Εκτεταμένες φθορές του κτίσματος που στεγάζει τη ΔΕΗ Σύρου

Κλειστό για λόγους ασφάλειας

Εντός του επόμενου 20ημέρου η μεταστέγαση του υποκαταστήματος
  • Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 10 Φεβ. 2017 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Κλειστό θα παραμείνει από σήμερα το υποκατάστημα της ΔΕΗ Σύρου, λόγω προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ασφάλεια εργαζομένων και πελατών.

Ακόμα ένα εγκαταλελειμμένο και χωρίς καμία μέριμνα συντήρησης κτίσμα της Ερμούπολης, αφέθηκε έρμαιο στην φθορά του χρόνου, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες δομικές ζημιές, καθιστώντας απαγορευτική την φιλοξενία της υπηρεσίας της ΔΕΗ που μίσθωνε τον χώρο για την στέγαση της.

Οι κακοκαιρία που συνοδεύτηκε από έντονες βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα οδήγησε στο μη περαιτέρω την κατάσταση όσον αφορά στα δομικά προβλήματα που παρουσίαζε το οίκημα και τα οποία δεν έτυχαν καμίας μέριμνας συντήρησης από τους ιδιοκτήτες, παρά τις επισημάνσεις και τις οχλήσεις όχι μόνο εκ μέρους της ΔΕΗ αλλά και εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

Οι φθορές δεν καθιστούν το κτίριο ασφαλές

Μετά από τις τελευταίες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή υδάτων στο κτίριο από διάφορα σημεία της οροφής και συγκεκριμένα από το τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται επάνω από του το υποκατάστημα της ΔΕΗ και το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο.

Όπως δήλωσε σχετικά στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του υποκαταστήματος, Γιώργος Μουστάκας, ήδη προ 2ετίας υπήρξε από μέρους του η πρώτη ενημέρωση προς κάθε εμπλεκόμενο για την επικινδυνότητα που εγκυμονεί η κατάσταση του κτιρίου, καθώς  παρατηρήθηκε ακόμα και πτώση δομικών υλικών, γεγονός που μαρτυρά την αποσάθρωση του κτίσματος.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «Έχω από τον Μάρτιο του 2015 ενημερώσει τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, με κοινοποίηση της ειδοποίησης και στην πολεοδομία και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, διότι πέφτανε και διάφορα υλικά όπως μάρμαρα, γεγονός που καθιστά το κτίριο επικίνδυνο».

Από την πρώτη εκείνη παρέμβαση, τον Απρίλιο του 2015, η Πολεοδομία είχε προχωρήσει σε αυτοψία, ενημερώνοντας για την κατάσταση τους ιδιοκτήτες, καθώς το κατάστημα που στεγάζει την υπηρεσία της ΔΕΗ είναι μισθωμένο, με την παρατήρηση ότι πρέπει να προβεί στην αποκατάσταση του κτιρίου.

Όπως ενημερώνει σχετικά ο κ. Μουστάκας, από την πλευρά των ιδιοκτητών δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον «ούτε ενδιαφέρθηκαν μέχρι τώρα» όπως σημειώνει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος προκάλεσαν μεγάλη εισροή υδάτων στο κτίριο, «έμπαιναν νερά από παντού» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μουστάκας, γεγονός που οδήγησε τους ανθρώπους της υπηρεσίας να ζητήσουν το κλειδί του άνω οικήματος από έναν εκ των ιδιοκτητών, για να προβούν σε μία εκτίμηση της κατάστασης με έναν ιδιώτη μηχανικό.

Από την αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι έχει γκρεμιστεί μέρος της στέγης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα νερά της βροχής.

Το κατάστημα της ΔΕΗ διαχωρίζεται από το επάνω κτίριο με «μία σανίδα» όπως ανέφερε ο Διευθυντής, περιγράφοντας το δομικό υλικό, όπως συνηθιζόταν στους διαχωρισμούς των ορόφων των παλαιών κτιρίων.

Έχει δε συνταχθεί τεχνική έκθεση από μηχανικό, μέσω της οποίας πιστοποιείται η επικινδυνότητα του κτιρίου.

Η υπάρχουσα κατάσταση πλέον καθιστά επικίνδυνο το κτίριο για την στέγαση της υπηρεσίας, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ζωή και την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των πολιτών που εξυπηρετούνται.

Η εξυπηρέτηση των πελατών

Σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως ανακοινώθηκε από την ΔΕΗ, από σήμερα 10 Φεβρουαρίου, που το υποκατάστημα Σύρου θα διακόψει τις εργασίες του λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου και για όλο το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό, η εξυπηρέτηση των πελατών θα πραγματοποιείται από το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ (11770) και οι λογαριασμοί θα εξοφλούνται με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής ( ΕΛ.ΤΑ, ATM, τράπεζες, κλπ).

Ειδικά σε ότι αφορά στους διακανονισμούς, που απασχολούν και ένα μεγάλο μέρος πολιτών, ο κ. Μουστάκας διευκρίνισε ότι μπορούν και αυτοί να τακτοποιούνται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ, εκτός των ποσών που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Η εξυπηρέτηση των πελατών της ΔΕΗ μέσω του τηλεφωνικού της κέντρου θα κρατήσει για περιορισμένο αριθμό ημερών, καθώς η υπηρεσία θα μετακινηθεί σε άλλο κτίριο και η μεταστέγαση υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 20ημέρου.

Ήδη έχει προχωρήσει η διερεύνηση για πιθανά κτίρια που μπορούν να στεγάσουν το υποκατάστημα, όλα στο κέντρο της Ερμούπολης, τα οποία πρόκειται να ελεγχθούν από 3μελή επιτροπή που αναμένεται από την Αθήνα ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες εκτιμήσεις.

Προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση προς τους πολίτες για τυχόν προβλήματα που προκύψουν όσον αφορά στην εξυπηρέτηση τους, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ ώστε να αρθεί η όποια ταλαιπωρία.