Ευχαριστήριο και ανακοίνωση της ομάδας "Σύρος: Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες" ενόψη της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της δράσης της

"Η κοινωνία δε γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες"

  • Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2017 - 13:01

Ανακοίνωση, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της δράσης της, εξέδωση η ομάδα "Σύρος: Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες".

Η ομάδα αναφέρει τα εξής:

"Συμπληρώθηκε ενάμισης χρόνος από τότε που με πρωτοβουλία πολιτών της Σύρου, δημιουργήθηκε η ομάδα «Σύρος: Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες». Στο κάλεσμά μας προς τη Συριανή κοινωνία η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν συγκινητική.

Με την όποια, μικρή ή μεγάλη, συμβολή του απλού ανώνυμου συμπολίτη μας, της Ενορίας της Κοίμησης, κάποιων καταστηματαρχών, επιχειρήσεων και Σούπερ Μάρκετ, καθώς και των πλοίων της γραμμής (για τη δωρεάν μεταφορά του υλικού), έγινε κατορθωτό και πραγματικότητα ένα τοπικό δίκτυο αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που βρήκαν καταφύγιο, κυρίως, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να στείλουμε είδη πρώτης ανάγκης, προς δομές και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά Σάμο, Μυτιλήνη, Κω ,Λέρο αλλά και στον Πειραιά και στην Αθήνα. Ήρθαμε σε επαφή με πολίτες που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιες συλλογικότητες, στην «πρώτη γραμμή», και συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η δικτύωση, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι ανάγκες, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να διευρύνονται τα γεωγραφικά όρια.

Συνολικά απεστάλησαν πάνω από 700 κούτες ή δέματα με είδη ρουχισμού και υγιεινής, τρόφιμα και φάρμακα.

Νιώθουμε την ανάγκη να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους προαναφερθέντες και κυρίως στον καθένα από τους απλούς ανώνυμους συμπολίτες μας, που διακριτικά και με συστολή έφερναν αυτό που είχαν ή μπορούσαν.

Θεωρούμε ότι η ομάδα αυτή αποδεικνύει έμπρακτα τι μπορούν να καταφέρουν οι ενεργοί πολίτες όταν συνεργάζονται αρμονικά και αφουγκράζονται τις ανάγκες μιας κοινωνίας που δε γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες. Τα μέλη της ομάδας παραμένουν σε ετοιμότητα για να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους όπου υπάρχει ανάγκη.

Όσον αφορά στον χώρο, στο πρώην μπαρ «Αγορά», όπου συλλέγονταν ρούχα και τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι σύντομα ο χώρος δε θα χρησιμοποιείται πια από την ομάδα και θα παραδοθεί στον δήμο, ύστερα και από σχετική ειδοποίηση της δημοτικής αρχής.

Καλούμε όποιον έχει ανάγκη από είδη ρουχισμού η και γνωρίζει συνανθρώπους μας που μπορούν να τα προσφέρουν να περάσει από τον χώρο το Σάββατο 25/2 και το επομενο Σαββατο 4/3 και ώρες 11.00-15.00.

Ευχαριστούμε τον κόσμο της Σύρου για την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη του."