Σοβαρές ζημιές στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου που στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου

Στοίχειωσαν... τα προβλήματα

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που διαπιστώνονται στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου που στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου εξαιτίας εισροών που προκύπτουν από προβλήματα στη στέγη του, με την πρόσφατη βροχόπτωση να φαίνεται πως πολλαπλασίασε την αγωνία των αρμόδιων προσώπων του διοικητικού συμβουλίου, με τον πρόεδρό του δε, Μάρκο Βουτσίνο να γνωστοποιεί τις σοβαρές ζημιές.

Η εισροή νερού από την οροφή, που “πέρασε” στον εσωτερικό χώρο του δεύτερου ορόφου, πολλαπλασίασε τα προβλήματα υγρασίας που έχουν διαπιστωθεί στους τοίχους και τα οποία έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των οροφογραφιών και τοιχογραφιών του κτιρίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης. Επιπλέον, η αποκόλληση σοβάδων, η δημιουργία ρωγμών σε τμήματα επιφανειών των τοίχων, ακόμη όμως και η αποκόλληση τμημάτων των ξύλινων κουφωμάτων, κάποια από τα οποία έχουν σαπίσει, γέννησαν ιδιαίτερη ανησυχία στον πρόεδρο, ο οποίος και μέσω της επισήμανσης των σοβαρών προβλημάτων του κτιρίου, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει κάθε αρμόδια πλευρά για την αποκατάσταση των φθορών.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί, πως, από το 2007, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναπαλαίωσης και επισκευής του κτιρίου μέσω υψηλών χρηματοδοτήσεων, δεν έχουν ακολουθήσει νέες παρεμβάσεις, ωστόσο, η σημερινή εικόνα επ΄ ουδενί δεν δικαιολογείται λόγω του μεγάλου έργου που είχε υλοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Βουτσίνος μιλώντας στην εφημερίδα επεσήμανε πως, τα χρήματα που δίνονται μηνιαίως (600 ευρώ) από τον ΟΑΕΔ, στον οποίο “πέρασε” το παλαιό αρχοντικό από την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και μετά, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Εργατικού Κέντρου, δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη συντήρησή του. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί κάθε αρμόδια πλευρά και δη, το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να διασωθεί το σημαντικό αρχιτεκτονική μνημείο στο κέντρο της πόλης.