Ηχηρά τα μηνύματα του έπους του ’40, κατά τον τετραήμερο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Διδάγματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας

Η μνήμη και οι γενναίοι αγώνες των προγόνων μας για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των υψηλών ιδανικών του ανθρώπινου πολιτισμού τιμήθηκαν και στο νησί της Σύρου, όπου τα διδάγματα ενότητας και ομοψυχίας του έπους του ’40 διαχύθηκαν προς πάσα κατεύθυνση.

Ο τετραήμερος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής με τις εκδηλώσεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου συνδυάστηκε με την τοπική ιστορία μέσα από την εκδήλωση του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου. Μια καινοτομία με σκοπό να δώσει ώθηση στη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών και να μετατρέψει μια σημαντική ιστορική ημέρα σε ευκαιρία γνώσης με βιωματικό τρόπο. Ανθρώπινες ιστορίες και περιστατικά της εποχής εκείνης, όπως ο αγώνας των μοναχών της Μονής του Αγίου Γεωργίου να προστατεύσουν τα παιδιά, καθώς και αναφορές στους Συριανούς πεσόντες για την πατρίδα κατάφεραν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους. Μέσα από τη διαφορετική αυτή γιορτή, τα παιδιά του σχολείου μετέδωσαν το μήνυμα «Ποτέ πόλεμος», τονίζοντας παράλληλα πως, στην καθημερινότητα απαιτείται να δίνουμε μάχες για τις αξίες μας. Οι μαθητές άλλαξαν το μαύρο του πολέμου και γέμισαν γονείς, εκπαιδευτικούς και επισκέπτες με ελπίδα για μέλλον πολύχρωμο και δημιουργικό.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά το Έπος του ’40, τελέστηκε και φέτος στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, παρουσία Αρχών, Προϊσταμένων υπηρεσιών, αντιπροσωπειών μαθητών, σπουδαστών της ΑΕΝ και προσκόπους.

Απόδοση τιμής στα μνημεία της πόλης

Με γοργούς ρυθμούς, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα ηρώα της Ερμούπολης.

Λίγο πριν τις 16:00, τα τμήματα των σχολείων κατέφθασαν στο Ηρώο των Πεσόντων, όπου αποδόθηκε φόρος τιμής από μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου, του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Στην Πλατεία Ηρώων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων, Μάρκος Δαδάος.

Προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης, στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, καθώς και στην προτομή του Ταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου – Διοικητή του Οχυρού «Ρούπελ» κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941- από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Αμέσως μετά, τα τμήματα κατευθύνθηκαν προς την παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης με τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου να καταθέτουν στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών και τους μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης να στεφανώνουν στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα.

Τιμή στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη απέδωσαν σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και μέλη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Η σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκε, κατά το έθος, στον Ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη με κατάθεση στεφάνων από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Οι Έλληνες άλλαξαν την ιστορία

Επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής με θέμα: "28 Οκτωβρίου 1940: Οι Έλληνες αλλάζουν την ιστορία" διοργανώθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα «Γιάννη Ρίτσου» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Έφορος του Συνδέσμου, Γεώργιος Παλαιολόγος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο Διοικητής Φρουράς Σύρου, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος Ιάκωβος Γκίζης, ο Λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης, ο Διοικητής της ΠΝΒ Σύρου, αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθος Συριανών.

Ν. Λειβαδάρας: «Οι θυσίες των ηρώων δεν έγιναν εις μάτην»

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και μαθητές των Εκπαιδευτικών Μονάδων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία πεσόντων των περιοχών τους. 

Στην Ποσειδωνία, ο πανηγυρικός της ημέρας αναγνώστηκε από τη μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου, Γεωργία Ρούσσου, ενώ η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος της Περιφέρειας Ποσειδωνίας, Αγγελική Πρίντεζη διάβασε το μήνυμα του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα.

«Σήμερα εορτάζουμε μια μεγάλη ημέρα για το έθνος μας. Εορτάζουμε την επέτειο του «ΟΧΙ», του βροντερού και γενναίου «ΟΧΙ» της Ελλάδας ενάντια σε έναν ισχυρό κατακτητή, ενάντια στον φασισμό και τον επεκτατισμό, ενάντια στην υποδούλωση και την ταπείνωση. Με τον λόγο και τη λόγχη, ο ελληνικός λαός πολέμησε για τα ιερά ιδανικά του, για το δίκαιο και την ελευθερία, αντιστάθηκε με σθένος και ομοψυχία και μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου και της κατοχής, βγήκε νικητής.

Για όλους τους ήρωες που χάθηκαν στη μάχη, για όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν, για όλους τους αθώους που πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες, για όλους τους συμπατριώτες που έβαλαν την Ελλάδα πάνω από τον εαυτό τους, οφείλουμε να αποδείξουμε ότι οι θυσίες τους δεν έγιναν εις μάτην. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη τους όχι μόνο σήμερα αλλά καθημερινά, όχι μόνο με στεφάνια δάφνης αλλά με τις καθημερινές μας πράξεις, με πράξεις που θα προασπίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, με πράξεις αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ενότητας».

Στεφάνια κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου, τον  Διοικητή της ναυτικής βάσης, την Πρόεδρο της Κοινότητας Ποσειδωνίας, τον εκπρόσωπο του ΚΑΠΗ Ποσειδωνίας, το Δημοτικό σχολείο Ποσειδωνίας, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών».

Ελ. Αποστολίδου: «Ας αφήσουμε στην άκρη τη διχόνοια και τον διχασμό»

Λίγο αργότερα, τελέστηκε, κατά το έθος, επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων και αντιπροσωπειών μαθητών.

Στον συμβολισμό του «ΟΧΙ», που τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς απάντησε στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, αναφέρθηκε κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, η εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ελισάβετ Αποστολίδου.

Όπως τόνισε, οι Έλληνες φαντάροι και αξιωματικοί ήξεραν ότι, πολεμώντας στα βουνά μέσα στο καταχείμωνο του 40-41, δεν αγωνίζονταν ενάντια στον Ιταλό φαντάρο ούτε μόνο ενάντια στον ιταλικό φασισμό. Αγωνίζονταν ενάντια στον φασισμό με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται. Και όταν έτρεχαν να καταταγούν «με το χαμόγελο στα χείλη», το χαμόγελο αυτό πλάταινε ακόμη περισσότερο, όταν σκέφτονταν και τους δικούς τους Μεταξάδες, τους φασίστες, τους ναζιστές, τους δικτάτορες και κάθε λογής ξενόδουλους.

«Ας αφήσουμε πια στην άκρη τη διχόνοια και τον διχασμό. Ας θυμηθούμε όχι μόνο τις ηρωικές πράξεις του ελληνικού λαού στο έπος του ελληνοϊταλικού πολέμου, αλλά ότι και εκείνη την εποχή –έστω και για μικρό χρονικό διάστημα- ενώθηκαν όλοι οι Έλληνες για έναν κοινό σκοπό: την ελευθερία τους. Ας παραμερίσουμε έστω για μία ημέρα του χρόνου όπως την 28η Οκτωβρίου, τον αρνητισμό από τη σκέψη μας και ας μην επιτρέψουμε να διαδέχεται κάθε σκέψη μια αρνητική. Ας κρατήσουμε μια μέρα του χρόνου για να νιώσουμε εθνικά υπερήφανοι, μονιασμένοι αλλά και προβληματισμένοι για την νοοτροπία μας. Ας είναι η 28η μια ημέρα που θα θυμόμαστε τις θετικές αλλά και τις αρνητικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αποστολίδου.

Με "σημαία" την ιστορία για ένα ειρηνικό παρόν και μέλλον

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του ναού, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη.

Μαθητές, σπουδαστές, αθλητές, μέλη συλλόγων, πρόσκοποι και άντρες του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης τίμησαν την ιστορική επέτειο της εισόδου της χώρας μας στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο αιματοβαμμένου και καταστροφικού πολέμου που γνώρισε έως σήμερα η ανθρωπότητα.

Επικεφαλής της παρέλασης ήταν η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μουσικοί της οποίας έκλεισαν χθες 38 χρόνια παρουσίας και συμμετοχής στην ορχήστρα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του πρώτου περιφερειακού Λυκείου της χώρας έφεραν στα χέρια τους τη σημαία του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, που ο τελευταίος πρόεδρός του Μαρίνος Ρηγούτσος παρέδωσε ως παρακαταθήκη στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Το κειμήλιο αυτό διαφυλάσσεται στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάθε χρόνο παρελαύνει από νέους και νέες του Λυκείου. Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του, σημαιοφόρος ήταν αυτή τη φορά ο εγγονός του τελευταίου φαροφύλακα ο οποίος με την εισβολή των κατακτητών μετέφερε, κολυμπώντας, την ελληνική σημαία από τη νησίδα του φάρου μέχρι τις ακτές της Σύρου. Η σημαία του Φάρου σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Ιστορίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Για πρώτη φορά, παρήλασαν φέτος μαθητές και μαθήτριες του Βαμβακάρειου Γυμνασίου. Η ίδρυση του σχολείου συμπίπτει με την επέτειο των 300 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ. Το νέο Γυμνάσιο στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο. Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοση του ιστορικού δημοτικού σχολείου «Άγιος Γεώργιος», ανταποκρίνεται πλήρως στα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα, στοχεύοντας στη διαμόρφωση σκεπτόμενων, δημιουργικών και ενεργών πολιτών.

Κρατώντας τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που υποστηρίζονται και προωθούνται μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων παρήλασαν οι μικροί Πρόσκοποι της Σύρου. Μεταξύ των στόχων αυτών είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προαγωγή ειρηνικών κοινωνικών χωρίς αποκλεισμούς. Σημειώνεται πως, ο προσκοπισμός αποτελεί μια διεθνή εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοιχτή σε όλους χωρίς διακρίσεις και αριθμεί 25.000 ενεργά μέλη. Φέτος οι Έλληνες πρόσκοποι κλείνουν 110 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στο παιδί.

Στην απεραντοσύνη της θάλασσας του Αιγαίου ακούστηκε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που απέσπασαν τόσο οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, όσο και το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου και ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης.

Αρμόδιοι για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης ήταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων Λάζαρος Τσιομπάνης και Παναγιώτα Καλπακίδου.

Την παρουσίαση ανέλαβε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κατερίνα Σιγάλα η οποία, καταλήγοντας, τόνισε πως ένας λαός εορτάζει την ιστορία όχι για να αφηγηθεί στείρα το παρελθόν του, αλλά για να δηλώσει αυτό που θέλει να είναι στο μέλλον.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, την Πλατεία Μιαούλη.