Κορυφαίος Πασχαλινός προορισμός αποδείχθηκε το νησί της Σύρου

Μοναδική εμπειρία για 9.000 επισκέπτες

Η διάχυτη θρησκευτική κατάνυξη, η έντονη πνευματικότητα, οι βαθιά ριζωμένες τοπικές παραδόσεις και η περιρρέουσα αρχοντιά συνδιαμόρφωσαν τη μοναδική εμπειρία των εκατοντάδων επισκεπτών της Σύρου, οι οποίοι επέλεξαν φέτος να εορτάσουν το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το υψηλό ποσοστό επισκεψιμότητας, που σύμφωνα με τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, υπερέβη τις 9.000 αφίξεις επιβατών και η αθρόα προσέλευση κόσμου στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τόσο στους ναούς του νησιού, όσο και στο κέντρο της Ερμούπολης, αποδεικνύουν ότι, η Σύρος αποτελεί διαχρονικά έναν αγαπημένο Πασχαλινό προορισμό.

Το θετικό πρόσημο της προωθητικής καμπάνιας που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε τους δύο προηγούμενους μήνες από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και η αξιοσημείωτη φήμη που κατέχει το νησί όλα αυτά τα χρόνια αποτυπώθηκαν ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή πιστών στην καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων στην πλατεία Μιαούλη.

Απαράμιλλη αρχοντιά και μυσταγωγία

“Ω γλυκύ μου έαρ” έψαλαν με ευλάβεια και ταπεινότητα κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου, οι οποίοι κατέκλυσαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τους δρόμους και τα σοκάκια της Ερμούπολης στην κορύφωση της σημαντικότερης εορτής της Χριστιανοσύνης.

Πόλο έλξης αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά, η συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και των Ιερών Ναών Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου στην πλατεία Μιαούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προηγήθηκε η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύσσωμη υπήρξε η παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, των τοπικών φορέων, αλλά και πλήθους πιστών.

Τη λιτανευτική πομπή συνόδευσαν οι Πρόσκοποι Σύρου και η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμουπόλεως, η οποία παιάνισε πένθιμα εμβατήρια, ενώ η Πολυφωνική χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου έψαλε ύμνους.

Διάσπαρτα αποτυπώματα της ένδοξης ιστορίας

Τους ευγενείς και εκλεκτούς επισκέπτες της τρισένδοξης και ευλογημένης Σύρου, που δημιούργησαν και ανέδειξαν οι πρόσφυγες πατέρες μας από τα ματωμένα Ψαρά, την Χίο και την ελληνική Ιωνία καλωσόρισε, κατά τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, υπογραμμίζοντας ότι, για πρώτη φορά, η ιστορική πλατεία Μιαούλη πλημμύρισε με τόσο πολύ κόσμο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Με γλαφυρότητα αναφέρθηκε δε, στους πολύτιμους λίθους που κοσμούν το περίλαμπρο πανωφόρι της πόλης: τους περίτεχνους ναούς, το εμβληματικό Δημαρχείο, το επιβλητικό Θέατρο Απόλλων, τους ποιητές, λογοτέχνες και τραγουδοποιούς και φυσικά τον αρχοντικό και πολιτισμένο λαό της, που εδώ και δεκάδες χρόνια ζει κάτω από ένα πνεύμα αγάπης, κοινωνικής αλληλουχίας και αλληλεγγύης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αρμονική συνύπαρξη της Ορθόδοξης και Καθολικής Κοινότητας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους επισκέπτες που επέλεξαν τη Σύρο για να εορτάσουν τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού και να διακηρύξουν από αυτήν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι, ο Θεός δεν πέθανε, αλλά ζει μέσα στους αιώνες και την ιστορία, δίνοντας στους ανθρώπους τον τρόπο να ξεφεύγουν από τα καθημερινά και τα στενάχωρα. Τους προέτρεψε μάλιστα να ψηλαφίσουν το νησί, να αναζητήσουν και να αγγίξουν τα διάσπαρτα δακτυλικά αποτυπώματα της ιστορίας, κληρονομιάς των προγόνων μας που πριν από 190 χρόνια δημιούργησαν έναν τόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, που φημίζεται για την ευγένεια και την αρχοντιά του.

Θερμή υποδοχή του Αγίου Φωτός στη Σύρο

Ξεχωριστή στιγμή του φετινού εορτασμού αποτέλεσε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στη Σύρο με ειδική πτήση της Sky Express, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους Επισκόπους των δύο Εκκλησιών, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό και εκπρόσωπους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ήταν παρόντες ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, Εφημέριοι και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι όλων των Ενοριών της Σύρου, οι οποίοι παρέλαβαν το Άγιο Φως για τους Ναούς τους.

Νωρίτερα, είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της Ερμούπολης σκάφος του Λιμεναρχείου Τήνου, υπό τον Λιμενάρχη, Υποπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κ. Βασίλειο Αποστολόπουλο και ταχύπλοο ιδιώτη από τη Νάξο, προκειμένου να παραλάβουν το Άγιο Φως και να το διανείμουν στα νησιά τους.

Στο σύντομο χαιρετισμό τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου και οι κ.κ. Γ. Μαραγκός και Γ. Λεονταρίτης ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τους ιδιοκτήτες της αεροπορικής εταιρίας Sky Express για την πρωτοβουλία της να μεταφέρει δωρεάν το Αναστάσιμο Φως, καθώς και τον Αερολιμενάρχη Σύρου για την αγαστή συνεργασία του.

Γ. Μαραγκός: “Η προωθητική καμπάνια μας απέδωσε καρπούς”

Την ικανοποίησή του για την τουριστική κίνηση που καταγράφηκε στη Σύρο τις ημέρες του Πάσχα (9.036 αφίξεις), εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαραγκός, κάνοντας λόγο για αύξηση 12,9% από το 2016 (8.007 αφίξεις), 73,3% από το 2015 (5.218 αφίξεις) και 40,3% από το 2014 (6.440 αφίξεις). Σημειώνεται ότι το χαμηλό ποσοστό του 2015 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο απαγορευτικό απόπλου που ήταν σε ισχύ τη Μεγάλη Πέμπτη και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Οι αφίξεις επιβατών και οχημάτων αποτυπώνονται αναλυτικά στο παρακάτω γράφημα.

“Τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών φανερώνουν μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών τη Μεγάλη Εβδομάδα και κατά συνέπεια ότι, η καμπάνια την οποία σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το προηγούμενο δίμηνο έπιασε τόπο”, δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το όνομα της Σύρου “ταξίδεψε” παντού και ακούστηκε ηχηρά, χάρη στο συγκροτημένο πλάνο προβολής που ακολουθήθηκε.

Ο κ. Μαραγκός  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολύτιμη αρωγή της Λιμενικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Ταμείου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων και της Τροχαίας της Σύρου για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του μεγάλου κύματος των εκδρομέων, καθώς και στη συνεργασία των επαγγελματικών συλλόγων και φορέων.

“Όλοι απήλαυσαν ένα μοναδικό Πάσχα με ρεκόρ επισκεψιμότητας για τη Σύρο. Είχαμε χρόνια να δούμε ασφυκτικά γεμάτη την Ερμούπολη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και μάλιστα με τόσο καλές καιρικές συνθήκες”, υπογράμμισε.

Προβληματισμός για τον περιορισμένο αριθμό κλινών

Ωστόσο, υποστήριξε ότι, ο αριθμός των επισκεπτών δεν θα μπορούσε να αγγίξει υψηλότερα ποσοστά, δεδομένου του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων κλινών στο νησί και της μη λειτουργίας κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων κατά την πασχαλινή περίοδο. “Αυτό δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς  λόγω της υπερπροβολής της Σύρου το τελευταίο δίμηνο, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ανθρώπους που ήθελαν να επισκεφτούν το νησί μας, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν κατάλυμα. Ως εκ τούτου, με τους 9.000 επιβάτες που καταγράφηκαν με βάση τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών εταιριών έχουμε χτυπήσει «ταβάνι». Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 10 ή 11 χιλιάδες, αφού οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να μείνουν κάπου”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Όπως επεσήμανε “θα πρέπει επιτέλους και την περίοδο του Πάσχα τα περισσότερα ξενοδοχεία ή καταλύματα να είναι ανοιχτά με αναβαθμισμένες παροχές και υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να στοχεύουμε σε ακόμη υψηλότερα νούμερα στο μέλλον”. Δεν έκρυψε μάλιστα το γεγονός ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν και από τον ίδιο να μεσολαβήσει, προκειμένου να βρουν κάποια δωμάτια. “Οι τρόποι αύξησης των διαθέσιμων κλινών θα συζητηθούν μαζί με τις ενώσεις των ξενοδόχων και των ενοικιαζομένων δωματίων, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες τα επόμενα χρόνια”.

Αέρας αισιοδοξίας για την καλοκαιρινή περίοδο

Με δεδομένο ότι το Πάσχα αποτελεί προπομπό της καλοκαιρινής περιόδου, ο κ. Μαραγκός σημείωσε πως η αυξημένη επισκεψιμότητα που καταγράφηκε φέτος πλημμυρίζει αισιοδοξία τον επιχειρηματικό κόσμο, μετά από μία δύσκολη χειμερινή σεζόν με τις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ανενεργές. “Η περίοδος του Πάσχα πάντοτε αποτελεί ένα crash test για τις επιχειρήσεις οι οποίες προετοιμάζονται, ενόψει της επερχόμενης σεζόν”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε δε ότι τόσο οι καλές επιδόσεις του Πάσχα, όσο και η ανοδική πορεία του μαθητικού τουρισμού στο νησί, με σχολικές εκδρομές έως τα μέσα Μαΐου, βοηθούν τους επιχειρηματίες να πάρουν οικονομικές ανάσες και να μπορέσουν να βγάλουν κάποια από τα σπασμένα του χειμώνα.

Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις

Ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτήρισε επίσης τον αριθμό προκρατήσεων στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, εκτιμώντας πως η εικόνα του φετινού Ιουνίου θυμίζει τα επίπεδα του προηγούμενου Ιουλίου.

Όπως εξήγησε, όλα τα μεγάλα αθλητικά events που θα πραγματοποιηθούν στο νησί, είναι προγραμματισμένα τον προσεχή Ιούνιο, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και εκτιμήσεις αναμένεται πολύ δυνατός, συγκριτικά με το παρελθόν.

Υπάρχει ένα πολύ συγκροτημένο και στοχευμένο πλάνο προβολής το οποίο εστιάζει πάνω στη βάση αθλητικών, τουριστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόμα και σε μήνες παράπλευρους όπως ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν αδύναμοι. Αυτό είναι κάτι που επιδιώκουμε να αλλάξουμε και όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο στόχος αρχίζει να επιτυγχάνεται προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας”, κατέληξε ο κ. Μαραγκός.

 

Ετικέτες: