Τα παραδοσιακά «Λαζαράκια» του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια

Με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου πλημμύρισε για μία ακόμη χρονιά το κέντρο της Ερμούπολης, μέσα από την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Λαζάρου.

Το περασμένο Σάββατο μικροί μαθητές, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες και τις μητέρες τους ξεχύθηκαν στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια τους τα γνωστά σε όλους «Λαζαράκια», που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της περασμένης εβδομάδας.

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, τα παιδιά του Λυκείου γιόρτασαν και φέτος την Ανάσταση του Λαζάρου, τραγουδώντας τα χαρμόσυνα κάλαντα της ημέρας στους περαστικούς, τους επιχειρηματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού στον πεζόδρομο, την παραλιακή ζώνη, την αγορά και την πλατεία Μιαούλη.

Το Σάββατο του Λαζάρου έχει καθιερωθεί ως μια μέρα αναβίωσης του συγκεκριμένου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν καλαθάκια από τη προηγούμενη μέρα. Το έθιμο έχει καταφέρει να διασωθεί στη Σύρο, χάρη στην αγάπη και το ζήλο των παλαιότερων που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων έφτιαξαν τον καθιερωμένο Λάζαρο με κουτάλα ή τρυπητή και συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους προσέφεραν ένα μοναδικό θέαμα σε όσους βρίσκονταν το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Ερμούπολης.