Ημερίδα του Ε.Π.Α.Ψ.Υ στην Άνδρο

Από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση

  • Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2017 - 06:21

Το Σάββατο 04 Μαρτίου υλοποιήθηκε στην Άνδρο με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα με θέμα "Από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση: Γονείς και παιδιά απέναντι σε νέες προκλήσεις". Η ημερίδα οργανώθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μωραΐτη Άνδρου, του Δήμου Άνδρου και του Συλλόγου Γυναικών. Η προσέλευση του κοινού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, όπου έλαβε χώρα η ημερίδα.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, κα Σακελλάρη και η Διευθύντρια του Δημοτικού Χώρας, κα Κροκοδείλου. Μίλησαν για το σημαντικό έργο της Κινητής Μονάδας στην Άνδρο και την αναγκαιότητα ενημέρωσης της κοινότητας για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από την κα Στέλλα Παντελίδου, Επιστημονική Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας, οι δράσεις του Κλιμακίου Άνδρου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Οικογενειών Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, που για τρίτη συνεχή χρονιά υλοποιείται στην Άνδρο, με χορηγία από το Ίδρυμα Μωραΐτη.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Κλημεντοπούλου, Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Επιστημονική Υπεύθυνη Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί "Σπύρος Δοξιάδης", μίλησε για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, όταν ένα παιδί παρουσιάζει αποκλίσεις σε σχέση με τα φυσιολογικά ορόσημα ανάπτυξης. Στη συνέχεια η Δρ. Τζένη Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί "Σπύρος Δοξιάδης" και Επόπτρια του Παιδοψυχιατρικού Τομέα των Κινητών Μονάδων, μίλησε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία σε ενδοψυχικό επίπεδο και στις σχέσεις με τους γονείς, θέτοντας ταυτόχρονα και την επίδραση που ασκεί το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο στη σημερινή εποχή. Τέλος, η κα Μαρία Γοδενοπούλου, Ψυχολόγος και ο κ. Δημήτρης Γαλάνης, Κοινωνικός Λειτουργός, Στελέχη του Κλιμακίου Άνδρου της Κινητής Μονάδας, μίλησαν για τις αλλαγές και τα μεταβατικά στάδια που λαμβάνουν χώρα στην πορεία μιας οικογένειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της άδειας φωλιάς, με την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση των παιδιών. Την εκδήλωση συντόνισαν η κα Βίκυ Αντωνοπούλου, Παιδοψυχίατρος του Κλιμακίου Άνδρου της Κινητής Μονάδας και η κα Στέλλα Παντελίδου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις προς τους ειδικούς κι έγιναν προτάσεις για οργάνωση ομάδων γονέων.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεισφορά τους στην οργάνωση της εκδήλωσης.

 

Ετικέτες: