οι Ομοσπονδίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και απαίτησαν από το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσει τη διαδικασία, δεδομένου ότι υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τα κενά που θα προκύψουν από τις μετακινήσεις αυτές, θα αποβούν εις βάρος του αξιόμαχου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φλέγοντα όμως εξακολουθούν να είναι για όλα τα Σώματα, τα προβλήματα της καθημερινότητας που προκαλεί η υποστελέχωση των Υπηρεσιών, όπου επιβαρύνει τους υπαλλήλους με πρόσθετες ώρες απλήρωτης εργασίας, χωρίς ωράρια και Ημερήσιες Αναπαύσεις. Επίσης, τονίστηκε, ότι τα πενιχρά και απαρχαιωμένα μέσα επιτείνουν τους κινδύνους και την ανασφάλεια, χωρίς η κυβέρνηση να προβαίνει στην αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας.

Έξοδα από το... πορτοφόλι το οποίο “ξεφουσκώνει”

Τις εξελίξεις αυτές, όσον αφορά στις αποφάσεις και τις συζητήσεις των Ομοσπονδιών, σχολίασε, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, κ. Ευάγγελος Κεφάλας, ανάγοντας τις γενικότερες διεκδικήσεις των συλλογικών οργάνων σε τοπικό επίπεδο.

Όπως τόνισε, η εφαρμογή των ειδικών μισθολογίων στα Σώματα Ασφαλείας, θα περικόψει περαιτέρω τις αποδοχές των υπαλλήλων, ενώ όσοι εξ αυτών υπηρετούν σε νησιά, θα υποστούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ, τις μετακινήσεις από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, τα υψηλά μίσθια κλπ.

Ο κ. Κεφάλας σημείωσε μάλιστα, πως πρόκειται να λειτουργήσει και ως βαρύτατο επιπλέον αντικίνητρο, για όσους συναδέλφους του επιλέγουν, μέχρι στιγμής, τη μετακίνησή τους στα νησιά το καλοκαίρι και μάλιστα αδαπάνως, δηλαδή χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς καλύπτουν τις μετακινήσεις, τη διαβίωση, τη στέγαση και τη σίτιση, με έξοδα αποκλειστικά δικά τους, γεγονός, που εξυπηρετεί δεόντως τη στελέχωση των αστυνομικών σταθμών και τμημάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά που θα αποτρέψει, σε μία πιθανή μείωση των μισθολογίων, τους υπαλλήλους, από το να προτιμούν τις “ακριβές” Κυκλάδες.

Μοναδικό “όπλο” ενάντια σε ενδεχόμενη σχετική κίνηση, από πλευράς πολιτείας, αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν παράνομες τις μειώσεις. Τραγελαφικό, το γεγονός, πως οι αποφάσεις του ΣτΕ εφαρμόστηκαν κατά το... ήμισυ, καθώς το κράτος δεν επανέφερε τους μισθούς των ενστόλων, ωστόσο αποπληρώνει το μισό ποσό των αναδρομικών οφειλομένων.

Υποστελέχωση και αντικίνητρα

Σε ό,τι αφορά στην υποστελέχωση των υπηρεσιών στη νησιωτική Ελλάδα και στις Κυκλάδες ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΥ Κυκλάδων, επισημαίνει, πως οι επαφές και παρεμβάσεις της Ένωσης, προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας εν προκειμένω, αλλά και των αντίστοιχων φορέων από την πλευρά των υπολοίπων Σωμάτων, είναι συνεχείς, με κίνδυνο να καταντήσουν... γραφικοί.

“Κατανοούμε απόλυτα, ότι υπάρχουν ελλείψεις και στις δομές της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά αυτό που προσπαθούμε να κατανοήσουν και οι υπεύθυνοι, είναι, ότι άλλο τα νησιά και άλλο η στεριά”, υποστήριξε, σημειώνοντας, ότι η Ένωση έχει καταφέρει ήδη με κινήσεις και παρεμβάσεις της την ενίσχυση των δομών, ενώ ενόψει της ανακοίνωσης των μεταθέσεων του Φεβρουαρίου, δήλωσε πως προγραμματίζει ανάλογες επαφές, προκειμένου στους νέους καταλόγους, να υπάρξει ικανοποιητική στελέχωση των δομών σε επίπεδο νομού.

Όπως υπογράμμισε, το δυναμικό των αστυνομικών σταθμών και τμημάτων των Κυκλάδων βρίσκεται κατά πολύ περιορισμένο, σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, ωστόσο, μόνο και μόνο το κόστος διαβίωσης σε ένα νησί, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην απόφαση ενός υπαλλήλου για μετάθεση.

“Οι συνάδελφοι που έρχονται στα νησιά να υπηρετήσουν, ειδικά σε νησιά, όπως η Μύκονος ή Σαντορίνη, είναι τρομερά δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να μισθώσουν σπίτι σε μία λογική τιμή”, ανέφερε, συμπληρώνοντας, ότι οι ήδη υπάρχουσες επιβαρύνσεις όσων διαβιούν στη νησιωτική χώρα, όπως η υψηλή φορολογία, σε σχέση με τις συνθήκες, οι δυσκολίες στη μετακίνηση κλπ, σε συνδυασμό με χαμηλότερες αποδοχές, θα λειτουργήσουν αρνητικά “ως προς τη ζήτηση που μπορεί να έχει η περιοχή μας σε αιτήματα συναδέλφων για μεταθέσεις”.

Μάλιστα, ο κ. Κεφάλας σημείωσε, πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι αν και δηλώνουν ως περιοχή ενδιαφέροντος τις Κυκλάδες, κατόπιν της έκδοσης των πινάκων μεταθέσεων, μετά από έρευνα αγοράς για μισθώματα, κόστος προϊόντων και υπηρεσιών, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥ Κυκλάδων, επεσήμανε, πως το αίτημα των πολιτών για εξασφάλιση περισσότερων υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας στα νησιά είναι εύλογο, καθώς πρόκειται για ζήτημα ασφαλείας, τονίζοντας, πως σημαντική ενίσχυση των αιτημάτων της Ένωσης, θα υπάρξει, με αντίστοιχες ενέργειες, παρεμβάσεις και κινητοποίηση και από την πλευρά των τοπικών φορέων, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών, έτσι ώστε οι τοπικές “φωνές” για μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία, να εντείνουν την άσκηση πιέσεων, προς τους αρμόδιους.

Πρόσφατη διαμαρτυρία στη Σίφνο

Σε αρκετές περιπτώσεις νησιών, η παρουσία των σωμάτων ασφαλείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς υπηρετούν ένας ή δύο αστυνομικοί, ένας ή ακόμη και κανένας πυροσβέστης, ένας ή δύο λιμενικοί υπάλληλοι και ούτω καθεξής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατης διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση με άμεσες συνέπειες στην τοπική κοινωνία, είναι αυτό της Σίφνου, όπου ο Δήμαρχος αναγκάστηκε σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, τονίζοντας, ότι “μετά τα πρόσφατα περιστατικά που συνέβησαν στο νησί μας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (κλοπή σε οικία στο Άνω Πετάλι με πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε ηλικιωμένη γυναίκα, απόπειρες διαρρήξεων σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους) έχει διαταραχτεί η ηρεμία των κατοίκων του νησιού μας, οι οποίοι είναι τρομοκρατημένοι και βιώνουν στην καθημερινότητά τους έντονη ανησυχία, αγωνία και ανασφάλεια”.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Δήμαρχο, “ο Αστυνομικός Σταθμός Σίφνου είναι υποστελεχωμένος και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπηρετούντος σε αυτόν προσωπικού (2 άτομα), είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλυφθούν με επάρκεια οι αυξημένες ανάγκες ελέγχων και επιτήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου παράλληλα με τις τρέχουσες καθημερινές υπηρεσιακές υποχρεώσεις και τις ανάγκες ελέγχου τήρησης του Κ.Ο.Κ., εφαρμογής κανονιστικών αποφάσεων για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ”. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Σίφνου αιτείται “την ενίσχυση του Αστυνομικού Σταθμού Σίφνου (τρεις κενές οργανικές θέσεις & μία κενή θέση λόγω άδειας πατρότητας), η οποία θεωρείται τη δεδομένη χρονική στιγμή και υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί περισσότερο από επιτακτική”