Αναδρομή στην πορεία του Δημήτρη Ζορμπάνου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή

Ένας “αθόρυβος” άνθρωπος με ουσιαστική προσφορά

Την ουσία των εννοιών “πολίτης” κι “άνθρωπος” υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια ο εκλεκτός συμπολίτης μας, Δημήτρης Ζορμπάνος, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο κύκλος της οποίας συμπληρώθηκε προ ημερών, με τον ίδιο σε ηλικία 82 ετών να “αποχαιρετά” την οικογένεια, τους πρώην συνεργάτες του, καθώς επίσης και τους εν ζωή φίλους και συναθλητές του.

Το ύστατο “αντίο” προς τον ίδιο, απηύθυνε σύσσωμη η τοπική κοινωνία και η αθλητική “οικογένεια” των Κυκλάδων, πάρα πολλά μέλη της οποίας τον συνόδευσαν στην τελευταία “κατοικία” του, αμέσως μετά την τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη γενέτειρά του την Ερμούπολη, το μεσημέρι της Κυριακής.

Η πορεία του, σημαντικές στιγμές της οποίας επιχειρείται να “φωτιστούν” μέσω ενός λιτού αφιερώματος, όπως κι ο ίδιος εκτιμάται ότι θα επιθυμούσε ως άνθρωπος πάντοτε αθόρυβος, που όμως είχε ουσιαστική κι ανιδιοτελή προσφορά προς τους συμπολίτες του και τον χώρο του αθλητισμού, θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη σε όλους τους οικείους, αλλά και τους συμπολίτες του.

Συνοδοιπόρος... των ανθρώπων και της προσφοράς

Ο Δημήτρης Ζορμπάνος γεννημένος στη Σύρο το 1935, υπήρξε λάτρης του τόπου του και των Κυκλάδων, παραμένοντας στο νησί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γυμνασιακής μόρφωσής του και των σπουδών του, δημιουργώντας την εκλεκτή οικογένειά του. Ο ίδιος με τη σύζυγό του, Φωτεινή Ζορμπάνου απέκτησαν δύο γιους, τον Δημοσθένη και τον Γιώργο, ενώ εργάσθηκε επί πολλά έτη ως διευθυντής της πρώην Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος στα υποκαταστήματα της Σύρου και της Νάξου. Τη συνέπειά του στον επαγγελματικό βίο του, καθώς επίσης και την εξυπηρέτηση των συμπολιτών του για την οποία μεριμνούσε καθημερινά, αναγνώρισε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, με τον Κώστα Δαφνά, να εκφράζει στον επικήδειο λόγο του, τη συμπάθεια των συνεργατών του και όχι μόνον, προς το πρόσωπό του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εργασίας του στην πρώην Εμπορική Τράπεζα. “Ο Δημήτρης Ζορμπάνος ο πολύτιμος, ο αγαπητός κι αξιοσέβαστος συμπολίτης, ο συνάδελφος, ο φίλος, ο συνεργάτης και προϊστάμενος υπήρξε ένας άριστος υπάλληλος και διευθυντής της πρώην Εμπορικής Τράπεζας της Σύρου αλλά και της Νάξου για μια μακρά περίοδο. Υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τη Συριανή κοινωνία και τον Κυκλαδίτικο λαό με τις γνώσεις του, την εμπειρία του, την ευσυνειδησία, την εντιμότητά του, την ευγένειά του και τους καλούς του τρόπους. Ταυτίστηκε με την Τράπεζα σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε οι συμπολίτες μας δεν έλεγαν “πάω στην Εμπορική Τράπεζα”, αλλά “πάω στον Ζορμπάνο” γιατί ήξεραν ότι είναι εκείνος που θα τους λύσει με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματά τους” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δαφνάς, λέγοντας παράλληλα πως, “Τον αποχαιρετάμε με ιδιαίτερη συγκίνηση και θλίψη, αλλά και με υπερηφάνεια, διότι έδωσε στην κοινωνία μας, ό,τι καλύτερο και όσα περισσότερα μπορούσε”.

Ο Δημήτρης Ζορμπάνος σταθερός συνοδοιπόρος της αξίας της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο ανέπτυξε πάντοτε αθόρυβα ένα αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. Ενδεικτικά γεγονότα των ευαίσθητων κοινωνικών αντανακλαστικών του, αποτελούν η στήριξη της Φιλοπτώχου Εταιρείας Ερμούπολης, καθώς και του Γηροκομείου του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα, ενώ η απλότητά του τον ώθησε σε χαμηλούς τόνους να συνδράμει πάντοτε μαθητές για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τη μουσική, με τον μεγαλύτερο γιο του, μιλώντας στην εφημερίδα να αποκαλύπτει χαρακτηριστικά πως, “μου μιλούν άνθρωποι και με ευχαριστούν και δεν γνωρίζω πώς τους έχει στηρίξει ο πατέρας μου”, αφού όπως επεσήμανε, τις πράξεις αγάπης και στήριξης, φρόντιζε πάντοτε να μην τις γνωστοποιεί. Σε τούτο, το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως, ο Δημήτρης Ζορμπάνος δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάρης.

Αναφορικά με τη ζωή του, άξιο λόγου είναι επιπλέον το γεγονός πως, ο ίδιος, αν και μέλος της παλιάς αστικής τάξης, επεδίωκε τη συναναστροφή με το σύνολο των ανθρώπων, ενώ κρίνεται επιβεβλημένο τονισθεί πως, είχε δεχθεί δύο φορές πρόταση, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα σε δημοτικές και σε βουλευτικές εκλογές.

Λάτρης του αθλητισμού και του ναυταθλητισμού

Πέραν των άγνωστων πλευρών της ζωής και του χαρακτήρα του, ο Δημήτρης Ζορμπάνος υπήρξε εξαιρετικά αγαπητός κυρίως για την υπέρμετρη αφοσίωσή του στον χώρο του αθλητισμού και κυρίως του ναυταθλητισμού. Από 13 ετών αφέθηκε στην “αγκαλιά” της κωπηλασίας, με τις συμμετοχές του σε αγώνες από κοινού με συναθλητές του να χαρίζουν στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας στο νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η “τιμημένη τετράκωπος του ΝΟΣ” (Γεννάδιος Κ. - Αθυμαρίτης - Ζορμπάνος Δ. - Παλαιτσάκης Μ. και στο τιμόνι Πολυχρονάκης) για τη συμμετοχή της σε Βαλκανικούς αγώνες. Ο ίδιος ωστόσο, υπήρξε επίσης αθλητής της κολύμβησης, ενώ ασχολήθηκε με την υποβρύχια αλιεία από την πλευρά της διοργάνωσης, καθώς επίσης εξέφρασε ποικιλοτρόπως την αγάπη του για τον αθλητισμό, μετά από τη συμπλήρωση της δικής του ενασχόλησης ως αθλητή.

Επιβάλλεται να υπογραμμισθεί πως, υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του ΝΟΣ από το 1980 έως το 1989 (τρεις τριετίες) ενώ επιπλέον ήταν από τους ιδρυτές της ΕΠΣ Κυκλάδων και μέλος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, στήριζε τον Πανναξιακό και αποτέλεσε ένα εκ των ιδρυτικών μελών του Ναυτικού Ομίλου Νάξου. Πέραν των διακρίσεων που είχε αποσπάσει από την Κολυμβητική και Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είχε βραβευθεί και από την Ομοσπονδία Υδατοσφαίρισης, ενώ πλέον, στη μνήμη του, προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις από αθλητικούς συλλόγους των Κυκλάδων. Εξ αυτών, η σπουδαιότερη προγραμματίζεται για τους επόμενους μήνες εκ μέρους του ΝΟΣ, προκειμένου να έρθουν στο προσκήνιο ντοκουμέντα της προσωπικής πορείας του, μέρος των οποίων αναδεικνύονται από το φωτογραφικό υλικό που περιήλθε στη διάθεση της εφημερίδας.